Interessante feiten over geboorte en bevalling

Voor een leuke afwisseling dacht ik dat ik een artikel zou schrijven over ongebruikelijke of weinig bekende feiten over de geboorte, bevalling en pasgeboren baby’s. Dan kun je je favorieten onthouden en je vriendinnen verbazen met je enorme kennis.

Alle feiten over geboortes en bevallingen
 

Bevallen en geboorte in de echte wereld

Om te beginnen wil ik eerst de fantasiewereld van een geboorte en bevalling op tv of in een film aan de kaak stellen. Het gaat vaak anders.

 

Het breken van de vliezen

Hoe vaak heb je in een serie of film de vliezen van een zwangere vrouw zien breken met een enorme stroom, overal spetterend, en bovendien is ze meestal ergens in het openbaar.

In werkelijkheid breken jouw vliezen (het vruchtwater dat jouw baby tijdens jouw hele zwangerschap heeft beschermd) niet in een grote plons tussen jouw voeten. Het zal eigenlijk een langzamere, meer geleidelijke sijpelende stroom zijn. Het is meer alsof je jezelf continu aan het plassen bent in een lang en langzaam straaltje.

En slechts bij 1 op de 10 moeders breken de vliezen voordat de bevalling begint. Meestal zullen jouw vliezen breken net voor de tweede fase van de bevalling (de duwfase), wanneer je bijna volledige ontsluiting hebt.

Maar als jouw vliezen breken, betekent dit niet dat je alles moet laten vallen en naar het ziekenhuis moet haasten. Misschien heb je nog geen weeën. Als de vliezen echter eenmaal breken, kan jouw baby kwetsbaarder zijn voor infectie via jouw vagina, dus als je binnen 24 uur na het breken van de vliezen en je geen bevalling hebt gehad, zal jouw arts je waarschijnlijk iets geven om de bevalling op te wekken.

 

Persen

Op tv en in films, wanneer het persen wordt geportretteerd, perst de moeder een paar keer, en whoosh, de baby is eruit.

In werkelijkheid kan het veel meer dan een of twee, of zelfs twintig of dertig keer persen kosten om die baby eruit te duwen. En zelfs jouw gynaecoloog, verloskundige of geboortecoach kan dit vergeten.

Het is volkomen normaal dat het persen lang duurt, vooral bij een eerste bevalling. Het kan een of twee of meer uren duren, en dit is allemaal prima. Zolang je genoeg energie overhoudt.

 

Uiterlijk pasgeboren baby

En natuurlijk is de pasgeboren baby op tv of in de film mooi als de baby die de pasgeborene is geportretteerd wordt een week of zo oud is. In werkelijkheid is jouw baby, hoewel volkomen gezond, misschien niet zo mooi om naar te kijken. Vaak is het hoofd van een pasgeboren baby misvormd als gevolg van de bevalling. Dit zal zichzelf corrigeren.

Verder zijn sommige baby’s bedekt met fijn, soms donker, donzig haar, lanugo genaamd. Dit haar kan overal op de baby zitten, ook op de oren, kin, enz. Gewoonlijk valt dit haar voor de geboorte af, maar af en toe niet. Als jouw baby met haar bedekt wordt geboren, zal het waarschijnlijk binnen een paar dagen tot een paar weken verdwijnen.

 

De aanstaande vader

Ten slotte, vaak op tv en in films, vooral in series, lijdt de aanstaande papa aan symptomen die net zo zijn als die van de zwangere moeders. Dit is eigenlijk een waar fenomeen. Het komt verrassend vaak voor dat een aanstaande papa begint aan te komen en zelfs ochtendmisselijkheid krijgt. En zelfs krampen voelen. Deze aandoening staat bekend als een sympathische zwangerschap en het is een levensechte gebeurtenis.

 

Feiten over pasgeboren baby’s

Oké, wat dacht je van leuke “verbazingwekkende” weetjes over pasgeboren baby’s.

 

Exact op de uitgerekende datum bevallen

Slechts 5% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum. Dat is een vrij laag percentage. Reken er dus niet op dat die van jou exact op die dag komt. 50% wordt binnen een week na de uitgerekende datum geboren en 90% binnen twee weken. Verlies dus niet alle hoop. En de meest populaire dag voor baby’s om geboren te worden is dinsdag, op de voet gevolgd door maandag.

En verrassing, gemiddeld zijn niet baby’s in december of januari, maar baby’s in mei zijn het zwaarst.

 

Knieschijven

Je baby heeft bij de geboorte geen knieschijven. Ze ontwikkelen ze meestal pas na 6 maanden volledig; voor die tijd is er een structuur gemaakt van zachter kraakbeen dat lijkt op een knieschijf.

 

Huilen

Je nieuwe baby kan niet huilen. Jouw baby kan schreeuwen en krijsen om wat hij/zij wil of nodig heeft, maar jouw baby kan technisch gezien niet huilen. Tranen kunnen pas na ongeveer drie weken worden gemaakt of worden vrijgegeven. Soms kan het echter tot 4 of 5 maanden duren voordat een baby de eerste tranen produceert – en onthoud dat dit allemaal normaal is, of het nu 3 weken of 5 maanden is.

 

300 botten

Nieuwe baby’s hebben meer botten dan volwassenen. Een nieuwe baby heeft 300 botten. Volwassenen hebben 206. De botten van de pasgeboren baby zullen tijdens de groei samensmelten, waardoor het aantal uiteindelijk wordt teruggebracht tot 206.

 

Hersenen

Pasgeboren baby’s kunnen net zo goed horen als jou. Als je baby schrikt van een geluid, is dat niet omdat het hard of zacht is, maar omdat het een nieuw geluid is. En je baby kan ook heel goed ruiken. Het gezichtsvermogen van een pasgeborene is ongeveer net zo goed als dat van een volwassene. Het verschil is dat het brein van de baby de informatie niet zo goed kan verwerken als een volwassen brein.

 

Herkenning

De stem en geur van jou, de moeder, wordt vanaf de geboorte door je baby herkend. Praat dus tegen jouw baby tijdens de zwangerschap, het helpt echt.

 

Lachen

Een baby kan meestal een echte glimlach produceren als hij ongeveer een maand oud is.

 

Sterk

Je baby is echt heel sterk, en in feite sterker dan de meeste dieren. Een os is het beste voorbeeld van vergelijkbare kracht. En het sterkste deel van je baby zijn zijn beentjes.

 

Gewoon leuke dingen om te weten

  • De zwaarste baby ooit geboren was een jongen die 22 pond woog. Hij werd in 1955 in Italië geboren.
  • Als je je kansen op een tweeling wilt vergroten, eet dan meer yams (eetbare wortelknol). Een stam in Afrika wiens dieet voornamelijk uit yams bestaat, bleek een zeer hoog percentage tweelingen en meerlingen te hebben.
  • Moederschap maakt je slimmer. Hoewel zwangerschap een tol kan eisen van jouw lichaam (grotendeels omdat jouw baby eerst eet – de voedingsstoffen grijpen die hij/zij nodig heeft en je de restjes achterlaat – dit is waarom je gezond moet eten), tijdens en na de zwangerschap, jouw efficiëntie, veerkracht, perceptie en motivatie zullen allemaal verbeteren.
  • En je reukvermogen en smaak worden scherper. Sommige wetenschappers zeggen dat dit een beschermingsmechanisme is. Je lichaam wordt hyperbeschermend tegen mogelijke gifstoffen, waardoor je gevoelig wordt om gifniveaus te vermijden die misschien goed zijn voor volwassenen, maar die gevaarlijk kunnen zijn voor een ongeboren baby.
  • Het slechte nieuws: jouw voeten kunnen tijdens de zwangerschap groter worden. Het goede nieuws is dat ze meestal weer normaal worden nadat de baby is geboren.
  • En ja, je gloeit echt. En nee, het is niet alleen dat je enthousiast bent om zwanger te zijn. Terwijl je zwanger bent, zal de hoeveelheid bloed in jouw lichaam met 50% toenemen. Dit extra bloed komt op veel plaatsen door de huid heen, met name de wangen. En bovendien zorgen hormonen ervoor dat jouw olieklieren actiever worden, wat resulteert in een zachtere, glanzender huid. Dus je gloeit zeker.
  • De jongste moeder ooit is naar verluidt een vijfjarig meisje in Peru dat in 1939 beviel van een zoontje. Haar vader bracht haar naar het ziekenhuis voor een abnormale buikgroei en uit tests bleek dat ze 7 maanden zwanger was.
    De langste zwangerschap ter wereld was 375 dagen – meer dan een jaar lang. En de baby woog iets minder dan zeven pond.
  • En tot slot is er de arme Russische vrouw die naar verluidt in de 18e eeuw 69 kinderen heeft gebaard tijdens 27 zwangerschappen. Ze had 16 paar tweelingen, zeven sets drielingen en vier quadruplets.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief