5 voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie op de werkplek

Volgens de wet op zwangerschapsdiscriminatie is het werkgevers verboden zwangere werknemers te discrimineren als het gaat om enig aspect van hun baan – inclusief werving en ontslag, salaris, werktaken, training en meer.

Voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie op kantoor
 
Een ding dat veel mensen niet beseffen, is dat de wet op zwangerschapsdiscriminatie niet alleen zwangere vrouwen beschermt. Het is ook bedoeld om discriminatie op basis van medische aandoeningen veroorzaakt door zwangerschap of bevalling te voorkomen.

Bovendien kunnen sommige zwangerschapsgerelateerde gezondheidsproblemen als een handicap worden aangemerkt. Als je aan een van deze problemen lijdt, kan jouw werkgever verplicht zijn om redelijke aanpassingen voor je aan te bieden.

Hier zijn enkele voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie op de werkplek.

 

1. Weigeren je in dienst te nemen omdat je zwanger bent – of van plan bent zwanger te worden

Heb je ooit een potentiële werkgever gehad die je tijdens een sollicitatiegesprek heeft gevraagd naar jouw plannen om zwanger te worden? Het kan in strijd zijn met de wet om die vraag te stellen.

Werkgevers mogen over het algemeen geen beslissingen nemen over werving op basis van jouw gezinsstatus, of je nu getrouwd bent, kinderen hebt of van plan bent ze te krijgen.

Maar veel werkgevers dragen nog steeds de misvatting dat zwangere vrouwen en ouders zich vanwege hun kinderen niet volledig kunnen inzetten voor een baan. Deze vraag kan dus bij sollicitatiegesprekken opduiken, ook al is het bij wet verboden.

 

2. Je ontslaan omdat je zwanger bent

Sommige managers ontslaan zwangere werknemers omdat ze denken dat de nieuwe baby hun baan kan verstoren. Anderen doen het misschien om ogenschijnlijk welwillende redenen, zoals de overtuiging dat de fysieke aard van jouw baan slecht is voor jouw gezondheid terwijl je zwanger bent.

Hoe dan ook, dit is over het algemeen verboden door wetgeving.

 

4. Represailles tegen je voor het indienen van een discriminatieclaim

Dit is de meest typische vorm van discriminatie: de vorm waarbij je een ander soort discriminatie ervaart – inclusief zwangerschapsdiscriminatie; dien er een rapport over in en onderga dan de gevolgen van jouw werk.

Deze gevolgen kunnen variëren – van slechte prestatiebeoordelingen tot ontslag, degradatie of verbale of fysieke intimidatie.

 

5. Verbale intimidatie

Af en toe een terloopse opmerking is niet illegaal, hoe vervelend het ook mag zijn. Maar als je vaak genoeg subjectief bent voor negatieve beledigingen, grappen, intimidatie of opmerkingen om een ​​vijandige werkomgeving te creëren, kun je te maken krijgen met illegale intimidatie.

Deze opmerkingen kunnen de vorm aannemen van regelrechte beledigingen en aanstootgevende grappen, maar het kan minder voor de hand liggend zijn. Als jouw leidinggevende bijvoorbeeld regelmatig opmerkingen maakt over de invloed van jouw zwangerschap op jouw werk, kan dit neerkomen op intimidatie.

 

6. Weigeren om redelijke aanpassingen te doen

Je hebt mogelijk recht op redelijke aanpassingen – hetzij voor jouw zwangerschap, hetzij voor een gezondheidstoestand die verband houdt met een huidige of recente zwangerschap.

Jouw werkgever is verplicht om je accommodatie aan te bieden, net als andere niet-zwangere werknemers met fysieke beperkingen.

De werkgever hoeft niet automatisch accommodatie aan te bieden alleen omdat je zwanger bent; je moet een verzoek indienen. Maar als je een doktersverklaring hebt en je wordt geweigerd of genegeerd, is dat misschien niet legaal.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief