Zijn kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers veilig tijdens de zwangerschap?

Van aspartaam tot stevia tot erythritol, lees welke suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen je kunt kiezen – en vermijden – wanneer je zwanger bent.

Zoetstoffen tijdens de zwangerschap
 
Je ochtendkoffie, een snack uit de automaat op het werk – lege calorieën van kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers lopen snel op. En het is pas 10 uur!

De kans is groot dat je al weet dat het eten van te veel suiker tijdens de zwangerschap jouw risico op te veel gewicht of tandbederf kan vergroten. Maar is het veilig om geraffineerde suiker in jouw dieet te vervangen door voedsel en dranken die kunstmatig zijn gezoet?

Hier is het dieptepunt van de light en zero suikervervangers en hun plaats (indien aanwezig) wanneer je in verwachting bent.

 

Wat is een suikervervanger?

Al die light frisdrank en caloriearme producten die je in de winkelrekken ziet bevatten niet-voedzame zoetstoffen. “Geen toegevoegde suikers” of “suikervrije” yoghurt en koffiemelk. Niet-voedzame zoetstoffen bevatten weinig calorieën of helemaal geen calorieën.

 

Suikervervangers kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën

  • Kunstmatige zoetstoffen: kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in veel bewerkte voedingsmiddelen en frisdranken. Voorbeelden van goedgekeurde suikervervangers zijn onder meer acesulfaam, aspartaam, neotaam, sacharine en sucralose.
  • Natuurlijke zoetstoffen: denk aan honing, kokossuiker, ahornsiroop. Hoewel ze worden gepromoot als ‘gezondere opties’ in plaats van tafelsuiker of andere suikervervangers, bevatten ze wel veel calorieën. Natuurlijk hebben natuurlijke suikers een verscheidenheid aan toepassingen bij het thuis koken en worden ze vaak in bewerkte voedingsmiddelen aangetroffen als ’toegevoegde suikers’.
  • Nieuwe zoetstoffen: Stevia is de enige nieuwe zoetstof die is goedgekeurd. Weinig calorieën, ja. Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat ze de bloeddruk kunnen verlagen. Wat is het addertje onder het gras? De manier waarop nieuwe zoetstoffen worden gemaakt (hun formule) verandert en kan ook andere soorten suikervervangers bevatten.
  • Suikeralcoholen (polyolen): Technisch gezien geen suikers, suikeralcoholen zijn koolhydraten die van nature voorkomen in bepaalde soorten fruit en groenten – hoewel ze ook in veel bewerkte voedingsmiddelen voorkomen. (En ondanks hun naam zijn deze suikers niet-alcoholisch.) Voedseletiketten kunnen de algemene term “suikeralcohol” gebruiken of de specifieke naam vermelden, zoals sorbitol. Suikeralcoholen kunnen, wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, een laxerend effect hebben.

Het is goed te weten dat fabrikanten niet verplicht zijn om te zeggen hoeveel van een suikervervanger er daadwerkelijk in een product zit, hoewel ze het wel als ingrediënt moeten vermelden, dus je moet jouw voedseletiketten altijd zorgvuldig lezen.

 

Zijn suikervervangers veilig tijdens de zwangerschap?

Bij matig gebruik kunnen de meeste zwangere vrouwen veilig een van de zoetstoffen gebruiken die zijn goedgekeurd, ervan uitgaande dat ze niet bijdragen aan overgewichtstoename.

Toch is de waarheid dat suikervervangers een beetje een allegaartje kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Hoewel ze meestal als veilig worden beschouwd, kunnen met name kunstmatige zoetstoffen het risico op overgewicht van jouw baby later verhogen.

Meer onderzoek is nodig om volledig te begrijpen hoe kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers de ontwikkeling van een baby in baarmoeder beïnvloeden. Dit is wat je moet weten over de verschillende soorten kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers die je op etiketten van eten en drinken kunt zien.

Voorbeelden zijn:

 

Aspartaam ​​tijdens de zwangerschap

Aspartaam ​​veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Een pakje of twee van het blauwe spul is af en toe prima (dus ja, een klein stukje suikervrije kauwgom is veilig) – vermijd gewoon het gebruik van aspartaam ​​tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden, en blijf er helemaal uit als fenylketonurie (PKU), een zeldzame genetische ziekte, staat in jouw medische dossier. Jouw arts kan ook voorstellen om aspartaam ​​te vermijden als je hoge fenylalaninespiegels in jouw bloed hebt.

 

Sucralose tijdens de zwangerschap

Sucralose is veilig voor iedereen, ook voor zwangere vrouwen. Het is een soort suiker. Het begint tenminste zo, voordat het chemisch wordt verwerkt tot een vorm die je lichaam niet kan opnemen, waardoor het een zoete wraak wordt (het is calorievrij). Sucralose is goedgekeurd voor gebruik in gebakken goederen, waardoor het klaar is om jouw zwangerschapsverlangens van suikervrije chocoladetaart te vervullen. Je vindt het ook in niet-alcoholische dranken, kauwgom, koffie- en theeproducten, glazuur, bevroren zuiveldesserts, vruchtensappen en zoete sauzen. Onthoud alles met mate voordat je een gat in de lucht springt en je helemaal vol wilt stoppen met deze lekkernijen.

 

Stevia tijdens de zwangerschap

Stevia is een caloriearme zoetstof die is afgeleid van een Zuid-Amerikaanse struik. In pakjes, druppels of zelfs in plantaardige vorm, het is een favoriet van de diëtist die vaak wordt gebruikt in frisdranken en sappen. Steviolglycosiden – chemicaliën die zijn afgeleid van het steviablad en worden gebruikt als nieuwe zoetstoffen – over het algemeen als veilig worden erkend, maar stevia is niet goedgekeurd als niet-utritieve zoetstof; het wordt beschouwd als een voedingssupplement. Hoewel experts zeggen dat stevia niet dezelfde gevaren van zoete verslaving met zich meebrengt als andere kunstmatige zoetstoffen (het verhoogt jouw bloedsuikerspiegel niet of heeft geen nadelige effecten op jouw smaakpapillen), kun je het beste jouw arts raadplegen voordat je het gebruikt.

 

Sacharine tijdens de zwangerschap

Hoewel sacharine als veilig wordt beschouwt voor gebruik door het grote publiek, kan sacharine een risico vormen op verhoogde blaastumoren bij kinderen die eraan worden blootgesteld in de baarmoeder. In sommige landen is sacharine zelfs verboden als kunstmatige zoetstof. Sacharine kan de placenta passeren en in de weefsels van de baby kan blijven, en de eventuele langetermijneffecten zijn onbekend. Hoewel het tegenwoordig niet meer zo veel wordt gebruikt als in het verleden, komt het nog steeds voor in veel voedingsmiddelen en dranken. Zwangere vrouwen willen deze kunstmatige zoetstof indien mogelijk vermijden.

 

Sorbitol tijdens de zwangerschap

Sorbitol, een voedzame zoetstof, is prima voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Maar hoewel het jouw baby geen pijn kan doen, kan het onaangename effecten op jou hebben: in hoge doses kan sorbitol maagklachten en diarree veroorzaken – iets wat geen enkele zwangere vrouw wil hebben (diarree tijdens de zwangerschap kan, behalve dat het ongemakkelijk is, ook met de opname van vitale voedingsstoffen en leiden tot uitdroging). Bovendien bevat sorbitol meer calorieën dan andere suikervervangers en kan het leiden tot overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap als je het overdrijft.

 

Xylitol tijdens de zwangerschap

Xylitol, een suikeralcohol, wordt vaak aangetroffen in kauwgom, tandpasta en snoep, en wordt in gematigde hoeveelheden als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Dus een paar stukjes met xylitol gezoete kauwgom per dag is prima, maar misschien wil je er niet vijf nemen. Xylitol bevat 40 procent minder calorieën dan pure suiker (sucrose) en het is aangetoond dat het tandbederf voorkomt – een goede zaak als het in je tandpasta zit.

 

Neotaam tijdens de zwangerschap

Neotaam is een niet-voedzame zoetstof die is goedgekeurd voor gebruik als “zoetstof voor algemeen gebruik en smaakversterker” in voedingsmiddelen (behalve in vlees en gevogelte). Het is veilig voor iedereen – ook voor zwangere vrouwen – en wordt in veel gebakken producten gebruikt als suikervervanger.

 

Tagatose tijdens de zwangerschap

Tagatose wordt ook beschouwd als een nieuwe zoetstof vanwege de manier waarop het is gemaakt. (Het is vervaardigd uit de lactose in zuivelproducten.) Tagatose is gecategoriseerd als een “algemeen erkende veilige” stof, wat betekent dat is vastgesteld dat het veilig is voor iedereen – inclusief zwangere vrouwen.

 

Cyclamaat tijdens de zwangerschap

Nee, ik raad het af. Cyclamaat werd in 1970 in de VS verboden nadat het in verband werd gebracht met kanker, maar de kunstmatige zoetstof wordt nog steeds in veel andere landen gebruikt. Waaronder Nederland. Het zit in honderden producten in Nederland.

 

Adventame tijdens de zwangerschap

Adventame is eigenlijk 100 keer zoeter dan aspartaam ​​- een vrij zoete zoetstof! Goedkeurt als niet-voedzame zoetstof en smaakversterker in voedingsmiddelen in het algemeen, met uitzondering van vlees en gevogelte. Het is veilig tijdens de zwangerschap met mate.

 

Mannitol tijdens de zwangerschap

Mannitol levert mogelijk minder calorieën op dan suiker, maar het wordt slecht door het lichaam opgenomen. Net als sorbitol is het veilig met mate, hoewel te veel maagklachten kan veroorzaken.

 

Vruchtensapconcentraten tijdens de zwangerschap

Omdat ze vloeibaar zijn, vergt het vervangen van vruchtensapconcentraten door kristalsuiker in recepten een beetje knowhow, maar het is zeker veilig om het te doen (en met heerlijke resultaten). Je moet recepten kiezen die een aanzienlijke hoeveelheid vloeistof vereisen, en vervolgens het sapconcentraat voor die vloeistof en voor de suiker onderdompelen. Wit druivensapconcentraat heeft bijvoorbeeld een zoetere, minder fruitige smaak en zal in de oven het meest naar suiker smaken. Vruchtensapconcentraten worden ook aangetroffen in allerlei commerciële producten, waaronder koekjes, ontbijtgranen, mueslirepen, broodrooster, gebak, yoghurt en zelfs frisdranken. Producten die ze bevatten, bevatten waarschijnlijk ook gezondere ingrediënten dan snoep met suiker.

 

Monnikenfruit-extract tijdens de zwangerschap

Ja, dit nieuwe fruit, is een kleine groene kalebas die in Zuid-China wordt verbouwd. Het valt onder de Siraitia grosvenorii Swingle-fruitextracten die zijn geclassificeerd als “algemeen erkend als veilig”. Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker en bevat nul calorieën, maar het is behoorlijk prijzig vanwege importkosten en moeilijk te vinden in de winkelschappen.

 

Kokossuiker tijdens de zwangerschap

Kokossuiker, een natuurlijke zoetstof, is veilig tijdens de zwangerschap als suikervervanger. Het wordt ook wel kokospalmsuiker genoemd en lijkt veel op bruine suiker met kleine klontjes. Tegenwoordig wordt kokossuiker erkend als een gezonder en natuurlijk alternatief voor geraffineerde suiker (sucrose), fructose-glucosestroop en kunstmatige zoetstoffen.

 

De conclusie

Dus, wat is de conclusie? Hoewel sommige van deze opties beter zijn dan andere, is minder suiker altijd meer, vooral tijdens de zwangerschap. Als je je ochtendkoffie of thee wilt zoeten, overweeg dan honing – een theelepel bevat 4 gram suiker en 15 calorieën, is 100 procent natuurlijk en bevat ook ziektebestrijdende antioxidanten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief