Is saffraan veilig tijdens de zwangerschap?

Saffraan wordt in sommige gerechten gebruikt. De vraag die je jezelf continue stelt nu je zwanger bent is of het veilig is om dit te eten? Laten we het hebben over saffraan.

Saffraan tijdens zwangerschap
 
Dus als je wortels hebt in culturen waarin saffraan een populaire of veelgebruikte specerij is, heb je misschien al advies gekregen over de voordelen van saffraan tijdens de zwangerschap. Het is echter ook belangrijk om te weten wat de mogelijke effecten zijn tijdens de zwangerschap.

 

Wat is saffraan?

Saffraan is een specerij die afkomstig is van de saffraankrokusplant, ook wel bekend als Crocus sativus. Het overgrote deel van het wereldaanbod van saffraan wordt verbouwd in Iran, hoewel het ook wordt verbouwd in landen als India, Afghanistan, Marokko en Griekenland.

Saffraan staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen – naast andere gezondheidsvoordelen – en indrukwekkende prijs. Saffraan wordt over het algemeen beschouwd als ’s werelds duurste specerij vanwege het arbeidsintensieve proces dat nodig is om het te telen en te oogsten.

 

Tijdens de zwangerschap

Sommige culturen zijn van mening dat je een manier moet vinden om saffraan in te nemen na het eerste trimester van de zwangerschap.

Veel culturen hebben traditionele of culturele taboes over voeding tijdens de zwangerschap (en tijdens het geven van borstvoeding).

Toch hebben onderzoeken onder vrouwen aangetoond dat saffraan tijdens de zwangerschap een goedkeurende knik krijgt. Er wordt aangenomen dat het enkele veelvoorkomende zwangerschapssymptomen verlicht.

 

Is saffraan veilig tijdens alle drie de trimesters van de zwangerschap?

Sommige onderzoeken, waaronder enkele klinische onderzoeken, hebben aangetoond dat saffraan de symptomen van premenstrueel syndroom, zoals krampen, kan helpen verlichten.

Maar als je zwanger bent of erover denkt om zwanger te worden, gaat het niet alleen meer om jou. Het is dus belangrijk om te weten of saffraan veilig is voor jou en je baby.

Zoals bij veel zwangerschaps-do’s en don’ts, lijkt het erop dat het eerste trimester het belangrijkste is. Hoewel meer onderzoek nuttig zou zijn, suggereert bestaand onderzoek dat het misschien het beste is om saffraan tijdens jouw eerste trimester te vermijden.

Een kleine studie uit 2014 wees uit dat het aantal miskramen hoger was bij boerinnen in India die tijdens hun eerste trimester van de zwangerschap aan saffraan werden blootgesteld.

In India moedigt men het vermijden van saffraan aan tijdens het eerste trimester, maar de meeste mensen worden aangemoedigd om met saffraan te beginnen nadat ze hun baby voelen bewegen. In Nederland is saffraan goedgekeurd door het voedingscentrum in alle drie de trimesters van de zwangerschap.

 

Mogelijke voordelen van saffraan tijdens de zwangerschap

Saffraan wordt al eeuwen in de traditionele geneeskunde gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder enkele die van invloed kunnen zijn op zwangere mensen, zoals:

  • maagzuur
  • spijsverteringsproblemen
  • hoge bloeddruk

En sommige mensen blijven saffraan gebruiken om deze aandoeningen te verlichten. Er is zelfs gesuggereerd dat je 0,5 tot 2 gram per dag zou kunnen consumeren om de elasticiteit van het baarmoederweefsel te behouden tijdens de zwangerschap, maar pas na het eerste trimester.

Desalniettemin zijn er niet veel onderzoeken gedaan naar de mogelijke toxiciteit van dit kruid onder zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, en deskundigen zijn van mening dat er meer onderzoeken naar toxiciteit nodig zijn.

Maar als je eenmaal in het derde trimester bent en aanhikt tegen de bevalling en je bent ongemakkelijk en droomt van manieren om de bevalling op gang te brengen, is saffraan misschien geen slecht idee.

Traditionele geneeskunde is van mening dat saffraan nuttig is voor het opwekken van weeën, omdat het de gladde spieren aantast, samentrekkingen van de baarmoeder stimuleert en het hele proces helpt.

Bovendien geeft onderzoek aan dat het consumeren van saffraan kan helpen om je baarmoederhals klaar te maken voor de bevalling.

Een gerandomiseerde klinische studie onderzocht de effectiviteit van saffraan bij 50 voldragen vrouwen. De resultaten toonden aan dat saffraan leek te helpen de baarmoederhals te rijpen en voor te bereiden op de bevalling. De onderzoekers concludeerden echter dat er meer onderzoek nodig is om het effect ervan op de daadwerkelijke bevalling te bepalen.

Na de bevalling kun je saffraan overwegen als je je somber voelt. Een gerandomiseerde klinische studie uit 2017 met 60 nieuwe moeders ontdekte dat saffraan de symptomen van postpartumdepressie leek te helpen verbeteren.

Je kunt het natuurlijk eerst bij jouw verloskundige toetsen, aangezien er meer onderzoek nodig is.

 

Kan saffraan de huidskleur van jouw baby veranderen?

Een reden waarom mensen saffraan hebben omarmd, is het vermeende effect op de huidskleur van hun baby. Sommige culturen zijn van mening dat saffraan de huid van je baby lichter maakt. Er lijkt echter geen enkel wetenschappelijk bewijs te zijn dat het consumeren van saffraan tijdens de zwangerschap dit effect zal hebben.

Maak je geen zorgen: je baby zal absoluut mooi zijn, ongeacht of je tijdens je zwangerschap van saffraan houdt.

 

Kunnen grote hoeveelheden saffraan een miskraam veroorzaken?

Er is reden om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met saffraan.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan een grote hoeveelheid saffraan het risico op een miskraam kan vergroten. Eén studie waarschuwt bijvoorbeeld dat grote doses, zoals die van meer dan 5 gram per dag, tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden, omdat ze de baarmoeder kunnen stimuleren.

Dus als je de neiging hebt om met saffraan te koken of erover nadenkt om wat saffraanmelk op te kloppen, wil je misschien eerst je verloskundige raadplegen. Waarschijnlijk geven ze je groen licht omdat het in Nederland als veilig wordt gezien gedurende de gehele zwangerschap, maar het is altijd beter om het eerst te bespreken.

 

Hoe saffraanmelk te bereiden

Ben je een fan van saffraanmelk en ben je uit het eerste trimester? Saffraanmelk is een gezoete melk die is doordrenkt met, ja, saffraan. Het wordt gemaakt door een paar saffraandraadjes in melk te weken en vervolgens andere stoffen toe te voegen om de smaak te zoeten of te versterken, zoals kardemom of geplette of geschaafde amandelen.

 

Conclusie

Raadpleeg jouw verloskundige voordat je je tot kruidengeneesmiddelen of behandelingen wendt. Sommige kruiden, specerijen en planten kunnen als veilig worden beschouwd om te consumeren tijdens de zwangerschap, maar het kan ook afhangen van hoeveel je consumeert en wanneer.

Saffraan wordt in Nederland door het Voedingscentrum als veilig gezien maar in India hebben enkele studies geleidt tot vraagtekens over het gebruik van saffraan in het eerste trimester. Dit komt waarschijnlijk doordat er in India meer saffraan wordt gebruikt dan in Nederland en dat er geen bevestigd wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat saffraan beter niet gebruikt kan worden in het eerste trimester van de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief