Waarom moet je tijdens de zwangerschap geen zoethout eten?

Als je zwanger bent, zullen je grootmoeder en moeder een horde suggesties sturen over wat te eten, oefeningen en huismiddeltjes om je te helpen met je zwangerschap. Van de vele soorten voedsel, vragen ze je om niet te eten, zal zoethout er één zijn.

Zoethout tijdens zwangerschap
 
Voor jouw gezondheid zou je tijdens de zwangerschap alcohol, roken en zelfs jouw ochtendkoffie moeten vermijden. Hetzelfde geldt voor zoethout. Zoethout bestaat uit een natuurlijk bestanddeel dat zeer gevaarlijk is tijdens je zwangerschap.

Laten we eens kijken waarom zoethout niet veilig voor je is tijdens de zwangerschap.

 

Wat is zoethout?

Zoethout, een natuurlijk ingrediënt, is de wortel van een plant die bekend staat als Glycyrrhiza Glabra. Het heeft een unieke, zoete smaak en het is ook bekend dat het verbindingen bevat die als antidepressiva kunnen werken. Het kan helpen bij het kalmeren van nervositeit door jouw stresshormonen te reguleren.

 

Kunnen zwangere vrouwen zoethout eten?

Artsen en wetenschappers hebben aanstaande en zogende moeders sterk aangeraden om zoethout te vermijden. Dit wordt gedaan om jouw kleintje te beschermen tegen mogelijke gezondheidsproblemen. Zoethoutthee tijdens de zwangerschap mag je niet consumeren voor de veiligheid van jouw baby.

Volgens veel onderzoeken moet zoethout worden vermeden door moeders die in verwachting zijn. Hoewel het meerdere medicinale voordelen kan bieden, bevat de wortel een verbinding die bekend staat als ‘Glycyrrhizine’. Hoge consumptie van zoethout kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken bij zwangere vrouwen, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, vochtophoping, vermoeidheid of zelfs een hartaanval. Wanneer het in kleinere hoeveelheden wordt geconsumeerd, zijn de bijwerkingen die kunnen worden opgemerkt pijn in de ledematen en gevoelloosheid.

 

Negatieve effecten van zoethout tijdens de zwangerschap

  • Bij een hoge consumptie van zoethout is er een grote kans op een miskraam of vroeggeboorte, wat een kortere draagtijd betekent. Vroeggeboorte heeft op zichzelf nadelen voor de baby.
  • Het consumeren van zoethout tijdens je zwangerschap kan leiden tot aantasting van de placenta. De verbinding die in zoethout wordt aangetroffen, glycyrrhizine, kan de kans vergroten dat jouw glucocorticoïden of stresshormonen de baby in de baarmoeder bereiken. Dit leidt tot een nadelig effect op de hersenontwikkeling van de foetus, verlaagt het intelligentieniveau en vergroot de gedragsproblemen bij het kind naarmate het ouder wordt.
  • De kans op de lage cognitieve vaardigheidsontwikkeling van jouw kind kan ook een bijwerking zijn van een hoge consumptie van zoethout. Het is waarschijnlijk dat jouw kind vatbaar is voor het ontwikkelen van aandoeningen zoals aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit of ADHD.
  • Zoethout heeft een oestrogeenachtig effect, dat mogelijk ernstige complicaties bij de ontwikkeling van de foetus kan veroorzaken als het tijdens jouw zwangerschap in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Als een mannelijke foetus wordt blootgesteld aan deze hoge oestrogeenspiegels, is de kans groot dat hij testiculaire afwijkingen ontwikkelt. Dit zal uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid op latere leeftijd. Ondertussen, als een vrouwelijke foetus tijdens de groeiperiode aan te veel oestrogeen wordt blootgesteld, kan ze problemen met de voortplantingsorganen krijgen.

 

Conclusie

Zoethout kan je beter laten staan tijdens de zwangerschap. De lijst met mogelijke nadelen is toch vrij lang en dit is juist het moment om extra op je voeding te letten. Dit is het moment om het verschil te maken voor de toekomst van jouw kindje. Negen maanden zonder zoethout valt dan best mee toch?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief