Zorgt koud water drinken ervoor dat de baby in mijn buik beweegt?

Wanneer je voor het eerst de bewegingen van je baby in je buik voelt, is het echt verbazingwekkend en begin je je elke dag meer en meer te verheugen. Er zijn zelfs enkele dingen die je kunt doen om de bewegingen van jouw baby meer uitgesproken te laten aanvoelen, zoals ontspannen in een rustige omgeving. Maar er zijn sommige moeders die zweren door echt koud water te drinken als de beste manier om die baby in beweging te krijgen. Of je nu gewoon meer schopjes wilt voelen of bang bent dat je baby daar te stil is. Je vraagt ​​je waarschijnlijk af: “Kan het drinken van koud water mijn baby laten bewegen?”

Beweegt mijn baby als je koud water drinkt
 

Koud water drinken gedurende de zwangerschap

Sommige vrouwen voelen dat hun baby iets meer beweegt na het drinken van koude dranken, maar niet alle vrouwen, en niet altijd, blijkt uit een onderzoek uit 2013 van BMC Pregnancy and Childbirth. Dus hoewel het drinken van een koud glas water lijkt alsof het je baby stimuleert, is het geen volledig onderzochte en onfeilbare methode en er is geen wetenschappelijk onderbouwde wetenschap om deze aanpak te ondersteunen.

 

Suiker stimuleert beweging van de baby tijdens de zwangerschap

Het is onwaarschijnlijk dat het consumeren van ijskoud voedsel of dranken de beweging van de foetus zal vergroten, aangezien het snel zal worden opgewarmd tot lichaamstemperatuur als het uit je slokdarm en maag naar je darmen beweegt. De consumptie van suiker, zoals frisdrank, sap, fruit of snoep, is wel een methode die de beweging van de foetus vergroot.

 

Waarom beweging van de baby stimuleren?

Het is belangrijk om in te schatten waarom je jouw baby in de eerste plaats probeert te laten bewegen. De verloskundige kan je vragen om het aantal schoppen bij te houden, vooral in het derde trimester. Het bijhouden van eventuele afnames of veranderingen in beweging kan doodgeboorte en andere complicaties voorkomen. Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat 10 verschillende bewegingen in een periode van twee tot drie uur als geruststellend en ‘normaal’ worden beschouwd, hoewel elke zwangerschap anders is en jouw verloskundige je het beste kan adviseren over jouw specifieke situatie. Dezelfde studie toonde aan dat de simpele handeling van het tellen van schoppen kan helpen om de band tussen moeder en kind te verbeteren.

 

Het advies van verloskundigen om beweging van de baby te stimuleren

Omdat de wetenschap er nog steeds niet uit is of koude dranken de beweging van de foetus initiëren en sommige zwangere vrouwen merken dat het werkt, gebruiken sommige verloskundigen deze benadering. Wanneer een verloskundige wil dat een zwangere vrouw schoppen telt, ze meestal suggereert dat ze iets kouds en suikerachtig drinken, zoals sinaasappelsap. Maar als er sprake is van zwangerschapsdiabetes dan wordt vaak ijswater aangeraden. Dit werkt het beste als aanstaande moeders dan op hun linkerzij gaan liggen en zich concentreren op de bewegingen van de baby.

Sommige vrouwen merken dat hun baby’s slapen nadat ze hebben gegeten, dus willen ze misschien eerst hun schopje tellen voordat ze gaan eten. Maar soms werkt het juist het tegenovergestelde. Elke vrouw moet het gedragspatroon van haar baby tijdens de zwangerschap volgen. Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die beter werken dan andere maar voedingsmiddelen met veel koolhydraten zullen de bloedsuikerspiegel, en dus de bloedsuikerspiegel van de baby, sneller doen stijgen dan andere voedingsmiddelen.

 

Bewegingen van de baby tellen

Als je, om welke reden dan ook, bang bent dat je baby minder beweegt dan normaal, vooral als je geen 10 bewegingen per uur kunt tellen na een zoete snack, bel dan je verloskundige. Het gebruik van drankjes en voedsel als een manier om jouw baby in beweging te krijgen, zou alleen een optie moeten zijn als je weet dat het goed met jouw baby gaat, waarvoor evaluatie van een verloskundige en echografie nodig is. Als het goed met je baby gaat, zou het geen pijn moeten doen om ijswater te drinken in de hoop nog een paar schopjes te krijgen. Als het voor jou werkt, geniet dan van die verbinding en vergeet niet die lieve bewegingen te tellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief