Waarom valt mijn haar uit tijdens de zwangerschaps of na de bevalling?

Nu je zwanger bent veranderd er heel veel. Haarverlies of haaruitval kan meer voorkomen. Je ziet meer haar dan normaal op jouw borstel en in het doucheputje. Heeft dat te maken met jouw zwangerschap?

haar uitval als je zwanger bent
 

Haarverlies na de bevalling?

Raak niet in paniek, maar ja, je kunt wat haar verliezen – meestal binnen de eerste paar maanden nadat de baby is geboren.

Tijdens de zwangerschap zijn je hormoonspiegels hoog – veel toekomstige moeders genieten hierdoor van dikker, glanzender haar – en na de bevalling vallen ze weg. Een neveneffect van dat drastische daling is haaruitval. We hebben het niet over kaal worden. Realistischer is dat je misschien wat extra haar opmerkt bij je doucheafvoer of in je haarborstel. Als het teruggroeit, zie je misschien wat kortere stukjes haar, maar geloof ons, het zal teruggroeien. Je kunt niet veel aan dit haarverlies doen, maar je kunt proberen om wat breuk te voorkomen door strakke paardenstaarten en vlechten te vermijden en niet helemaal los te gaan met de haardroger en andere warmtestylingapparaten.

 

Haaruitval dat niet teruggroeit of zorgt voor kale plekken

Oké, dat gezegd hebbende, er zijn enkele zeer zeldzame gevallen waarin je haar zou kunnen verliezen tijdens de zwangerschap, en hoewel het waarschijnlijk geen probleem is, als het ernstig is (zoals kale plekken veroorzaken), of het niet teruggroeit, neem dat contact op met jouw huisarts. Het kan een teken zijn van een tekort aan vitamines of mineralen.