Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Op het internet en in boeken wordt heel veel verteld over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Tijdens de zwangerschap van mijn vriendin hebben wij wel 100 websites bekeken om te achterhalen wat we nu juist wel en niet mochten eten en eigenlijk werd de lijst steeds langer en langer van voeding waar we kritisch naar gingen kijken. Daarom hebben we voor onszelf besloten om eigenlijk alles op deze pagina te noteren zodat we altijd even konden spieken.

We hebben zowel bevestigde als gesuggereerde producten in de lijst geplaatst. De verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt ben je natuurlijk zelf, wij hebben alleen de gevonden informatie verzamelt.

 

Verboden Voeding tijdens zwangerschap

 

Absint-Alsem

Het gebruik van Absint-Alsem tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Tijdens een onderzoek in 1979 kwam naar voren dat het gebruik van Absint-Alsem leidde tot een einde van de zwangerschap in alle gevallen van het onderzoek. Dit bittere kruid is dus zeer gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap dient vermeden te worden omdat het vruchtafdrijvend werkt. Vroeger werd Absint-Alsem namelijk gebruikt om een abortus op te wekken. Ook wanneer je zwanger wenst te worden dien je als vrouw en man dit kruid te vermijden, het kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid.

Bron: Plantaardigheden

 

Aloë Vera

Het gebruik van kruiden en pillen die Aloë bevatten worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit heeft ermee te maken dat een beperkt deel van de vrouwen slecht reageert op het gebruik van Aloë Vera tijdens de zwangerschap. Stel je zou een van die vrouwen zijn dan heb je kans dat je baby beschadigd kan worden door het gebruik van Aloë Vera. Hierdoor wordt het afgeraden om kruiden en pillen te gebruiken met Aloë Vera erin.

Bron: Consumed

 

Aloë Vera Sap Drinken

In Aloë Vera sap zitten antrachinonen en deze hebben een prikkelend effect op de darmwand, maar ook op de spieren van de baarmoeder. Deze prikkelingen hebben een laxerend effect, maar ook een vruchtafdrijvend effect. Daarom wordt het afgeraden om Aloë Vera sap te drinken tijdens de zwangerschap of wanneer je zwanger wilt worden.

Bron: OptimaleGezondheid

 

Ananas

Pas op met het gebruik van ananas. Er gaan geruchten dat ananas weeën kan opwekken. In elk geval bevat ananassap kinine en dat mag niet in grote hoeveelheden gedronken worden tijdens je zwangerschap. De oorzaak hiervan schijnt te schuilen in het feit dat er kinine in het hart van de ananas zit. Dit is het stuk wat je normaal gesproken niet eet. Blijkbaar wordt dit wel gebruikt om er ananassap van te maken en daar zit dus de kinine in.

Bron: Baby24

 

Anijs

Het gebruik van anijs tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. In anijs zitten namelijk relatief veel stoffen die mogelijk gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Echter is dit nooit bewezen tijdens officieel onderzoek op mensen, echter is er wel van bekend dat het een schadelijk effect heeft op dieren tijdens een zwangerschap. Je kan anijs dus wel gebruiken, maar gebruik het dan met mate. Uit voorzorg wordt geadviseerd om anijs niet te gebruiken. Dit geldt ook voor het gebruik van kruidenpreparaten zoals pillen die anijs bevatten.

Bron: Davitamon

 

Anijsthee

Anijsthee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Eigenlijk om dezelfde redenen als dat anijs als kruid of als pil wordt afgeraden. Uit voorzorg wordt afgeraden om dit te gebruiken omdat het relatief gezien veel mogelijk schadelijke stoffen bevat.

Bron: Gezondheidsnet

 

Appeltaart

Appeltaart kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kaneel in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk coumarine. Er bestaan aanwijzingen dat coumarine schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby, zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Coumarine geeft kans op botmisvormingen en neurologische afwijkingen voor de baby bij gebruik tijdens de zwangerschap. Ondanks dat coumarine toegestaan is in het eten van mensen is er wel een maximum aan coumarine in voedingsmiddelen afgegeven. Zo mogen voedingsmiddelen in Europa niet meer dan twee milligram coumarine per kilogram bevatten. Het gebruik van coumarine als een smaakstof, waarvoor het oorspronkelijk werd gebruikt is sinds de jaren ’50 verboden. Echter is er een uitzondering gemaakt voor producten die traditiegetrouw kaneelrijk zijn. Denk hierbij aan appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafel en speculaas. Volgens aanwijzingen is het gebruik tot gemiddeld twee milligram coumarine tijdens de zwangerschap verantwoord. Echter aan twee milligram coumarine zit je al heel snel, vier speculaasjes, een stroopwafel, 25 gram pepernoten, 3 plakjes ontbijtkoek of een half stukje appeltaart bevat al twee milligram. Als een van deze producten een van je zwangerschapsfavorieten is dan kan het hard gaan. Appeltaart kan wel, maar geniet ervan met mate.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Bacon

Het wordt geadviseerd om minder te eten van bacon tijdens je zwangerschap omdat het bewerkt wordt met nitriet. Dit verlengt de houdbaarheidsduur, maar kan mogelijk ook kinderleukemie veroorzaken. Voorheen werd er juist aangegeven dat het eten van producten als bacon geen enkel probleem was tijdens de zwangerschap, juist omdat het bewerkt was. Hierdoor is er dus geen kans op de toxoplasma-parasiet maar door de toevoeging van nitriet als conserveringsmiddel neemt de kans op kinderleukemie toe.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Basilicum

Normaal gebruik van Basilicum kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Dat is wat zowel het voedingscentrum als het gezondheidsnet aangeven. Basilicum is evenals andere kruiden iets waarvan het moeilijk aan te geven is in welke hoeveelheid je het kan gebruiken. Ook welke schade het toebrengt is niet volledig duidelijk maar het kan schadelijke stoffen bevatten. Ooit is er een onderzoek geweest waarbij een muis overleed aan het teveel binnenkrijgen van een vorm van basilicum. Muizen zijn zeer vergelijkbaar in hun reacties op mensen en dus kan worden aangenomen dat bij zoiets kleins als een baby in iemands buik er een soortgelijke kans bestaat.

Bron: Gezondheidsnet

 

Bavarois

Bavarois is gemaakt van rauwe eieren en daarom mag je deze niet eten als je zwanger bent. Vaak denk je er niet eens over na maar veel desserts worden gemaakt van rauwe eieren en zoals je weet is het tijdens de zwangerschap absoluut afgeraden om niks rauw te eten. Ook geen eieren want in eieren kan de salmonella bacterie voorkomen. Salmonella kan voor ons als volwassenen al heel vervelend zijn, voor zo’n klein baby’tje in je buik komt die klap ook veel harder aan en er is geen geneesmiddel tegen salmonella.

Bron: Anababa.nl

 

Bijvoet

Eet of gebruik geen bijvoet tijdens de zwangerschap. Bijvoet kan namelijk de geboorte vroegtijdig opwekken. Daarnaast kan het ook miskramen veroorzaken. In het verre verleden is bijvoet dan ook wel gebruikt om abortus te plegen. Vermijd bijvoet wanneer je zwanger bent.

Bron: Advies van Astrologie.ws

 

Bitter Lemon

Het gerucht gaat dat Bitter Lemon weeën kan opwekken. Er zit kinine in Bitter Lemon en dus klopt het verhaal inderdaad. Echter dien je dan liters en liters te drinken. Hou het daarom bij een paar glazen en er is niks aan de hand.

Bron: Gezondheidsnet

 

Boerenwormkruid

Het gebruik van Boerenwormkruid moet wanneer je zwanger bent absoluut vermeden worden. Boerenwormkruid is in het verleden gebruikt om abortussen mee op te wekken. Het gebruik van boerenwormkruid tijdens de zwangerschap kan dus resulteren in het overlijden van de baby. Ook bij kinderen wordt het gebruik van boerenwormkruid afgeraden ondanks dat het vroeger gebruikt werd bij wormen bij kinderen.

Bron: Plantaardigheden

 

Carpaccio

Carpaccio kan erg lekker zijn, maar niet tijdens de zwangerschap. Carpaccio is namelijk rauw vlees en mag dus niet gegeten worden wanneer je zwanger bent. In rauw vlees kan namelijk de toxoplasma bacterie voorkomen en deze kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Bron: 24Baby

 

Cervelaat

Cervelaat is een rauwe vleeswaren en kan daardoor de parasiet Toxoplasma gondii bevatten. Deze is schadelijk voor de baby.

Bron: Oudersvannu

 

Chorizo

Chorizo is rauwe vleeswaren en mag daarom niet genuttigd worden tijdens de zwangerschap. Wil je toch chorizo eten? Bak hem dan in een koekenpan zodat de toxoplasmose bacteriën dood zijn.

Bron: Oudersvannu

 

Dong Quai

Het gebruik van Dong Quai tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Nmlhealth

 

Dragon

Normaal gebruik van Dragon kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn.

Bron: 24Baby

 

Drop

Maximaal een paar dropjes per dag is toegestaan.

Bron: Nutricia

 

Efedra

Het gebruik van efedra tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Jellinek

 

Eieren

Rauwe eieren mogen niet gegeten worden. Dit betekent dus ook dat producten die gemaakt zijn van rauwe eieren niet gegeten mogen worden. Let op bij zelf gemaakte mayonaise, slagroom en bij taart of gebak. Toch moet je wel eieren eten, maar dit mogen alleen eieren zijn die volledige gestold zijn. Dus hardgekookte eieren mag, maar ook gebakken eieren waarbij beide kanten worden gebakken, denk aan een geklutst eitje.

Bron: Nutricia

 

Energiedrankjes

Omdat er veel cafeïne in zit wordt geadviseerd maximaal 1 energiedrankje per dag te nuttigen tijdens de zwangerschap.

Bron: Telegraaf

 

Fenegriek

Kruidenpreparaten met Fenegriek dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: Gezondsheidsnet

 

Filet American

Dit wordt gemaakt van rauw vlees en mag daarom niet gegeten worden wanneer je zwanger bent.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Ginseng

Ginseng wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: Vereniging tegen de kwakzalverij

 

Haai

Als je zwanger bent kan je beter geen haai eten.

Bron: Algemeen Dagblad

 

Ham

Rauwe ham mag niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: Davitamon

 

Haring

De eerste weken tijdens onze zwangerschap hebben wij alle websites nagekeken. Haring is vette vis en mag daarom gegeten worden, sterker nog het wordt aangeraden. Er stond echter nergens dat het ging om gebakken. gekookte haring. Rauwe haring brengt risico’s met zich mee.

Bron: Gezondheid

 

Hoefblad

Het gebruik van Hoefblad tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Gezondheidsnet

 

Kaas

Kaas gemaakt van rauwe melk is af te raden. Vaak staat er ‘au lait cru’ op het label. Het is goed om altijd te kijken of de kaas gepasteuriseerd is. Deze kazen mogen namelijk wel gegeten worden.

Bron: Nutricia

 

Kalebaskalk

Kalebaskalk is een middel wat kan helpen tegen misselijkheid. Kalebaskalk wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: Huisarts en Wetenschap

 

Kaneel

Normaal gebruik van Kaneel kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Kaneel zit bijvoorbeeld in de volgende producten; kaneelthee, appeltaart, ontbijtkoek, kruidkoek, stroopwafels, kaneelkoekjes, pepernoten en speculaas.

Lees ook ons artikel over kaneel tijdens de zwangerschap.

 

Kava Kava

Het gebruik van kava kava tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Gezondheidsnet

 

Knoflook

Knoflook dient ook met mate te worden gebruikt bij zwangerschappen en maagzweren.

Bron: Goedgevoel

 

Koffie

Maximaal 1 kopje koffie per dag tijdens de zwangerschap wordt aangeraden.

Bron: Geboortecentrum Puur

 

Komkommerkruid

Het gebruik van komkommerkruid tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Gezondheidsnet

 

Kruidkoek

Kruidkoek kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: GezondVGZ

 

Kruidnoten

Kruidnoten kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kaneel in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: GezondVGZ

 

Lever

Tijdens de zwangerschap kan lever beter vermeden worden.

Bron: Nutricia

 

Leversmeerworst | Leverpaté

Van leversmeerworst mag je maximaal 1 boterham per dag.

Bron: Nutricia

Makreel

De makreel en koningsmakreel mag je niet langer eten tijdens de zwangerschap. Althans volgens de richtlijnen.

Bron: Algemeen Dagblad

 

Marjoleinolie

Vermijd marjoleinolie bij zwangerschap. Pure etherische olie op de huid kan huidirritaties veroorzaken. Bij een te hoge dosis verliest marjolein zijn kalmerende invloed en gaat het juist opwekkend werken.

Bron: GoedGevoel

 

Marlijn

Marlijn is een roofvis en kan daarom niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: Gezondheidsnet

 

Mayonaise

Je mag mayonaise tijdens de zwangerschap. Pas alleen op met zelfgemaakte mayonaise. Deze wordt namelijk 9 van de 10 keer gemaakt met rauwe eieren.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Meidoorn

Kruidenpreparaten met Meidoorn dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: Oudersvannu

 

Milkshakes

Milkshakes worden gemaakt met melk en dit gebeurt machinaal. In de machine kunnen restjes melk achterblijven en hier kan dus de listeria bacterie actief zijn. Daarom kan je milkshakes beter vermijden tijdens de zwangerschap.

Bovenstaande was het advies tot 2016 van het RIVM. Inmiddels mag je tijdens je zwangerschap gewoon milkshakes drinken. Ik ben echter van mening dat dit nog steeds niet opgaat. Wanneer de machines niet goed worden gereinigd bij de snackbar dan blijft het risico nog steeds groot.

 

Moederkruid

Kruidenpreparaten met Moederkruid dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: Drogisterij Boerhaave

 

Mosselen

Rauwe mosselen kunnen tijdens de zwangerschap niet gegeten worden.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Mousse

Chocolade mousse, of elke andere mousse is gemaakt van rauwe eieren en die mag je nou net niet eten. Laat een mousse dus staan tijdens je zwangerschap.

Bron: Wikipedia

 

Munt

Probeer het gebruik van munt te vermijden tijdens de zwangerschap.

Bron: Borstvoeding

 

Nigelle

Kruidenpreparaten met Nigelle dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: Gezondheidsnet

 

Oesters

Tijdens de zwangerschap kunnen er beter geen rauwe oesters gegeten worden.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Ossenworst

Rauwe vleeswaren zijn niet goed tijdens de zwangerschap en daarom mag ossenworst niet gegeten worden.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Paling

Alhoewel vis goed is ligt dat voor gerookte paling toch net even anders. Deze kan je beter mijden tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor wilde paling. Eigenlijk alle paling sinds 2016.

Bron: Algemeen Dagblad

 

Pannenkoeken

Pannenkoeken kan je gewoon eten. Alleen de kant-en-klare pannenkoeken kunnen de listeria bacterie bevatten en daarmee moet je dus oppassen en kan je beter niet eten als deze niet verwarmd wordt.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Pathé

Pathé kan je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Het kan de listeria bacterie bevatten en dat kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Pepermunt

Gebruik geen pepermunt tijdens de zwangerschap. In pepermunt zit rozemarijnzuur.

Bron: Het bewuste pad

 

Pepernoten

Pepernoten kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: GezondVGZ

 

Pesto

Normaal gebruik van Pesto kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Dit heeft te maken met het gebruik van basilicum in pesto.

Lees ons artikel over kruiden tijdens de zwangerschap 

 

Peterselie

Zwangere vrouwen kunnen beter geen grote hoeveelheden peterselie eten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een overdosis peterselie weeën kan opwekken.

Bron: Jesse van der Velde

 

Pimba

Pimba is een middel wat kan helpen tegen misselijkheid. Pimba wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: Huisarts en Wetenschap

 

Rabarber

Beperk het gebruik van rabarber tijdens de zwangerschap.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Rauw Vlees

Tartaar, carpaccio en halfdoorbakken biefstuk kunnen niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: Nutricia

 

Rosbief

Rosbief is rauwe vleeswaren. Erg lekker, maar mag niet tijdens de zwangerschap.

Bron: Nutricia

 

Rozemarijn

Het gebruik van rozemarijn in de voeding wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Rozemarijn schijnt namelijk invloed te hebben op de menstruatie, wat weer verband houdt met zwangerschappen.

Bron: Consumed

 

Salades

Wanneer je uiteten gaat heb je geen idee hoe de maaltijd bereid wordt. of iets rauw is of goed gebakken dat kunnen we vaak zelf zien, maar hoe de producten zijn bewaard of ze zijn gewassen en hoelang ze al in de koeling liggen weten we niet. Daarom het advies om buitenshuis, bijvoorbeeld in een restaurant, geen rauwkost (rauwe groentes) en salades te eten. Deze kunnen namelijk de listeria bacterie bevatten. Kies liever voor een warm gerecht.

Bron: Gezondheid

 

Salami

Salami op brood is niet toegestaan tijdens de zwangerschap. Het betreft namelijk rauwe vleeswaren en daarin kan de parasiet Toxoplasma gondii zich bevinden. Als je de salami mee bakt met een gerecht kan het echter geen kwaad.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Salie

Normaal gebruik van Salie kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn.

Bron: Gezondheidsnet

 

Sassafras

Het gebruik van sassafras tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: Voedingscentrum

 

Scharlei

Scharlei is familie van de salie en mag daarom niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: DeGroeneLinde

 

Selderij

Selderij stimuleert de baarmoeder en mag dus niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Bron: GoedGevoel

 

Senna

Kruidenpreparaten met Senna dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: Medisch Centrum Hofplein

 

Smeerwortel

Het gebruik van smeerwortel tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: AnneTanne

 

Snoekbaars

Eet geen snoekbaars tijdens de zwangerschap in verband met teveel kwik en dioxinxes.

Bron: Algemeen Dagblad

 

Softijs

Het advies tot 2016 was: Doordat softijs machinaal wordt gemaakt en hiervoor melk wordt gebruik is de kans aanwezig dat de listeria bacterie zich bevind in oude melk. Hierdoor is het beter geen risico te nemen en geen softijs te eten wanneer je zwanger bent.

Nu is het advies volgens het RIVM dat je softijs gewoon mag eten. Alleen niet in het buitenland, althans niet bij iedereen. Lees er alles over in ons artikel over softijs tijdens de zwangerschap.

Speculaas

Speculaas kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: GezondVGZ

 

Spek

Het wordt geadviseerd om minder te eten van spek tijdens je zwangerschap omdat het bewerkt wordt met nitriet. Dit verlengt de houdbaarheidsduur, maar kan mogelijk ook kinderleukemie veroorzaken.

 

Stroopwafels

Stroopwafels kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: GezondVGZ

 

Sushi

Voorverpakte sushi (van bijvoorbeeld de supermarkt) kan tijdens de zwangerschap beter niet genuttigd worden. Deze kan namelijk de listeria bacterie bij zich dragen, ook op de sushi die gemaakt is van enkel groente.

 

 

Theeworst

Theeworst is niet toegestaan tijdens de zwangerschap omdat het rauwe vleeswaren is.

Bron: Kips

 

Tijm

Een normale hoeveelheid – gewoon om je eten te kruiden – kan geen kwaad. Wilde tijm is te mijden bij zwangerschap.

Bron: GoedGevoel

 

Tiramisu

Tiramisu wordt gemaakt van rauwe eieren en kan je tijdens je zwangerschap daarom beter laten staan. In rauwe eieren kan de salmonella bacterie voorkomen. Salmonella kan voor ons als volwassenen al heel vervelend zijn, maar voor zo’n klein baby’tje in je buik komt die klap veel harder aan. Het probleem is ook dat er geen geneesmiddel is tegen een salmonella besmetting. Laat de tiramisu daarom staan tot na de bevalling.

 

Tonic

Tonic bevat kinine. Kinine stimuleert weeën en daarom is het nodig om het gebruik van Tonic te beperken. Maximaal 1 glas per dag is geen probleem. In die hoeveelheid heeft de kinine geen impact.

Bron: UZleuven

 

Tonijn

Tonijn bevat teveel kwik omdat het een roofvis betreft. Daarom is het beter deze niet te eten tijdens de zwangerschap.

Bron: Algemeen Dagblad

 

Venkelzaad

Het gebruik van venkelzaad tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. De groente venkel kan je wel gewoon eten.

 

Venkelthee

Thee met venkel wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: Venkelthee.nl

 

Vitamine C

Hoewel vitamine C nodig is voor de mens en voor de groei van de baby zijn er ook mensen die beweren dat vitamine C, wanneer excessief gebruik, een negatief effect kan hebben op de zwangerschap. Teveel gebruik van vitamine C kan volgens deze geruchten leiden tot een miskraam. Echter behoort vitamine C wel tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor wanneer je zwanger bent. In Nederland is er vastgesteld dat je 90 milligram per dag nodig hebt.

Bron: Benseng

 

Vitamine E

Dagelijks heb je vitamine E nodig voor jezelf als voor de groei van je baby. In Nederland behoort het tot de lijst met vitamines voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor wanneer je zwanger bent. Echter is tijdens onderzoek aangetoond dat het gebruik van vitamine E in grote hoeveelheden de kans op een miskraam kan verhogen. Slik daarom geen supplementen die vitamine E bevatten. Het kan namelijk leiden tot een vergroting van de kans op zwangerschapscomplicaties en geboorte van de baby met een te laag geboortegewicht.

Bron: Vitamine Info

 

Wolhandkrab

Wolhandkrab uit Nederlandse wateren kan beter vermeden worden. Om zeker te zijn zou ik alle wolhandkrab vermijden.

Bron: De Betuwe Waard

 

Zalm

Tijdens je zwangerschap is het goed om zalm te eten. Echter is het niet toegestaan om gerookte zalm te eten wanneer deze in kant-en-klare verpakking wordt genuttigd. Ook niet wanneer dit een vacuümverpakking betreft.

Bron: Mens en Gezondheid

 

Zoethoutthee

Maximaal 1 tot 2 glazen per dag is acceptabel tijdens de zwangerschap.

Bron: Voedingscentrum

 

Zout

Wees zuinig met het gebruik van zout tijdens je zwangerschap. Dit kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Er zijn genoeg alternatieven om een maaltijd meer smaak te geven, denk bijvoorbeeld aan kerrie of peper.

Bron: Predictor

 

Zwaardvis

Tijdens de zwangerschap is het beter om geen zwaardvis te eten.

Bron: Algemeen Dagblad

Meld je aan voor onze nieuwsbrief