Wanneer begint, piekt en eindigt ochtendmisselijkheid?

Over het algemeen begint ochtendmisselijkheid rond week 5 en piekt in week 9 of 10, wanneer de niveaus van het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) het hoogst zijn. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de ochtendmisselijkheid tussen 14 en 20 weken.

Ochtendmisselijkheid
 

Wanneer begint de ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid – ook wel misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap genoemd – treft verschillende aanstaande moeders op verschillende tijdstippen (en sommige helemaal niet). Maar het begint meestal rond week 5 of 6 van de zwangerschap. Voor sommige vrouwen is dat veelbetekenende misselijk gevoel een van de eerste symptomen dat ze zwanger zijn.

Helaas komt ochtendmisselijkheid heel vaak voor. Tot 80 procent van de zwangere vrouwen ervaart misselijkheid tijdens de vroege zwangerschap en 50 procent heeft zowel misselijkheid als braken. Andere symptomen van ochtendmisselijkheid zijn kokhalzen (droge deining) en overmatige speekselvloed.

“Ochtendmisselijkheid” is een misleidende term omdat de aandoening vaak ’s ochtends begint en de hele dag duurt. Sommige vrouwen voelen zich beter naarmate de dag vordert, maar anderen merken dat hun symptomen ’s avonds erger worden.

Aangenomen wordt dat dit onaangename deel van de zwangerschap verband houdt met het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) en oestrogeen. Beide hormonen stijgen snel tijdens de vroege zwangerschap, en vrouwen met hogere hCG-waarden (zoals moeders van veelvouden) hebben vaak ernstigere ochtendmisselijkheid.

Voor sommige aanstaande moeders die te maken hebben met ochtendmisselijkheid, is het geruststellend om in gedachten te houden dat in dit geval een waardeloos gevoel betekent dat je lichaam doet wat het moet doen: hormonen produceren die de ontwikkeling van je baby ondersteunen. Maar veel vrouwen met een gezonde zwangerschap hebben nooit ochtendmisselijkheid, dus als je het niet ervaart, schrik dan niet.

Ochtendmisselijkheid is meestal niet schadelijk voor jouw gezondheid of voor jouw opgroeiende baby, maar het maakt het moeilijk om de dag door te komen. Een “mild” geval kan betekenen dat je je elke dag gedurende een korte tijd misselijk voelt en een of twee keer moet braken. Veel vrouwen omschrijven het als de hele tijd “bleh” voelen. Velen hebben ook specifieke en significante voedselaversies. In ernstigere gevallen duurt misselijkheid enkele uren en komt braken vaak voor.

En in de ergste gevallen (tot 3 procent van de zwangerschappen) ervaren vrouwen hyperemesis gravidarum (HG), een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid die kan leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en andere complicaties. Vrouwen met HG geven zo vaak over dat ze niet genoeg voedsel en vocht kunnen vasthouden en moeten mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld met IV-vloeistoffen, vitamines en medicatie. (Neem contact op met jouw zorgverlener als je vloeistoffen niet langer dan 12 uur binnen kunt houden, of vast voedsel 24 uur lang kunt drinken.)

Omdat ochtendmisselijkheid veel voorkomt tijdens de zwangerschap, kunnen sommige zorgverleners dit minimaliseren. En sommige aanstaande moeders zijn terughoudend om hulp te zoeken, deels omdat ze zich zorgen maken over het nemen van medicijnen die van invloed kunnen zijn op hun baby. Maar er zijn veilige manieren om verlichting te krijgen van ochtendmisselijkheid, inclusief veranderingen in jouw dieet en levensstijl, natuurlijke remedies en medicatie die is voorgeschreven door jouw verloskundige. En veel experts zeggen dat het belangrijk is om vroege hulp bij ochtendmisselijkheid te krijgen om te voorkomen dat het erger wordt. Zorg er dus voor dat je met jouw verloskundige praat als je lijdt.

 

Wanneer piekt de ochtendmisselijkheid?

Het varieert van vrouw tot vrouw, maar de symptomen zijn meestal het ergst rond 9 of 10 weken, wanneer de hCG-waarden het hoogst zijn. Na 11 weken beginnen de hCG-niveaus te dalen en tegen 15 weken zijn ze ongeveer 50 procent gedaald ten opzichte van hun piek.

Wetenschappers geloven dat ochtendmisselijkheid de manier kan zijn waarop het lichaam jouw baby tijdens de vroege zwangerschap beschermt tegen gifstoffen en mogelijk gevaarlijk voedsel. Deze theorie is logisch omdat het eerste trimester – wanneer de meeste vrouwen de sterkste ochtendmisselijkheid hebben – de cruciale ontwikkelingsperiode is waarin alle organen en fysieke structuren van jouw baby zich vormen.

 

Hoe lang duurt de ochtendmisselijkheid?

De meeste vrouwen krijgen verlichting van ochtendmisselijkheid in het tweede trimester, tussen 14 en 20 weken. Maar 15 tot 20 procent van de vrouwen met ochtendmisselijkheid blijven symptomen hebben, en ongeveer 5 procent behandelt het gedurende hun hele zwangerschap.

Als jouw ochtendmisselijkheid langer duurt dan 20 weken zwangerschap, voor de eerste keer optreedt na 9 weken zwangerschap, of afneemt en vervolgens terugkeert, speel dan op veilig en laat het jouw verloskundige het weten. Aanhoudende misselijkheid en braken kunnen soms duiden op een ander medisch probleem – of je gewoon ellendig maken – dus het is belangrijk om gezien en mogelijk behandeld te worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief