Kun je pittig eten terwijl je zwanger bent?

Vroeger had je een lage tot gemiddelde tolerantie voor pittig eten, maar nu niet meer – nu je zwanger bent, verlang je letterlijk naar alles met het woord ‘gekruid’ erin, van kippenvleugels tot geroosterde bloemkool tot chips.

Pittig eten tijdens zwangerschap
 
Is al die warmte veilig voor jou en je baby? Hier is wat je moet weten als je door de zwangerschap bijna overal pittige kruiden op hebt gedumpt.

 

Betekent het verlangen naar pittig eten iets?

Zwangerschap zorgt ervoor dat je naar allerlei dingen hunkert, die meestal geen enkele zin hebben. Augurken en ijs, aardbeienjam op hamburgers, marinarasaus over tonijn uit blik – noem maar op, en een zwangere heeft het gegeten.

Er is over het algemeen één verklaring: hormonen, die de oorzaak zijn van vrijwel alles.

Er is geen truc om je onbedwingbare trek te ontcijferen, maar er zijn enkele mythes die op internet rondzwerven over waarom veel vrouwen tijdens de zwangerschap naar pittig voedsel hunkeren.

Sommige mensen denken dat het vaker gebeurt als je een jongen krijgt, terwijl anderen zich afvragen of het een soort natuurlijk instinct is om af te koelen (letterlijk: door pittig eten te eten ga je zweten, en zweten verlaagt je lichaamstemperatuur).

Hoe dan ook, je smaakpapillen veranderen vaak tijdens en na de zwangerschap, dus maak je geen zorgen als je plotseling trek hebt in hete pepers. Het is waarschijnlijk geen ’teken’ van iets dat het vermelden waard is.

 

Is pittig eten veilig voor baby’s?

Hier is goed nieuws: pittig eten tijdens de zwangerschap is 100 procent veilig voor jouw baby. Werkelijk! Het kan je kleintje geen pijn doen.

Een kleine waarschuwing echter: onderzoek uit 2019 suggereert dat het eten van bepaald voedsel tijdens de zwangerschap de ‘smaak’ van je vruchtwater kan veranderen. Er zijn echter geen studies die specifiek naar de inname van pittig voedsel hebben gekeken.

Desalniettemin zou je de smaakpapillen van je baby kunnen beïnvloeden met al die gekruide kippenpootjes, en ze zouden later een voorkeur kunnen geven voor bepaalde bekende smaken. Niet dat dat een slechte zaak is.

 

Is pittig eten veilig voor jou?

Hier is het niet-zo-goede nieuws: hoewel het eten van veel gekruid voedsel niet slecht is voor je baby, kan het vervelende bijwerkingen voor je veroorzaken. Niets gevaarlijks, maar het bevredigen van het verlangen is misschien niet altijd de pijn van brandend maagzuur, indigestie en maagdarmklachten daarna waard.

Als je niet gewend bent aan het eten van pittig voedsel, maar je door zwangerschap een verlangen naar chilipepers hebt gekregen, is het slim om langzaam te beginnen.

 • Eet geen pittig voedsel in grote hoeveelheden of bij elke maaltijd
 • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft
 • Bereid gekruid voedsel veilig voor, door kwaliteitsingrediënten te kiezen
 • Je handen te wassen na het aanraken van pepers

En probeer je tolerantie voor warmte stapsgewijs op te bouwen in plaats van rechtstreeks naar die tabasco te springen met de doodshoofd en gekruiste beenderen op het etiket, oké?

 

Bijwerkingen per trimester

In het eerste trimester zal het eten van pittig voedsel waarschijnlijk niet veel problemen veroorzaken, hoewel het ochtendmisselijkheid kan verergeren. Als je al de hele dag last heeft van misselijkheid, kan gekruid voedsel de situatie verergeren.

In het tweede en derde trimester kan het eten van gekruid voedsel leiden tot:

 • brandend maagzuur, omdat jouw groeiende baarmoeder maagzuur hoger in jouw slokdarm dwingt
 • indigestie
 • misselijkheid
 • diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel
 • een toename van symptomen van gastro-oesofageale reflux (GERD)

 

Kan gekruid voedsel helpen bij het starten van de bevalling?

Als je bijna het einde van je zwangerschap nadert en erover nadenkt om je bevalling een vliegende start te geven, zal iedereen, van je moeder tot je grootmoeder tot de man in het appartement ernaast, je waarschijnlijk vertellen dat je iets pittigs moet eten.

Dit advies is zo wijdverbreid dat onderzoekers het in 2011 samen met andere manieren (zoals wandelen, seks en laxeermiddelen) hebben bestudeerd.

Onderzoekers vroegen 201 postpartum vrouwen of ze hadden geprobeerd om op natuurlijke wijze weeën op te wekken en, zo ja, welke methoden ze hadden gebruikt; van de 50 procent die aangaf dat ze zelfopwekking hadden geprobeerd, beweerde 20 procent dat ze pittig voedsel hadden gegeten om de klus te klaren.

Het enige probleem? Er is hier geen wetenschap om dit te ondersteunen. Als je met 38 weken mooi zit zonder ontsluiting, zal je lichaam niet plotseling klaar zijn voor de geboorte door op pittige kippenvleugels te kauwen.

 

Let op als je klachten krijgt van pittig eten

Je bent misschien bereid om te gaan met brandend maagzuur dat gepaard gaat met het eten van pittig voedsel als het betekent dat je een krachtig verlangen moet bevredigen, maar houd er rekening mee dat het wegwerken van maagzuur tijdens de zwangerschap niet zo eenvoudig is zoals het was in je pre- zwangerschapsdagen.

Niet alle vrij verkrijgbare medicijnen voor brandend maagzuur, indigestie en misselijkheid worden als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen. Bel jouw arts als je ernstige of aanhoudende gastro-intestinale symptomen heeft, zoals:

 • diarree
 • brandende pijn
 • winderigheid
 • krampen
 • opgeblazen gevoel

 

Conclusie

Als je er zin in hebt, dan kun je tijdens de zwangerschap al het pittige eten eten dat je wilt. Het zal jou of je baby geen pijn doen.

Als je niet gewend bent om pittig te eten, doe dan rustig aan – en als je ongemakkelijke bijwerkingen krijgt, beperk dan hoeveel en hoe vaak je jouw voedsel in tabasco doopt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief