Beste en slechtste drankjes voor zwangere vrouwen

Vraag je je af wat je moet drinken als je zwanger bent (naast water natuurlijk?). Bekijk de beste dranken voor zwangere vrouwen, plus dranken die je moet vermijden.

Drankjes tijdens de zwangerschap
 
Het drinken van voldoende vocht is altijd belangrijk, maar nooit meer dan wanneer je zwanger bent, omdat jouw waterbehoefte tijdens de zwangerschap toeneemt. Gehydrateerd blijven is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van jouw baby – en door genoeg te drinken, voel je je ook op jouw best.

Zowel je lichaam als dat van je baby bestaat voornamelijk uit vocht. Je hebt meer vloeistoffen nodig om jouw groeiende bloedvolume te ondersteunen, evenals om voldoende vruchtwater te produceren en een gezonde circulatie van de foetus te ondersteunen.

Bovendien kan voldoende drinken veel bijdragen aan het beheersen van veelvoorkomende zwangerschapsklachten zoals urineweginfecties, obstipatie, aambeien en vermoeidheid. Het helpt je ook om verloren vocht te vervangen als je merkt dat je tegenwoordig als een gek zweet.

Hoeveel moet je drinken? Experts raden aan om elke dag 10 glazen water te drinken. Maar het hoeft niet allemaal de vorm aan te nemen van water te gaan. Fruit en groenten met een hoog watergehalte (denk aan watermeloen, komkommers, tomaten, sinaasappels) kunnen je ook helpen gehydrateerd te blijven, net als andere gezonde dranken.

Toch wil je zeker weten dat het spul dat je drinkt goed is voor zowel jou als de groeiende baby in jouw buik. Dus wat zijn de beste en slechtste drankjes voor zwangere vrouwen?

Hieronder een aantal opties.

 

Beste drankjes voor zwangere vrouwen

 

Water

Maak van water jouw standaarddrankje tijdens de zwangerschap (en eigenlijk altijd). Water helpt jouw ​​lichaam essentiële voedingsstoffen uit voedsel te absorberen. Het zijn die voedselrijke bloedcellen die de placenta bereiken – en uiteindelijk je baby.

Van water jouw favoriete zwangerschapsdrankje maken, is ook een gemakkelijke manier om te voorkomen dat je overtollige calorieën en suikers drinkt, zodat het je kan helpen een gezond zwangerschapsgewicht te behouden. Het is ook een slimme strategie om jouw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waardoor jouw risico op zwangerschapsdiabetes kan worden verminderd.

Als de gedachte aan het slurpen van een groot glas water je maag doet draaien of je onaangenaam vol maakt, forceer het dan niet. Draag een roestvrijstalen waterfles bij je en neem de hele dag kleine slokjes.

En als gewoon oud water saai wordt? Geef je glas een boost met takjes munt, een scheutje citroen- of limoensap, plakjes komkommer of zelfs een paar gezonde bessen.

 

Melk met weinig vet

Je hebt tijdens de zwangerschap 1000 milligram calcium per dag nodig om de groeiende botten en tanden van je baby te ondersteunen en om je bloedsomloop, spieren en zenuwstelsel in goede staat te houden.

En melk is een van de allerbeste calciumbronnen en serveert ongeveer 300 milligram per glas. Hoewel je calcium kunt krijgen uit niet-zuivelproducten zoals broccoli of boerenkool, zijn zuivelproducten zoals melk (evenals yoghurt en kaas) enkele van de gemakkelijkste manieren om jouw buik vol te krijgen.

Het eiwit in melk maakt het ook een slimme keuze. Eiwit ondersteunt de algehele groei van jouw baby, en het kan je ook helpen tevreden te blijven en de drang om te snoepen van rotzooi verminderen.

Als je geen zuivelproducten gebruikt, is verrijkte sojamelk een goed alternatief. Het bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit als zuivelmelk en is met calcium verrijkt, hoewel het calcium niet zo goed wordt opgenomen. Zorg ervoor dat je een ongezoete variant drinkt om te voorkomen dat je toegevoegde suikers binnenkrijgt.

 

Gemberthee

Gemberthee, heet of ijskoud, is een smakelijke optie die veilig kan worden gedronken tijdens de zwangerschap – en kan zelfs enkele extra voordelen bieden. Studies tonen aan dat gember nuttig kan zijn om een ​​onrustige maag te verzachten en zwangerschapsgerelateerde misselijkheid te verlichten.

Kan je thee niet drinken zonder een beetje zoetigheid? Het toevoegen van een theelepel suiker is prima, zolang je het maar meetelt bij je totale suiker- en calorie-inname voor de dag, vooral als je regelmatig veel kopjes thee drinkt.

Omdat het moeilijk is om zeker te weten wat er in kruidentheezakjes zit, kun je het beste je eigen gemberthee brouwen door vers gesneden gemberwortel in kokend water te weken.

 

Bruisend water

Als een glas wijn bij het diner of een cocktail op een feest rituelen zijn die je niet helemaal wilt opgeven, is een sprankelende waterspuiter een alcoholvrij alternatief dat hydraterend en leuk is. (Vooral als je het in een speciaal glas giet.)

Als je zin hebt in iets zoets, voeg dan een plakje vers fruit of een scheutje sap toe. Voel je vrij om met je favoriete smaak te gaan, zolang je maar 100 procent vruchtensappen gebruikt die vrij zijn van toegevoegde suikers om te voorkomen dat je overtollige calorieën binnenkrijgt. Zorg ervoor dat ze ook gepasteuriseerd zijn, aangezien ongepasteuriseerde sappen bacteriën kunnen bevatten die je ziek maken, en let op het aantal glazen. Omdat sap de vezels mist die in niet geperst fruit voorkomen, kan het gemakkelijk zijn om snel veel te drinken en meer calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt.

 

Fruit- en groentesmoothies

Natuurlijk liggen ze op de grens tussen drinken en eten. Maar smoothies zijn een heerlijke manier om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen en tegelijkertijd wat extra hydratatie toe te voegen. Zorg er wel voor dat je de calorieën meetelt in jouw andere maaltijden en snacks voor de dag.

Hoewel de smaakcombinaties praktisch eindeloos zijn, houd je de toegevoegde suikers onder controle door vloeistoffen zoals water, melk of yoghurt in plaats van vruchtensap te gebruiken en toegevoegde zoetstoffen te beperken of over te slaan. Let ook op toegevoegd natrium in vegetarische dranken. Voeg een bron van gezond vet toe, zoals pindakaas of amandelboter, om je smoothie meer voldoening te geven zodat je langer vol blijft.

 

Drankjes om tijdens de zwangerschap te vermijden of te beperken

Nu je klaar bent met het bedenken van slimme manieren om tijdens de zwangerschap te hydrateren, nemen we even de tijd om de te vermijden dranken samen te vatten.

  • Alcohol. Blijf volledig uit de buurt van alcohol. Er is geen alcoholgehalte dat je veilig kunt consumeren als je zwanger bent.
  • Ongepasteuriseerde sappen. Ze kunnen ziekteverwekkende bacteriën bevatten.

Je moet ook jouw inname beperken van:

  • Cafeïnehoudende dranken. Deskundigen zijn het erover eens dat het oké is om tijdens de zwangerschap dagelijks 200 milligram cafeïne binnen te krijgen. Dat is ongeveer de hoeveelheid in 2 kopjes koffie.
  • Frisdrank. Het zit boordevol suiker en lege calorieën, en er zijn aanwijzingen dat light frisdrank de kans op overgewicht van je baby op latere leeftijd kan vergroten.
  • Sap. Het is prima om een ​​beetje 100 procent vruchtensap te drinken, maar te veel brengt je in gevaar omdat je meer calorieën of suikers binnenkrijgt dan je nodig hebt. Wat betreft sapdranken die niet 100 procent vruchtensap zijn? Blijf daar volledig uit de buurt.

Gehydrateerd blijven is een must voor een gezonde zwangerschap. En het loont de moeite om van water je standaardkeuze te maken, maar je hebt andere opties als het water je de strot uitkomt. Dus pak een glas en ga lekker wat drinken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief