Wat er gebeurt in de eerste 24 uur na de bevalling

Je hebt waarschijnlijk veel onderzoek gedaan naar de bevalling, maar je weet misschien niet zo veel over wat er met je lichaam gebeurt direct nadat de baby geboren is. Dit is wat er de eerste 24 uur na de bevalling gebeurt.

eerste 24 uur na de bevalling
 
Als je baby eenmaal is geboren, is het moeilijkste deel van je zwangerschapsreis inderdaad voorbij, maar het proces van de bevalling gaat een paar weken door terwijl je lichaam begint te herstellen en zich aan zijn nieuwe rol begint aan te passen. Hier is een overzicht van wat je waarschijnlijk zult tegenkomen op jouw eerste dag als moeder. Ja, sommige dingen zijn uitdagend (of pijnlijk of grof), maar het is allemaal tijdelijk – en één blik op dat kleine gezichtje en je weet dat het het allemaal waard is.

 

Een buik na de bevalling

Herinner je je de nog ronde buik van Hare Koninklijke Hoogheid Kate Middleton tijdens het debuut van haar babyprins? Net als de hertogin heb je nog steeds een babybuikje, zelfs nadat de baby eruit is. Je kent waarschijnlijk de reden waarom: tijdens de zwangerschap worden de baarmoeder, buikspieren en huid uitgerekt (en uitgerekt en uitgerekt) gedurende een periode van negen maanden, dus het is geen wonder dat het weken (zo niet langer) duurt voordat dat gebied krimpt na de bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad, moet je door de incisie ook wat extra zwelling in de buik verwachten.

 

Overtollig watergewicht

Ten eerste het goede nieuws: onmiddellijk na de bevalling verlies je ongeveer 5 kilo, inclusief het gewicht van de baby, de placenta en het vruchtwater. Maar je zult in die eerste 24 uur nog steeds overtollig gewicht dragen, waarvan een groot deel water is. (Na een keizersnede merk je waarschijnlijk extra zwelling door jouw hele lichaam als gevolg van de vloeistoffen die je tijdens de procedure ontvangt.) Gelukkig kun je dit watergewicht niet behouden – je begint het binnen een week kwijt te raken. Wees na de bevalling dus voorbereid op veel plassen en transpireren. Nachtelijk zweten komt vooral vaak voor na de bevalling, dus overweeg om op een handdoek te slapen die je midden in de nacht kunt verwisselen totdat je vochtpeil weer normaal is.

 

Bloeden

Na een vaginale bevalling of keizersnede ervaar je een vaginale afscheiding genaamd lochia, die bestaat uit overgebleven bloed, slijm en afgestoten weefsel van het slijmvlies van de baarmoeder. Voor veel vrouwen is het bloeden behoorlijk zwaar in de eerste drie tot tien dagen na de bevalling (soms zwaarder dan menstruatie), maar dit is volkomen normaal en zal de komende weken afnemen. En wees niet ongerust als je plotselinge bloedstolsels of bloedstolsels opmerkt – dit is ook standaard. Gebruik gewoon extra groot maandverband en onderga het. Als je echter denkt dat jouw bloeding excessief is, laat het jouw verloskundige dan zo snel mogelijk weten.

 

Bekkenkrampen

Sorry, maar die verdomde weeën duren lang na de bevalling. Zodra de baby arriveert, begint jouw baarmoeder zich strakker te maken naarmate deze terugkeert naar de grootte en locatie van vóór de zwangerschap. Deze postpartumcontracties worden naweeën genoemd – en ze zijn vooral merkbaar wanneer je borstvoeding geeft, waardoor de productie van oxytocine wordt geactiveerd, het hormoon dat de weeën veroorzaakt. Het goede nieuws is dat pijnen van korte duur zijn, waarbij de meest opvallende weeën binnen een week afnemen (zelfs de meest subtiele weeën verdwijnen binnen zes weken). Denk aan deze vervelende krampen als een herinnering dat de dingen (namelijk jouw baarmoeder) weer normaal worden.

 

Pijn

Deze komt niet als een verrassing: na de bevalling kost het tijd om te genezen. Als je vaginaal bevalt, zal jouw perineum (het gebied tussen het rectum en de vagina) uitgerekt, gezwollen, gekneusd en mogelijk gescheurd of ingeknipt zijn. Of je nu hechtingen nodig hebt om het perineum te repareren of niet, het kan in het begin ongemakkelijk zijn om te gaan zitten. Verlicht pijn met een zitbad (waar je het perineum in water laat weken) en gebruik een spuitfles met warm water om op te ruimen nadat je naar het toilet bent gegaan. Het is ook handig om ijspakken en toverhazelaarblokken op het gebied te plaatsen om zwelling en pijn te verlichten.

Als je een keizersnede hebt gehad, herstel je van een grote buikoperatie, waarschijnlijk pijn rond de incisie, misselijkheid (een bijwerking van anesthesie), obstipatie en uitputting. Jouw verloskundige kan je pijnstillers geven die je veilig kunt gebruiken als je borstvoeding geeft, en je zult waarschijnlijk drie tot vier dagen na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven. Als je eenmaal thuis bent en je roodheid, zwelling of sijpelen rond de incisie ziet, neem dan onmiddellijk contact op met jouw verloskundige.

 

Toiletproblemen

Nadat je van de baby bent bevallen, kan de gedachte om iets anders uit je lichaam te persen een beetje intimiderend zijn. Als je via een keizersnede bent bevallen, kan plassen moeilijk zijn als de katheter eenmaal is verwijderd, en anesthesie kan de darmen vertragen, wat leidt tot constipatie. Bij een vaginale bevalling kunnen een gekneusde blaas en een pijnlijk perineum het pijnlijk maken om te plassen. Bovendien veroorzaakt al het gepers bij het afleveren van een baby vaak een pijnlijke endeldarm en aambeien, wat kan leiden tot behoorlijk ongemakkelijk postpartum poepen. De eenvoudigste manier om dingen in beweging te krijgen, is door veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten.

 

Borstveranderingen

Hoewel moedermelk meestal pas op de derde of vierde dag na de bevalling goed op gang komt, zullen jouw borsten kleine hoeveelheden colostrum (een dikke, gelige voorloper van moedermelk) produceren direct na de bevalling. Omdat pasgeborenen in de eerste twee uur na de bevalling vaak erg alert zijn, is dit een ideaal moment om die eerste voeding te proberen. Maar weet dat als jullie samen werken aan het perfectioneren van dit proces. In het begin zullen je tepels waarschijnlijk gevoelig en pijnlijk aanvoelen. De beste manier om tepelpijn – en toekomstige borstvoedingsproblemen – te verlichten, is door in een vroeg stadium hulp te krijgen van een lactatiekundige of andere deskundige om ervoor te zorgen dat jouw baby correct wordt aangelegd. Als je dat eenmaal goed hebt gedaan, zou de tepelpijn moeten verminderen.

 

Stemmingswisselingen

De dag dat jouw baby arriveert, is een van de gelukkigste van jouw leven, maar het is ook normaal dat je emotionele hoogte- en dieptepunten ervaart in de eerste dagen of weken na de bevalling. Er gebeurt van alles dat stemmingswisselingen teweegbrengt, waaronder hormonale veranderingen, lichamelijk ongemak en wennen aan de eisen van jouw pasgeborene, wat zich vertaalt in een schokkend slaapgebrek. Om het hoofd te bieden, moet je jezelf de tijd geven om aan het nieuwe normaal te wennen, hulp inroepen van familie en vrienden en proberen te rusten wanneer je maar kunt, wat allemaal zal helpen om jouw stemming te stabiliseren. Als je je meer dan twee weken somber voelt, of als je het gevoel hebt dat je niet voor je baby kunt zorgen, houd het dan niet voor jezelf. Vertel het aan jouw partner of een vriendin en zoek zo snel mogelijk professionele hulp.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief