Red Bull drinken als je zwanger bent

Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 1 Red Bull per dag te drinken als je zwanger bent. Het draait hierbij om de cafeïne die zich in Red Bull bevindt. Hoe meer cafeïne je per dag binnenkrijgt hoe groter de kans op een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht. Toch is dit advies niet helemaal volledig. Daarom zochten wij het volledig uit. Lees alles over Red Bull tijdens de zwangerschap en neem zelf de beslissing die voor jou de juiste is.

zwangerschap red bull

 

Waarom Red Bull een gevaar is voor de zwangerschap

Red Bull is een oppeppend energiedrankje. Dit zit boordevol met suikers en cafeïne en beide zijn niet even gunstig voor jouw zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer cafeïne je binnenkrijgt hoe groter de kans op een miskraam. Het advies is daarom ook om Red Bull te beperken tot maximaal 1 blikje per dag gedurende de zwangerschap. Het probleem hiermee is dat je gedurende de dag uit meerdere voedingsmiddelen cafeïne binnenkrijgt. Denk hierbij aan een kopje koffie, een stukje chocolade en misschien nog een beker chocolademelk. Op zichzelf staand geloof ik dat de adviezen wel kloppen maar het gevaar schuilt hem juist in de combinatie van deze cafeïne houdende voedingsmiddelen.

 

Toch lastig om geen Red Bull te drinken nu je zwanger bent

En ondanks de wetenschap dat Red Bull de kans op een miskraam vergroot lukt het niet altijd om Red Bull te laten gedurende de zwangerschap. Zeker niet als je al jarenlang dagelijks Red Bull drinkt. Ik zou toch echt willen aandringen op het minderen van Red Bull nu je zwanger bent. Er staat niet voor niks op de verpakking dat Red Bull niet aanbevolen is voor zwangere vrouwen. Niet alleen de cafeïne is een probleem ook het suikergehalte is een probleem en kan leiden tot zwangerschapsdiabetes. Als alternatief zou je kunnen kijken naar AA drink tijdens de zwangerschap. Dit brengt minder risico’s met zich mee.

 

Wat zit er in Red Bull?

In Red Bull zit dus cafeïne (32 mg per 100 ml) en suiker (11 gram per 100 ml). Daarnaast zit er ook taurine in. Dit is een aminozuur welke in het lichaam aangemaakt wordt. Een teveel aan taurine in je lichaam kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, sufheid en coördinatiestoornissen. Aangezien taurine de placenta kan passeren komt dit ook bij jouw ongeboren baby terecht met alle gevolgen van dien. Normaal gesproken krijg je zo’n 40 tot 400 mg taurine per dag binnen uit reguliere voeding. In één blikje Red Bull zit alleen al 1000 mg taurine. Direct al een overschrijding dus.

 

Wat zit er in Red Bull Light?

In Red Bull Light zit dan wel geen suiker maar andere zoetstoffen en natuurlijk nog cafeïne. Dat maakt het nog altijd ongeschikt om te drinken gedurende de zwangerschap. In dit geval dus geen suiker maar wel aspartaam en acesulfaam-K. In principe dus geen verbetering. Ook taurine is in dezelfde hoeveelheid aanwezig in Red Bull Light. Als laatste wil ik xanthaangom aanstippen dat in Red Bull Light aanwezig is. Het probleem dat ik hiermee heb is dat er geen onderzoek gedaan is naar deze stof op de zwangerschap. Het is eigenlijk best wel jammer dat er nog steeds voedingsstoffen op de markt zijn die niet of onvoldoende zijn onderzocht op gebruik tijdens de zwangerschap.

 

Conclusie: Red Bull drink je niet als je zwanger bent

Ondanks het advies van het Voedingscentrum om de inname te beperken tot maximaal 1 blikje Red Bull per dag ben ik van mening dat je het het beste kan vervangen door iets anders. Aquarius zou tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld een betere keuze zijn en tevens helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Helaas is het toch soms moeilijk om Red Bull te laten staan maar probeer het toch echt. Doe het voor je toekomstige wonder want een baby is het kostbaarste bezit en de zwangerschap is het moment voor de bouwstenen van zijn of haar gehele leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief