Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Op het internet en in boeken wordt heel veel verteld over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Tijdens de zwangerschap van mijn vriendin hebben wij wel 100 websites bekeken om te achterhalen wat we nu juist wel en niet mochten eten en eigenlijk werd de lijst steeds langer en langer van voeding waar we kritisch naar gingen kijken. Daarom hebben we voor onszelf besloten om eigenlijk alles op deze pagina te noteren zodat we altijd even konden spieken.

We hebben zowel bevestigde als gesuggereerde producten in de lijst geplaatst. De verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt ben je natuurlijk zelf, wij hebben alleen de gevonden informatie verzamelt.

 

Verboden Voeding tijdens zwangerschap

 

Absint-Alsem

Het gebruik van Absint-Alsem tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Tijdens een onderzoek in 1979 kwam naar voren dat het gebruik van Absint-Alsem leidde tot een einde van de zwangerschap in alle gevallen van het onderzoek. Dit bittere kruid is dus zeer gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap dient vermeden te worden omdat het vruchtafdrijvend werkt. Vroeger werd Absint-Alsem namelijk gebruikt om een abortus op te wekken. Ook wanneer je zwanger wenst te worden dien je als vrouw en man dit kruid te vermijden, het kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid.

Bron: Advies van het voedingscentrum tijdens de zwangerschap

 

Aloë Vera

Het gebruik van kruiden en pillen die Aloë bevatten worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit heeft ermee te maken dat een beperkt deel van de vrouwen slecht reageert op het gebruik van Aloë Vera tijdens de zwangerschap. Stel je zou een van die vrouwen zijn dan heb je kans dat je baby beschadigd kan worden door het gebruik van Aloë Vera. Hierdoor wordt het afgeraden om kruiden en pillen te gebruiken met Aloë Vera erin.

Bron: Advies van het voedingscentrum tijdens de zwangerschap

 

Aloë Vera Sap Drinken

In Aloë Vera sap zitten antrachinonen en deze hebben een prikkelend effect op de darmwand, maar ook op de spieren van de baarmoeder. Deze prikkelingen hebben een laxerend effect, maar ook een vruchtafdrijvend effect. Daarom wordt het afgeraden om Aloë Vera sap te drinken tijdens de zwangerschap of wanneer je zwanger wilt worden.

Bron: Advies van OptimaleGezondheid tijdens de zwangerschap

 

Ananas

Pas op met het gebruik van ananas. Er gaan geruchten dat ananas weeën kan opwekken. In elk geval bevat ananassap kinine en dat mag niet in grote hoeveelheden gedronken worden tijdens je zwangerschap. De oorzaak hiervan schijnt te schuilen in het feit dat er kinine in het hart van de ananas zit. Dit is het stuk wat je normaal gesproken niet eet. Blijkbaar wordt dit wel gebruikt om er ananassap van te maken en daar zit dus de kinine in.

Bron: Advies van mamaenzo tijdens de zwangerschap

 

Anijs

Het gebruik van anijs tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. In anijs zitten namelijk relatief veel stoffen die mogelijk gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Echter is dit nooit bewezen tijdens officieel onderzoek op mensen, echter is er wel van bekend dat het een schadelijk effect heeft op dieren tijdens een zwangerschap. Je kan anijs dus wel gebruiken, maar gebruik het dan met mate. Uit voorzorg wordt geadviseerd om anijs niet te gebruiken. Dit geldt ook voor het gebruik van kruidenpreparaten zoals pillen die anijs bevatten.

Bron: Advies van het voedingscentrum tijdens de zwangerschap

 

Anijsthee

Anijsthee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Eigenlijk om dezelfde redenen als dat anijs als kruid of als pil wordt afgeraden. Uit voorzorg wordt afgeraden om dit te gebruiken omdat het relatief gezien veel mogelijk schadelijke stoffen bevat.

Bron: Advies van het voedingscentrum tijdens de zwangerschap

 

Appeltaart

Appeltaart kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kaneel in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk coumarine. Er bestaan aanwijzingen dat coumarine schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby, zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Coumarine geeft kans op botmisvormingen en neurologische afwijkingen voor de baby bij gebruik tijdens de zwangerschap. Ondanks dat coumarine toegestaan is in het eten van mensen is er wel een maximum aan coumarine in voedingsmiddelen afgegeven. Zo mogen voedingsmiddelen in Europa niet meer dan twee milligram coumarine per kilogram bevatten. Het gebruik van coumarine als een smaakstof, waarvoor het oorspronkelijk werd gebruikt is sinds de jaren ’50 verboden. Echter is er een uitzondering gemaakt voor producten die traditiegetrouw kaneelrijk zijn. Denk hierbij aan appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafel en speculaas. Volgens aanwijzingen is het gebruik tot gemiddeld twee milligram coumarine tijdens de zwangerschap verantwoord. Echter aan twee milligram coumarine zit je al heel snel, vier speculaasjes, een stroopwafel, 25 gram pepernoten, 3 plakjes ontbijtkoek of een half stukje appeltaart bevat al twee milligram. Als een van deze producten een van je zwangerschapsfavorieten is dan kan het hard gaan. Appeltaart kan wel, maar geniet ervan met mate.

Bron: Advies van Gezond VGZ tijdens de zwangerschap

 

Bacon

Het wordt geadviseerd om minder te eten van bacon tijdens je zwangerschap omdat het bewerkt wordt met nitriet. Dit verlengt de houdbaarheidsduur, maar kan mogelijk ook kinderleukemie veroorzaken. Voorheen werd er juist aangegeven dat het eten van producten als bacon geen enkel probleem was tijdens de zwangerschap, juist omdat het bewerkt was. Hierdoor is er dus geen kans op de toxoplasma-parasiet maar door de toevoeging van nitriet als conserveringsmiddel neemt de kans op kinderleukemie toe.

Bron: Advies van het voedingscentrum tijdens de zwangerschap

 

Basilicum

Normaal gebruik van Basilicum kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Dat is wat zowel het voedingscentrum als het gezondheidsnet aangeven. Basilicum is evenals andere kruiden iets waarvan het moeilijk aan te geven is in welke hoeveelheid je het kan gebruiken. Ook welke schade het toebrengt is niet volledig duidelijk maar het kan schadelijke stoffen bevatten. Ooit is er een onderzoek geweest waarbij een muis overleed aan het teveel binnenkrijgen van een vorm van basilicum. Muizen zijn zeer vergelijkbaar in hun reacties op mensen en dus kan worden aangenomen dat bij zoiets kleins als een baby in iemands buik er een soortgelijke kans bestaat.

Bron: Advies van gezondheidsnet over kruiden tijdens de zwangerschap

 

Bavarois

Bavarois is gemaakt van rauwe eieren en daarom mag je deze niet eten als je zwanger bent. Vaak denk je er niet eens over na maar veel desserts worden gemaakt van rauwe eieren en zoals je weet is het tijdens de zwangerschap absoluut afgeraden om niks rauw te eten. Ook geen eieren want in eieren kan de salmonella bacterie voorkomen. Salmonella kan voor ons als volwassenen al heel vervelend zijn, voor zo’n klein baby’tje in je buik komt die klap ook veel harder aan en er is geen geneesmiddel tegen salmonella.

Bron: Anababa.nl

 

Bijvoet

Eet of gebruik geen bijvoet tijdens de zwangerschap. Bijvoet kan namelijk de geboorte vroegtijdig opwekken. Daarnaast kan het ook miskramen veroorzaken. In het verre verleden is bijvoet dan ook wel gebruikt om abortus te plegen. Vermijd bijvoet wanneer je zwanger bent.

Bron: Advies van Astrologie.ws

 

Bitter Lemon

Het gerucht gaat dat Bitter Lemon weeën kan opwekken. Er zit kinine in Bitter Lemon en dus klopt het verhaal inderdaad. Echter dien je dan liters en liters te drinken. Hou het daarom bij een paar glazen en er is niks aan de hand.

Bron: Gezondheidsnet

 

Boerenwormkruid

Het gebruik van Boerenwormkruid moet wanneer je zwanger bent absoluut vermeden worden. Boerenwormkruid is in het verleden gebruikt om abortussen mee op te wekken. Het gebruik van boerenwormkruid tijdens de zwangerschap kan dus resulteren in het overlijden van de baby. Ook bij kinderen wordt het gebruik van boerenwormkruid afgeraden ondanks dat het vroeger gebruikt werd bij wormen bij kinderen.

Bron: Advies van het voedingscentrum over zwanger zijn

 

Carpaccio

Carpaccio kan erg lekker zijn, maar niet tijdens de zwangerschap. Carpaccio is namelijk rauw vlees en mag dus niet gegeten worden wanneer je zwanger bent. In rauw vlees kan namelijk de toxoplasma bacterie voorkomen en deze kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Bron: Voedingsadvies als je zwanger bent van het voedingscentrum

 

Cervelaat

Cervelaat is een rauwe vleeswaren en kan daardoor de parasiet Toxoplasma gondii bevatten. Deze is schadelijk voor de baby.

Bron: Voedingsadvies als je zwanger bent van het voedingscentrum

 

Chorizo

Chorizo is rauwe vleeswaren en mag daarom niet genuttigd worden tijdens de zwangerschap. Wil je toch chorizo eten? Bak hem dan in een koekenpan zodat de toxoplasmose bacteriën dood zijn.

Bron: Voedingsadvies als je zwanger bent van het voedingscentrum

 

Dong Quai

Het gebruik van Dong Quai tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Dragon

Normaal gebruik van Dragon kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Drop

Maximaal een paar dropjes per dag is toegestaan.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Efedra

Het gebruik van efedra tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Eieren

Rauwe eieren mogen niet gegeten worden. Dit betekent dus ook dat producten die gemaakt zijn van rauwe eieren niet gegeten mogen worden. Let op bij zelf gemaakte mayonaise, slagroom en bij taart of gebak. Toch moet je wel eieren eten, maar dit mogen alleen eieren zijn die volledige gestold zijn. Dus hardgekookte eieren mag, maar ook gebakken eieren waarbij beide kanten worden gebakken, denk aan een geklutst eitje.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Energiedrankjes

Omdat er veel cafeïne in zit wordt geadviseerd maximaal 1 energiedrankje per dag te nuttigen tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Fenegriek

Kruidenpreparaten met Fenegriek dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Filet American

Dit wordt gemaakt van rauw vlees en mag daarom niet gegeten worden wanneer je zwanger bent.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Ginseng

Ginseng wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.mamaenzo.nl/mama/gezondheid/sappige-smoothies

 

Haai

Als je zwanger bent kan je beter geen haai eten.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Ham

Rauwe ham mag niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Haring

De eerste weken tijdens onze zwangerschap hebben wij alle websites nagekeken. Haring is vette vis en mag daarom gegeten worden, sterker nog het wordt aangeraden. Er stond echter nergens dat het ging om gebakken. gekookte haring. Rauwe haring brengt risico’s met zich mee.

Bron: http://www.gezondheid.be/?fuseaction=art&art_id=846

 

Hoefblad

Het gebruik van Hoefblad tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Kaas

Kaas gemaakt van rauwe melk is af te raden. Vaak staat er ‘au lait cru’ op het label. Het is goed om altijd te kijken of de kaas gepasteuriseerd is. Deze kazen mogen namelijk wel gegeten worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Kalebaskalk

Kalebaskalk is een middel wat kan helpen tegen misselijkheid. Kalebaskalk wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Kaneel

Normaal gebruik van Kaneel kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Kaneel zit bijvoorbeeld in de volgende producten; kaneelthee, appeltaart, ontbijtkoek, kruidkoek, stroopwafels, kaneelkoekjes, pepernoten en speculaas.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Kava Kava

Het gebruik van kava kava tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Knoflook

Knoflook dient ook met mate te worden gebruikt bij zwangerschappen en maagzweren.

Bron: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/771/Kruiden/article/detail/1083763/2010/03/24/Geneeskrachtige-keukenkruiden.dhtml

 

Koffie

Maximaal 1 kopje koffie per dag tijdens de zwangerschap wordt aangeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Komkommerkruid

Het gebruik van komkommerkruid tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Kruidkoek

Kruidkoek kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Kruidnoten

Kruidnoten kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kaneel in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: Advies van GezondVGZ over de zwangerschap

 

Lever

Tijdens de zwangerschap kan lever beter vermeden worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Leversmeerworst | Leverpaté

Van leversmeerworst mag je maximaal 1 boterham per dag.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

Makreel

De makreel is goed om te eten tijdens de zwangerschap, echter is de koningsmakreel de uitzondering hierop. Deze kan beter vermeden worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Marjoleinolie

Vermijd marjoleinolie bij zwangerschap. Pure etherische olie op de huid kan huidirritaties veroorzaken. Bij een te hoge dosis verliest marjolein zijn kalmerende invloed en gaat het juist opwekkend werken.

Bron: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/771/Kruiden/article/detail/1083763/2010/03/24/Geneeskrachtige-keukenkruiden.dhtml

 

Marlijn

Marlijn is een roofvis en kan daarom niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx

 

Mayonaise

Je mag mayonaise tijdens de zwangerschap. Pas alleen op met zelfgemaakte mayonaise. Deze wordt namelijk 9 van de 10 keer gemaakt met rauwe eieren.

Bron: http://www.anababa.nl/kinderwens/zwanger/voeding/niet-eten

 

Meidoorn

Kruidenpreparaten met Meidoorn dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Milkshakes

Milkshakes worden gemaakt met melk en dit gebeurt machinaal. In de machine kunnen restjes melk achterblijven en hier kan dus de listeria bacterie actief zijn. Daarom kan je milkshakes beter vermijden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.verloskundepraktijksportlaan.nl/voeding_15_37.html

 

Moederkruid

Kruidenpreparaten met Moederkruid dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Mosselen

Rauwe mosselen kunnen tijdens de zwangerschap niet gegeten worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Mousse

Chocolade mousse, of elke andere mousse is gemaakt van rauwe eieren en die mag je nou net niet eten. Laat een mousse dus staan tijdens je zwangerschap.

Bron: http://www.anababa.nl/kinderwens/zwanger/voeding/niet-eten

 

Munt

Probeer het gebruik van munt te vermijden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.stadsboerderijalmere.nl/index.php/voorhuis-en-erf/kruidentuin.html

 

Nigelle

Kruidenpreparaten met Nigelle dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Oesters

Tijdens de zwangerschap kunnen er beter geen rauwe oesters gegeten worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Ossenworst

Rauwe vleeswaren zijn niet goed tijdens de zwangerschap en daarom mag ossenworst niet gegeten worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Paling

Alhoewel vis goed is ligt dat voor gerookte paling toch net even anders. Deze kan je beter mijden tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor wilde paling.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Pannenkoeken

Pannenkoeken kan je gewoon eten. Alleen de kant-en-klare pannenkoeken kunnen de listeria bacterie bevatten en daarmee moet je dus oppassen en kan je beter niet eten als deze niet verwarmd wordt.

Bron: http://www.ggdmn.nl/infectieziekten/brochure-wat-je-moet-weten-om-veilig-te-eten.pdf

 

Pathé

Pathé kan je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Het kan de listeria bacterie bevatten en dat kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Bron: http://www.ggdmn.nl/infectieziekten/brochure-wat-je-moet-weten-om-veilig-te-eten.pdf

 

Pepermunt

Gebruik geen pepermunt tijdens de zwangerschap. In pepermunt zit rozemarijnzuur.

Bron: http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?kruid_id=1

 

Pepernoten

Pepernoten kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Pesto

Normaal gebruik van Pesto kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn. Dit heeft te maken met het gebruik van basilicum in pesto.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Peterselie

Zwangere vrouwen kunnen beter geen grote hoeveelheden peterselie eten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een overdosis peterselie weeën kan opwekken.

Bron: http://jessevandervelde.com/peterselie-is-veel-meer-dan-een-leuke-garnering/

 

Pimba

Pimba is een middel wat kan helpen tegen misselijkheid. Pimba wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Rabarber

Beperk het gebruik van rabarber tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/voeding-tijdens-je-zwangerschap

 

Rauw Vlees

Tartaar, carpaccio en halfdoorbakken biefstuk kunnen niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Rosbief

Rosbief is rauwe vleeswaren. Erg lekker, maar mag niet tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Rozemarijn

Het gebruik van rozemarijn in de voeding wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Rozemarijn schijnt namelijk invloed te hebben op de menstruatie, wat weer verband houdt met zwangerschappen.

Bron: http://www.verstegen.nl/nl/error/sw_rozemarijn

 

Salades

Wanneer je uiteten gaat heb je geen idee hoe de maaltijd bereid wordt. of iets rauw is of goed gebakken dat kunnen we vaak zelf zien, maar hoe de producten zijn bewaard of ze zijn gewassen en hoelang ze al in de koeling liggen weten we niet. Daarom het advies om buitenshuis, bijvoorbeeld in een restaurant, geen rauwkost (rauwe groentes) en salades te eten. Deze kunnen namelijk de listeria bacterie bevatten. Kies liever voor een warm gerecht.

Bron: http://www.gezondheid.be/?fuseaction=art&art_id=846

 

Salami

Salami op brood is niet toegestaan tijdens de zwangerschap. Het betreft namelijk rauwe vleeswaren en daarin kan de parasiet Toxoplasma gondii zich bevinden. Als je de salami mee bakt met een gerecht kan het echter geen kwaad.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Salie

Normaal gebruik van Salie kan geen kwaad, maar dagelijks grotere hoeveelheden kan schadelijk zijn.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Sassafras

Het gebruik van sassafras tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Scharlei

Scharlei is familie van de salie en mag daarom niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.stadsboerderijalmere.nl/index.php/voorhuis-en-erf/kruidentuin.html

 

Selderij

Selderij stimuleert de baarmoeder en mag dus niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Bron: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/771/Kruiden/article/detail/1083763/2010/03/24/Geneeskrachtige-keukenkruiden.dhtml

 

Senna

Kruidenpreparaten met Senna dienen niet dagelijks ingenomen te worden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Smeerwortel

Het gebruik van smeerwortel tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Snoekbaars

Eet geen snoekbaars tijdens de zwangerschap in verband met teveel kwik en dioxinxes.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Softijs

Doordat softijs machinaal wordt gemaakt en hiervoor melk wordt gebruik is de kans aanwezig dat de listeria bacterie zich bevind in oude melk. Hierdoor is het beter geen risico te nemen en geen softijs te eten wanneer je zwanger bent.

Bron: http://www.verloskundepraktijksportlaan.nl/voeding_15_37.html

 

Speculaas

Speculaas kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Spek

Het wordt geadviseerd om minder te eten van spek tijdens je zwangerschap omdat het bewerkt wordt met nitriet. Dit verlengt de houdbaarheidsduur, maar kan mogelijk ook kinderleukemie veroorzaken.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/zwanger-let-op-wat-je-w-l-mag-eten.aspx

 

Stroopwafels

Stroopwafels kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap, zolang je het maar bij een normaal gebruik houdt. Er zit namelijk kanaal in en daar kan je beter niet teveel van binnenkrijgen tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Sushi

Voorverpakte sushi (van bijvoorbeeld de supermarkt) kan tijdens de zwangerschap beter niet genuttigd worden. Deze kan namelijk de listeria bacterie bij zich dragen, ook op de sushi die gemaakt is van enkel groente.

Bron: https://www.gezondvgz.nl/%7B5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43%7D?tp={11a1a07b-7505-48ab-be23-8fba220edea2}

 

Theeworst

Theeworst is niet toegestaan tijdens de zwangerschap omdat het rauwe vleeswaren is.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Tijm

Een normale hoeveelheid – gewoon om je eten te kruiden – kan geen kwaad. Wilde tijm is te mijden bij zwangerschap.

Bron: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/771/Kruiden/article/detail/1083763/2010/03/24/Geneeskrachtige-keukenkruiden.dhtml

 

Tiramisu

Tiramisu wordt gemaakt van rauwe eieren en kan je tijdens je zwangerschap daarom beter laten staan. In rauwe eieren kan de salmonella bacterie voorkomen. Salmonella kan voor ons als volwassenen al heel vervelend zijn, maar voor zo’n klein baby’tje in je buik komt die klap veel harder aan. Het probleem is ook dat er geen geneesmiddel is tegen een salmonella besmetting. Laat de tiramisu daarom staan tot na de bevalling.

Bron: Advies voor zwangere vrouwen van GezondVGZ

 

Tonic

Tonic bevat kinine. Kinine stimuleert weeën en daarom is het nodig om het gebruik van Tonic te beperken. Maximaal 1 glas per dag is geen probleem. In die hoeveelheid heeft de kinine geen impact.

Bron: http://www.uzleuven.be/node/5869#Magiktonicdrinkentijdensmijnzwangerschap

 

Tonijn

Tonijn bevat teveel kwik omdat het een roofvis betreft. Daarom is het beter deze niet te eten tijdens de zwangerschap. Echter is tonijn uit blik een uitzondering hierop, deze kan je gewoon eten omdat deze vaak gemaakt wordt van jonge vissen en deze bevatten nog maar weinig kwik. Je kan echter maar maximaal 200 gram van tonijn uit blik per week eten.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Venkel

Het gebruik van venkel tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Venkelthee

Thee met venkel wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Vitamine C

Hoewel vitamine C nodig is voor de mens en voor de groei van de baby zijn er ook mensen die beweren dat vitamine C, wanneer excessief gebruik, een negatief effect kan hebben op de zwangerschap. Teveel gebruik van vitamine C kan volgens deze geruchten leiden tot een miskraam. Echter behoort vitamine C wel tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor wanneer je zwanger bent. In Nederland is er vastgesteld dat je 90 milligram per dag nodig hebt.

Bron: http://www.benseng.com/product/product-vitamine-c-ascorbyl-palmitaat.html

 

Vitamine E

Dagelijks heb je vitamine E nodig voor jezelf als voor de groei van je baby. In Nederland behoort het tot de lijst met vitamines voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor wanneer je zwanger bent. Echter is tijdens onderzoek aangetoond dat het gebruik van vitamine E in grote hoeveelheden de kans op een miskraam kan verhogen. Slik daarom geen supplementen die vitamine E bevatten. Het kan namelijk leiden tot een vergroting van de kans op zwangerschapscomplicaties en geboorte van de baby met een te laag geboortegewicht.

Bron: http://www.zappybaby.be/nl/zwangerschap/127106/opgepast-met-vitamine-e

 

Wolhandkrab

Wolhandkrab uit Nederlandse wateren kan beter vermeden worden. Om zeker te zijn zou ik alle wolhandkrab vermijden.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Zalm

Tijdens je zwangerschap is het goed om zalm te eten. Echter is het niet toegestaan om gerookte zalm te eten wanneer deze in kant-en-klare verpakking wordt genuttigd. Ook niet wanneer dit een vacuümverpakking betreft.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Zoethoutthee

Maximaal 1 tot 2 glazen per dag is acceptabel tijdens de zwangerschap.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

 

Zout

Wees zuinig met het gebruik van zout tijdens je zwangerschap. Dit kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Er zijn genoeg alternatieven om een maaltijd meer smaak te geven, denk bijvoorbeeld aan kerrie of peper.

Bron: http://www.predictor.nl/zwanger-zijn/ik-ben-zwanger-wat-nu/voeding-tijdens-de-zwangerschap/

 

Zwaardvis

Tijdens de zwangerschap is het beter om geen zwaardvis te eten.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx