Eet alleen verse pannenkoeken als je zwanger bent

Zwanger? Pannenkoeken eten? Hoe zit dat? Pannenkoeken zijn lekker en als je zwanger bent kan dit zelfs een craving zijn. En je mag ze gelukkig gewoon eten. Let er alleen wel op dat je het beslag goed bakt en dat je geen kant-en-klare pannenkoeken eet. De pannenkoeken die voorverpakt worden verkocht kunnen namelijk een bron voor de listeria bacterie zijn. En dat is niet goed voor je zwangerschap. Eet als je zwanger bent dus alleen verse pannenkoeken.

Pannenkoeken als je zwanger bent

 

Pannenkoeken van rauwe eieren en verhit toch veilig?

Verse pannenkoeken zijn dus geen enkel probleem als je zwanger bent. Ook al maak je ze van rauwe eieren. Je maakt de pannenkoeken namelijk in een pan waarbij je het beslag verhit. Let hierbij goed op dat je het beslag volledig bakt, dus dat het beslag helemaal droog is. Ook in het midden. Dan is het veilig om de pannenkoek te eten tijdens je zwangerschap.

 

Waarom kant-en-klare pannenkoeken een risico zijn als je zwanger bent

Kant-en-klare maaltijden zijn tijdens de zwangerschap onverstandig. Dit geldt extra voor pannenkoeken. De kant-en-klare maaltijden zitten vaak vol met zout om de houdbaarheid te vergroten. Teveel zout is een extra risico gedurende de zwangerschap. Echter met kant-en-klare pannenkoeken heb je een vergroot risico op de listeria bacterie. Hoewel de listeria bacterie bij verhitting boven de 75 graden de listeria bacterie gedood wordt, bak je je pannenkoeken bij het opwarmen te kort om de listeria bacterie te doden.

 

Wat als je tijdens de zwangerschap toch pannenkoeken het gegeten?

Het kan gebeuren dat je je niet bewust was van de risico’s van kant-en-klare pannenkoeken en ze toch gegeten hebt. Dan loop je dus kans dat je besmet bent met de listeria bacterie. Gelukkig komt de listeria bacterie niet veel voor in Nederland. Zo’n 40 tot 60 keer per jaar loopt iemand in Nederland de listeria bacterie op. Denk je dat je besmet bent met de listeria bacterie? Neem dan contact op met de huisarts als je koorts krijgt. Wanneer je ook last hebt van diarree of bloed en slijm in de ontlasting of moet overgeven dan moet je zeker de huisarts bellen.

 

Mag ik alle pannenkoeken eten?

Pannenkoeken kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren maken. Denk bijvoorbeeld aan een kaas pannenkoek of een pannenkoek met spek. Mag je deze allemaal eten als je zwanger bent? Eigenlijk wel. Hier gelden dezelfde regels als de voedingswaren op de verboden lijst voor zwangere vrouwen. Dit kan je het beste aanhouden, zeker nu in veel pannenkoekenrestaurants er wel tientallen soorten pannenkoeken zijn. Let wel op met beleg, het kan indirect schadelijk zijn. Pannenkoeken met spek bevatten vrij veel zout, stroop en poedersuiker bevatten veel suiker. Zowel suiker als zout zijn beide een risico als je er langere tijd teveel van binnenkrijgt.

 

Pannenkoeken in de zwangerschap

Eet dus gerust pannenkoeken in de zwangerschap zolang ze maar vers worden bereid. Of het nu gaat om Amerikaanse pancakes, Russische blini’s, Franse crêpes of gewone Nederlandse pannenkoeken van grootmoeder je kan ze eten zolang ze vers worden bereid. Pannenkoeken hebben zelfs gezonde vitamines en mineralen die goed zijn als je zwanger bent. Calcium, vitamine B12 en vitamine D zijn allemaal aanwezig in de pannenkoeken. Door ze zelf te bakken kan je ook het zout uit het recept weglaten mocht dat nodig zijn in verband met een verhoogde bloeddruk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief