Zwanger Aquarius drinken? Kan dat kwaad?

Een sportdrankje als Aquarius zou je misschien scharen onder de Energiedrankjes zoals Red Bull maar tijdens de zwangerschap is niet minder waar. Er zitten belangrijke verschillen tussen beide drankjes en dat maakt ook het advies voor deze drankjes totaal anders. Aquarius kan bijvoorbeeld zeer goed helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid en wordt soms zelfs aangeraden door huisartsen tijdens de zwangerschap.

zwangerschap aquarius
 

Het verschil tussen sportdrankjes en energiedrankjes

Waarom sportdrankjes er beter op staan dan energiedrankjes tijdens de zwangerschap is eenvoudig uit te leggen. In energiedrankjes vindt je oppeppende middelen als cafeïne en in sportdrankjes niet. Dit terwijl je in beide suikers terugvind is het cafeïne verschil doorslaggevend. Het suiker verschil per 100 ml is ook in het voordeel van Aquarius. Red Bull bevat 11 gram suiker per 100 ml, Aquarius Lemon 6,3 gram. Een sportdrankje als Aquarius hydrateerd je in tegenstelling tot een energiedrankje. Deze droogt je eerder uit. Daarnaast zit het vol met nodige vitamines en mineralen.

 

Aquarius tegen zwangerschapsmisselijkheid

Geloof het of niet, het sportdrankje Aquarius wordt zelfs aangeraden tegen extreme zwangerschapsmisselijkheid door sommige huisartsen. Uit praktijkervaringen valt op te maken dat Aquarius Lemon in dit geval de beste resultaten geeft. Al sluit dit aan bij onze adviezen tegen zwangerschapsmisselijkheid dat citroen en andere zure producten en geuren juist goed werken tegen zwangerschapsmisselijkheid.

 

Aquarius Lemon tijdens de zwangerschap

Bovenaan het lijstje staat dus Aquarius Lemon. Deze wordt dus aangeraden als je last hebt van misselijkheid gedurende de zwangerschap. Het suikergehalte ligt dus op 6,3 gram per 100 ml. De citroen smaak komt van citroen aroma en citroenzuur. Daarnaast vindt je ook 0,06 gram zout en 0,11 mg vitamine B6 terug. Ook tref je ascorbinezuur aan, wat beter bekend is als vitamine C. Verder tref je kalium-fosfaat aan in Aquarius. Dit doet me dan toch wel weer even twijfelen gezien deze bijsluiter voor kalium-fosfaatdrank van het Radboud UMC.

 

Aquarius Blueberry als je zwanger bent

Ook in Aquarius Blueberry, de blauwe Aquarius, vind je veel van dezelfde stoffen terug. Het suikergehalte is wat lager met 4,1 gram per 100 ml. Echter vind ik hier in de ingrediëntenlijst niet kalium-fosfaat terug. Wel zien we kaliumcitraat. Dit is wel veilig tijdens de zwangerschap. Wel treffen we helaas zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K aan. Beide zitten in een schemergebied. Uit onderzoeken blijkt dit de groei van de foetale hersenen belemmerd kan worden en dat het de kans vergroot op vroeggeboorte bij overmatig gebruik. En dan nog E133 (briljantblauw FCF). Deze blauwe kleurstof is omstreden en zou gedragsproblemen en hyperactiviteit in de hand kunnen spelen. Zelfs een miskraam zou een gevolg kunnen zijn, maar ik moet erbij zeggen dat ik hiervoor geen ondersteunende onderzoeken heb kunnen vinden.
 

Aquarius Water + bloedsinaasappel drinken als je zwanger bent

Dan de smaak Aquarius Water + bloedsinaasappel. In deze versie van Aquarius tref je 30 gram magnesium aan per 100 ml. Het suikergehalte is slechts 3,4 gram. Dit lijkt buiten dat ook gewoon een winnaar. Geen stoffen die verdacht of slecht voor de zwangerschap zijn als ik de ingrediënten lijst bekijk. Wel vind je vitamine C in de vorm van ascorbinezuur en carotenen als kleurstof. Daarnaast is dit misschien wel de veilige keuze tegen zwangerschapsmisselijkheid aangezien ook hier citroenzuur (en appelzuur) wordt gebruikt. Alleen de aroma is wel anders, die is namelijk van sinaasappels in plaats van citroen.

 

Aquarius Water+ zinc lemon in de zwangerschap

Misschien wel de bekendste vorm van Aquarius is Aquarius Water+ zinc lemon. Hierin treffen we kaliumfosfaat en calciumfosfaat in aan. Kaliumfosfaat heb ik al eerder uitgelegd en lijkt een risico voor de zwangerschap. Calciumfosfaat is alleen schadelijk bij excessief overmatig gebruik. Bij overmatig gebruik kan het de zwangerschapsduur verlengen. Excessief teveel calcium binnenkrijgen kan zorgen voor neonatale hypoparathyreoïdie en hypocalciëmie. Het lijkt daarmee geen verstandige keuze uit de Aquarius varianten.

 

Aquarius Isotonic cherry drinken gedurende de zwangerschap

Deze Aquarius variant lijkt de slechtste keuze uit de serie. Je treft er calciumchloride, kaliumfosfaat en zoetstoffen als sucralose en acesulfaam-K in aan. Als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid zou ik deze smaak daarom ook als laatste proberen, ondanks dat er meerdere groente aroma’s aan toegevoegd zijn.

 

Aquarius Orange als drankje tijdens de zwangerschap

Ook in de Aquarius Orange tref je helaas kaliumfosfaat en calciumfosfaat aan. Buiten dat ziet het er eigenlijk prima uit. Geen synthetische zoetstoffen verder en wel carotenen, ascorbinezuur en vitamine B6.

 

Conclusie: Aquarius drinken tijdens de zwangerschap

Hoewel sportdrankjes als Aquarius er beter op staan dan energiedrankjes zijn er nog wel wat kanttekeningen te plaatsen. Ik zou het dan ook niet perse standaard drinken gedurende de zwangerschap. Water blijft toch altijd het beste maar helaas niet altijd even lekker. Vooral als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kan Aquarius je helpen. Dat zou ook de enige reden zijn om te kiezen voor Aquarius in mijn ogen. En probeer, als het werkt, te kiezen voor de Aquarius Water + bloedsinaasappel variant. Die heeft de minst risicovolle stoffen voor tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief