Alles over vanille tijdens de zwangerschap

Vanille mag je gewoon eten tijdens de zwangerschap volgens het voedingscentrum, maar daar wil ik toch wel een kanttekening bij maken. Vanille-extract bevat namelijk alcohol. En hoewel dit een klein beetje is en je nooit meer dan een beetje gebruikt is het nog steeds alcohol. Dit advies van het Voedingscentrum verbaast me dan ook want ze zijn wel ontzettend streng op het gebruik van alcohol als je zwanger bent. Wat dan wel weer logisch is.

zwangerschap vanille

 

Vanille extract in de zwangerschap

Voor sommige taarten of andere producten die je wilt maken gebruik je vanille. Wanneer je geen vanille stokjes voorhanden hebt dan kan je kiezen voor een smaakmaker als vanille extract. Wees je als je zwanger bent er wel bewust van dat vanille extract alcohol bevat. Daardoor zou ik het afraden om vanille extract te gebruiken gedurende de zwangerschap, of voeding die vanille extract bevat.

 

Vanille stokjes als je zwanger bent

Het gebruik van vanille stokjes komt overigens veel vaker voor en is geen enkel probleem tijdens de zwangerschap. Vanille is een lekkere smaakmaker die geen kwaad kan als je zwanger bent. Er zijn dan ook geen adviezen die afraden om vanille stokjes te gebruiken, ook niet vanuit het Voedingscentrum. Sterker nog, vanille bevat antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. Vanille stokjes kan je dus gewoon gebruiken tijdens het bakken en bereiden van gerechten.

 

Vanille aroma tijdens de zwangerschap

Wanneer je vanille aroma gebruikt heb je essence of vanille aroma en geconcentreerd vanille aroma. Essence of vanille aroma wordt gemaakt op basis van ethanol, wat alcohol is. Hierin wordt zelfs geen vanille gebruikt maar vanilline, wat een synthetische stof is. Hoe dan ook is ook hier alcohol betrokken. Geconcentreerde vanille aroma wordt bereid zonder alcohol en lijkt mij daarin een veiligere keuze. Hierin wordt olie gebruikt in plaats van alcohol.

 

Vanille vla, yoghurt, ijs en kwark

Laat ik duidelijk zijn, met vanille is niks mis tijdens de zwangerschap. Enkel vanille extract en vanille aroma waarbij alcohol is gebruikt bij de bereiding raad ik af. Alhoewel dit slechts een klein beetje is. Je zou toch niet je zwangerschap op het spel willen zetten voor een klein puntje taart waarbij vanille extract gebruikt is? Is dat het waard? Vanille vla, of vanille yoghurt kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Evenals vanille ijs en vanille kwark. Zo geeft ook het Voedingscentrum aan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief