Surfen tijdens de zwangerschap

Als vrouwen hebben we het geluk nieuw leven te koesteren en de wereld in te brengen. Maar het is geen gemakkelijke taak. De overgangsfase van 9 maanden zou kunnen zijn als een droomsessie met perfecte golven of een orkaan die ravage aanricht, als we in surfers termen praten natuurlijk.

Surfplanken
 

Als je gek bent op surfen en je komt erachter dat je zwanger bent, is een van de eerste dingen die je doet het internet op om te zien hoe de zwangerschap het surfen beïnvloed. Is het veilig om te surfen tijdens de zwangerschap? Hoe ver in de zwangerschap kan je blijven surfen?

Zoveel vragen, maar niet veel antwoorden. Daarom dit artikel om jouw vragen over surfen tijdens de zwangerschap te beantwoorden.

 

1. Wees open. Dingen kunnen wel of niet volgens plan blijven

Ongeacht de vorm, grootte, conditie, dieet, levensstijl, we weten nooit wat de 9 maanden zwangerschap je zullen brengen.

Ernstige misselijkheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat surfen geen pretje is. Dus dan kan je tijdens je zwangerschap niet op een plank gaan liggen. Luister naar je instincten en naar jouw lichaam. Gaat het goed, dan kan je wellicht surfen. Gaat het moeizaam, dan kan je misschien beter een korte surfpauze inlassen.

 

2. Let hierop in het eerste trimester

Misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn. Maar wat betekent het in de branding? Surfmama’s zullen je zeggen kortere sessies, langere boards en zachtere golven, afzonderlijk of in een soort combinatie.

 

3. Let hierop in het tweede trimester

Dit is het moment waarop de buik begint te groeien en we ons meer bewust worden van het aanbrengen van aanpassingen in het water. Denk aan het aanpassen van je peddeltechniek. Steek je kont in de lucht om de druk van je buik te halen. Dit doet de staart van je board zinken omdat je druk uitoefent op je knieën en het doet je langzamer peddelen. Maar peddelen op de knieën is vermoeiend, dus de sessies worden waarschijnlijk een stuk korter.

Op dit punt beginnen de meeste surfmama’s agressieve menigten, sterke stromingen en close-outs te vermijden.

 

4. Let hierop in het derde trimester

Tegen die tijd voel je je vrijwel als een walvis. Kernkracht is niet aanwezig. Beweging op het land is traag als een slak. Pop-ups in het water zijn een beproeving.

Om dit op te vangen kan je surfplanken gebruiken die bij je groeiende gewicht pasten. En je moet precies op de goede plek zijn op het board. Te diep en overeind komen is een uitdaging. Te ver op de schouder en het is moeilijk om in de golf te komen. Het is echt zoeken naar de juiste positie. Hoe verlangt naar langere golven en mooie ritten, het is allemaal een strijd. En eigenlijk is het niet te doen. Dit kan het moment zijn om nieuwe liefde voor bodysurfen te ontwikkelen maar misschien is het gewoon tijd om naar je lichaam te luisteren en misschien tijdelijk iets anders te gaan doen.

Misschien iets met een paddleboard. Peddelsurfen of suppen is vast wel bekend. Het is wat veiliger en minder inspannend. En toch kan je de plank onder je voeten voelen als echte surfmama. Voel de microspieren in je enkels en benen terwijl ze alles in balans hielden. Voel de weerstand van het water tegen de peddel. Peddel heen en weer zolang je eventuele misselijkmakende maag het toelaat en geniet.

 

5. Hoe overwin je de surfblues?

Het leven als surfermeisje is stilgevallen. Het is de sleutel om de ontbrekende branding in iets positiefs te kanaliseren.

Je kan nog steeds veel tijd in het water doorbrengen. Maar in plaats van het board is het heerlijk om te gaan zwemmen. Zoek andere surfmoeders zodat iedereen om de beurt over de baby’s kan waken terwijl de anderen naar buiten peddelen.

Je kan ook kiezen voor uit het oog uit het hart. Dat is niets anders dan wegblijven van het strand, de golven of de surfblogs.

 

6. Wanneer is het veilig om na de bevalling weer te surfen?

Veel hangt ervan af of je een natuurlijke geboorte of een keizersnede hebt gehad.

5 weken nadat je baby is geboren zou je in principe weer kunnen surfen. Je bent wellicht nog zwak en het is moeilijker dan ooit om een pop-up te maken. Misschien ben je ook bang om je baby op het strand achter te laten (bij je partner natuurlijk). En misschien ga je slechts 20 minuten, maar die sessie kan een startpunt zijn om weer in vorm te komen en dan komt het allemaal binnen een paar maanden weer terug.

Je kan er ook voor kiezen om het rustig aan te doen en na 5 maanden weer eens te surfen. Je hebt geen haast en concentreert je eerst op het integreren van jouw kleintje op onze planeet aarde.

 

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je helpt om beter te begrijpen hoe surfen tijdens de zwangerschap eruit zou kunnen zien. Uiteindelijk is het natuurlijk een heel persoonlijke ervaring en voor iedereen anders, maar hoewel het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren, vergeet niet om altijd je intuïtie bij je verloskundige te checken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief