Vitello tonnato? Niet als je zwanger bent

Er zijn gerechten waar je over kan twijfelen maar vitello tonnato is er niet een van. Je kan vitello tonnato niet eten als je zwanger bent. Buiten het feit dat het kalfsvlees niet helemaal doorbakken is bevat vitello tonnato ook tonijn. Dit zijn beide risico’s voor de ongeboren baby van zwangere vrouwen.

Is vitello tonnato een goed idee als je zwanger bent

 

Zwanger Vitello tonnato eten is lekker maar gevaarlijk

Vitello tonnato is een Italiaanse gerecht wat steeds populairder is geworden in restaurants in Nederland. Het is erg lekker maar geen goede keuze van de kaart gedurende jouw zwangerschap. Helaas. Vitello tonnato wordt namelijk gemaakt van fijngesneden kalfsvlees en geserveerd met een tonijnsaus. Met de nieuwe richtlijnen is het duidelijk dat ook tonijn uit blik niet langer verstandig is volgens het voedingscentrum. Daarbij heb je het risico van het kalfsvlees.

 

Waarom tonijn in vitello tonnato een risico is

De tonijnsaus bij vitello tonnato bevat dezelfde risico’s als tonijn. Tonijn bevat namelijk te grote hoeveelheden kwik en dioxine. Voor ons geen probleem maar voor een klein wondertje in jouw buik helaas wel. Laat vitello tonnato daarom liever staan totdat je zwangerschap voorbij is.

 

Is het kalfsvlees in jouw vitello tonnato goed doorbakken?

Kalfsvlees kan je gewoon eten als je in verwachting bent. De enige kanttekening is dat je rundvlees wel goed doorbakken is. Bij vitello tonnato, zeker in restaurants, is dat maar de vraag. Traditioneel gezien dient het kalfsvlees bij vitello tonnato namelijk niet volledig doorbakken te zijn. Wanneer dit niet het geval is kan deze de toxoplasmose parasiet bevatten en dit is een risico voor jouw ongeboren baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief