Wat er gebeurt als je tijdens de zwangerschap niet genoeg water drinkt

Alles doen wat je “hoort” te doen als je zwanger bent, kan aanvoelen als een fulltime baan. Je lichaam helpen om een ​​mens te worden is niet eenvoudig, maar er is één taak die aantoonbaar bovenaan de to-do-lijst staat: water drinken. Het is algemeen bekend dat het niet drinken van genoeg water, zwanger of niet, uitdroging kan veroorzaken. De symptomen en effecten van uitdroging verschillen van persoon tot persoon, maar vooral is de tol hoog voor zwangere vrouwen. Dus wat gebeurt er als je tijdens de zwangerschap niet genoeg water drinkt? En misschien nog belangrijker: wat kan eraan worden gedaan?

Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt
 

Hoeveel water moet je drinken gedurende de zwangerschap?

Ten eerste, hoeveel water zou je eigenlijk moeten drinken als je zwanger bent? Probeer voor de middag één liter water te drinken en één liter voor het slapengaan, voor een totaal van twee liter per dag . Dat lijkt misschien veel meer dan je aankan, maar houd altijd een waterfles bij de hand en neem de hele dag kleine slokjes. Als je een van de ongelukkige moeders bent die een milde afkeer van water ontwikkelt, kun je jezelf helpen gehydrateerd te blijven door ‘melk of een niet-zuiveldrank met noten, zoals amandelmelk te drinken, en bouillons zijn uitstekend. En misschien de ijskoude dingen overslaan. Warme dranken of dranken op kamertemperatuur hydrateren het lichaam zelfs sneller. Een kopje heet water met versgeperste citroen, honing en wat geraspte gember als eerste ochtenddrankje kan hydrateren, misselijkheid verminderen en helpen bij het in beweging brengen van de darmen. Voedingsmiddelen die van nature een hoog watergehalte hebben (zoals watermeloen, komkommers en ijsbergsla) kunnen je ook helpen om gehydrateerd te blijven. Het is een geweldig excuus om de hele dag als Cleopatra te blijven liggen terwijl je aardbeien krijgt (ook op de lijst van voedingsmiddelen met een hoog watergehalte).

 

Gevolgen van te weinig water drinken

Even terzijde, de effecten van het niet genoeg drinken van water tijdens de zwangerschap variëren van vrouw tot vrouw en sommige zijn zeer ernstig. Het is belangrijk om bewust te worden gemaakt van de mogelijke complicaties die gepaard gaan met uitdroging, zodat het ofwel helemaal kan worden vermeden, of er kan een vroege en mogelijk levensreddende interventie plaatsvinden. Dus met dat in gedachten, zijn hier zeven dingen die kunnen gebeuren als je niet genoeg water drinkt tijdens de zwangerschap.

 

1. Je kunt last krijgen van oververhitting

Oververhitting is een teken van uitdroging. Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam het moeilijk hebben om de warmte te reguleren. Oververhitting kan ook optreden als een zwangere vrouw zich in een bubbelbad of sauna bevindt (daarom wordt zwangere vrouwen aangemoedigd om ze te vermijden). Gedacht wordt dat oververhitting van de moeder neurale buisdefecten bij baby’s veroorzaakt, dus het is absoluut noodzakelijk dat zwangere vrouwen het niet te warm krijgen.

 

2. Je krijgt er barstende koppijn van te weinig water

Er wordt gedacht dat uitdroging bij iedereen, zwanger of niet, een trigger is voor hoofdpijn en migraine. Het is niet helemaal duidelijk wat de verbinding precies is, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de bloedvaten in het hoofd kunnen verkleinen wanneer wordt geprobeerd vloeistoffen te reguleren. Dit zou het ook moeilijker maken voor zuurstof en bloed om de hersenen te bereiken, wat kan leiden tot hoofdpijn.

 

3. Een ontzettend slecht humeur

Oké, dus je bent tegenwoordig over het algemeen een beetje humeuriger. Maar als je je kalmte verliest, kan dat betekenen dat je niet gehydrateerd bent. Een studie uit 2012, gepubliceerd in de Journal of Nutrition, toonde aan dat zelfs een kleine uitdroging de stemming, het energieniveau en de mentale vermogens van een persoon kan veranderen (wat misschien veel verklaart).

 

4. Duizelig worden van te weinig water

Uit balans zijn tijdens de zwangerschap is vrijwel de norm, maar duizeligheid kan een mogelijk teken van uitdroging zijn. In het eerste en tweede trimester kan uitdroging een lagere bloeddruk veroorzaken, waardoor een vrouw zich zwak of licht in het hoofd kan voelen. Niet alleen dat, maar je kan ook last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en constipatie. Als je je duizelig voelt en flauwvalt, stop dan, ga zitten en drink een glas koud water.

 

5. Vruchtwater kan afnemen

Het vruchtzakje helpt je baby te beschermen en helpt bij de ontwikkeling van spieren, ledematen, longen en het spijsverteringsstelsel, dus je wilt er alles aan doen om het vol vocht te houden. Terwijl uit een studie van de Journal of Ultrasound in Medicine bleek dat de vochtinname van een vrouw niet de belangrijkste motor is voor het vruchtwatervolume, kan uitdroging bijdragen aan lagere vruchtwaterniveaus later in de zwangerschap.

 

6. Je hebt een verhoogd risico op voortijdige weeën

De hele dag in de hitte rondlopen (en duidelijk niet genoeg water drinken) kan leiden tot uitdroging. Dit kan resulteren in voortijdige weeën, wat best eng is. Uitdroging kan bij sommige zwangere vrouwen zelfs vroegtijdige bevalling veroorzaken.

Kortom, drink water. Het is beter om een ​​miljoen keer te plassen dan het alternatief.

 

7. Onvoldoende productie van moedermelk

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat je voldoende water in jouw lichaam nodig heeft om moedermelk te maken. Uitdroging kan ervoor zorgen dat zwangere vrouwen een slechte melkproductie hebben. Als je van plan bent jouw baby borstvoeding te geven, doe je er verstandig aan wat water te drinken.

Het kan een uitdaging zijn om jouw vocht te reguleren, vooral tijdens de zomermaanden, maar het is mogelijk. En vergeet niet dat het gemakkelijkste dat een zwangere vrouw kan doen om ervoor te zorgen dat ze genoeg water krijgt, is om overal waar ze gaat een grote, hervulbare waterfles mee te nemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief