Veiligheid van zonnebaden tijdens de zwangerschap

Een kleurtje krijgen werd ooit als een gezonde uitstraling beschouwd, maar dat was voordat we wisten van de gezondheidsrisico’s van te veel blootstelling aan de zon. Als je zwanger bent, kan te veel zon nog gevaarlijker zijn.

Veilig in de zon tijdens zwangerschap
 
Hoewel zonlicht een belangrijke manier is om vitamine D binnen te krijgen om ons lichaam gezond te houden, kan te veel zon gevolgen hebben voor de gezondheid, waarvan sommige ernstig zijn.

Dit is wat je moet weten over de risico’s van blootstelling aan de zon of bruinen terwijl je zwanger bent. Je moet deze risico’s afwegen tegen de behoefte van jouw lichaam aan vitamine (en dat geldt zelfs voor mensen die niet zwanger zijn).

 

Risico’s van zonnebaden tijdens de zwangerschap

De risico’s van regelmatig zonnebaden (zoals verbranden en huidkanker) bestaan ​​ook als je zwanger bent. Zonnebaden terwijl je zwanger bent, voegt echter een nieuwe risicodimensie toe waarmee je rekening moet houden.

  • Risico op kanker. Blootstelling aan de zon, vooral als dit leidt tot verbranding, kan het risico op huidkanker (melanoom) vergroten.
  • Verhoogde lichaamstemperatuur. Blootstelling aan de zon kan de lichaamstemperatuur verhogen. Als je zwanger bent, kun je gemakkelijker uitgedroogd raken, wat kan leiden tot symptomen van vroegtijdige bevalling. Wanneer de lichaamstemperatuur van de moeder stijgt, stijgt ook de temperatuur van de foetus. Indien hoog genoeg of lang genoeg verhoogd, kan een verhoogde lichaamstemperatuur hersenbeschadiging bij de foetus veroorzaken
  • Huid verandert. Tijdens de zwangerschap kan het oestrogeen in jouw lichaam jouw risico op chloasma (zwangerschapsmasker) verhogen wanneer je wordt blootgesteld aan de zon en de ultraviolette straling (UV). De donkere vlekken (die meestal op het voorhoofd en over de neus verschijnen) kunnen al dan niet verdwijnen na de zwangerschap

 

Kunstmatig bruinen

Zonnebanken en zelfbruiners bestaan een relatief korte periode, dus er zijn maar weinig onderzoeken gedaan naar hun effecten op korte en lange termijn – vooral met betrekking tot zwangerschap.

Veel zorgverleners suggereren dat zwangere vrouwen kunstmatige bruiningsmethoden vermijden (inclusief zelfbruiners of zonnebanken).

 

Zonnebank

Hoewel zonnebanken het risico op oververhitting verminderen, dragen ze toch het risico van zwangerschapshuidproblemen en zongerelateerde aandoeningen met zich mee. Het uv-licht van zonnebanken verhoogt de snelheid van huidveroudering en verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk

 

Zelfbruinende producten

Bruiningscrèmes, of zelfbruinende lotions, zijn een ander product dat veel op de markt wordt gebracht tijdens de zomer- en wintermaanden.

Het actieve ingrediënt in deze producten is gewoonlijk dihydroxyaceton (DHA), dat door de huid wordt opgenomen. Door blootstelling aan de huid van de moeder wordt DHA geabsorbeerd en passeert het de placenta naar de baby

De hoeveelheid DHA-overdracht naar de foetus varieert afhankelijk van hoeveel wordt aangebracht, de frequentie van toediening en of er open delen van de huid zijn (zoals schaafwonden of zweren).

DHA-producten bieden geen bescherming tegen de ultraviolette straling van de zon. Je moet nog steeds zonnebrandcrème gebruiken voor uv-bescherming.

 

Advies voor zwangere vrouwen

Uiteindelijk is de grote vraag er een die door het individu moet worden beantwoord. Ondanks jaren van onderzoek en waarschuwingen zijn miljoenen mensen over de hele wereld toegewijde zonaanbidders. Voor velen verandert de zwangerschap hier niets aan.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen en het begrijpen van de risico’s is belangrijk. Drink voldoende water en minimaliseer de blootstelling aan de zon om oververhitting te voorkomen, en zorg ervoor dat je de juiste zonnebrandcrème gebruikt om huidbeschadiging te minimaliseren.

Hier zijn een paar andere stappen die je kunt nemen:

  • Ga niet halverwege de dag de deur uit
  • Koop een grote, slappe hoed en zonnebril die je ogen, oren en gezicht beschermen
  • Zoek naar geschikte en goedgekeurde zonnebrandmiddelen voor gebruik tijdens de zwangerschap
  • Praat met jouw arts of verloskundige over vitamine D-supplementen
  • Draag losse, lichte kleding die jouw huid bedekt
  • Zorg dat je voldoende water drinkt gedurende de zwangerschap door een flesje water mee te nemen gedurende de dag en eet producten die je hydrateren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief