Baby gehoor: wat jouw baby in de baarmoeder kan horen

Wanneer kan de baby de stem van jou en jouw partner horen – en moet je met je baby praten, voorlezen of muziek voor hem afspelen? Lees verder om alles te weten te komen over het zich ontwikkelende gehoor van jouw baby tijdens de zwangerschap.

Kan de baby horen tijdens de zwangerschap
 
Het is niet meer dan normaal dat als je gewend raakt aan het idee dat de baby in je groeit, je met haar gaat praten, slaapliedjes laat horen en je partner aanmoedigt om met je buik te praten. Het is niet allemaal voor niets – vanaf het tweede trimester van de zwangerschap kan jouw baby geluiden van buiten jouw lichaam waarnemen. De stemmen, deuntjes en geluiden die ze in de baarmoeder hoort, helpen haar in feite om te wennen aan de omgeving van na de geboorte.

 

Wanneer het gehoor zich ontwikkelt

Rond week 6 van de zwangerschap, hoewel je kleine embryo nog steeds kleiner is dan een erwt, beginnen de cellen in haar zich ontwikkelende hoofd zich al te ordenen in unieke weefsels die uiteindelijk haar hersenen, gezicht, ogen, oren en neus zullen zijn. In week 9 verschijnen er kleine inkepingen aan de zijkanten van de nek van je baby – hoewel ze nog niet op hun definitieve locatie zijn, zullen ze geleidelijk omhoog gaan en de kleine, opgerolde, oortjes worden die je zult zien als je baby wordt geboren.

Tijdens jouw eerste en tweede trimester blijven de oren van jouw baby zich ontwikkelen. Het binnenoor is verbonden met neuronen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van geluiden, en de minuscule botjes van het middenoor (die de vibratie van geluidsgolven waarnemen) vormen zich.

Rond week 16 van de zwangerschap is het waarschijnlijk dat deze structuren voldoende ingeburgerd zijn om jouw baby een beperkt aantal geluiden te laten waarnemen. Sommige hiervan zijn geluiden die je zelf misschien niet eens opmerkt – het borrelen van jouw maag en het suizen van lucht in en uit jouw longen. De komende weken zal jouw baby echter steeds meer van de buitenwereld horen. In week 24 is aangetoond dat baby’s hun hoofd draaien als reactie op stemmen en geluiden.

 

Hoe klinkt het daarbinnen?

Geluiden reizen het beste door open ruimte – je kunt iemand gemakkelijker horen schreeuwen in een open veld dan wanneer je bijvoorbeeld je hoofd onder water in een zwembad bevindt. En je baby wordt niet blootgesteld aan de open lucht als ze nog in je groeit – er is vruchtwater om haar heen, plus alle lagen van je lichaam en hun vruchtzak, tussen haar en de wereld. Dus zelfs als haar oren volledig ontwikkeld zijn, zijn de geluiden die ze in baarmoeder hoort gedempt.

Probeer dit voor de lol (echt waar!): Leg je hand voor je mond. Laat jouw partner hetzelfde doen. Voer dan een gesprek – en zo klinken stemmen voor je baby in de baarmoeder. Je zult merken dat hoewel je de tonen en toonhoogtes van een zin kunt onderscheiden, je sommige woorden misschien niet begrijpt. Probeer op dezelfde manier een liedje te zingen met je mond bedekt en je zult horen dat de melodie luid en duidelijk klinkt, maar niet de tekst.

Hoe harder een geluid, hoe groter de kans dat jouw baby het kan horen. Een blaffende hond, toeterende hoorn of jammerende sirene zal duidelijker klinken dan rustige achtergrondmuziek, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. De geluiden waaraan je baby in de baarmoeder went, zullen haar na de geboorte minder snel laten schrikken.

 

Moeders stem is het duidelijkst

Als je zwanger bent, is het duidelijkste geluid dat je baby kan horen van jou. Terwijl het meeste geluid door de lucht wordt overgebracht – en vervolgens door je baarmoeder, weerklinkt het geluid van je stem door je botten en de rest van je lichaam en versterkt het als je spreekt.

Studies hebben aangetoond dat de hartslag van een foetus toeneemt als ze de stem van haar moeder hoort, wat suggereert dat je baby alerter wordt als je praat. Dus hardop voorlezen, gesprekken voeren en de liedjes zingen die je de komende jaren voor je baby gaat herhalen, zal haar helpen je stem te leren kennen.

Maar wanhoop niet, papa – baby’s leren ook andere stemmen (waaronder de jouwe!) En geluiden die ze vaak in de baarmoeder horen te herkennen. Onderzoekers hebben ontdekt dat pasgeborenen anders reageren op woorden en geluiden die gedurende het derde trimester dagelijks werden herhaald in vergelijking met de geluiden die ze tijdens de zwangerschap nooit hebben gehoord. En van binnenuit de baarmoeder blijkt dat diepere, lagere geluiden gemakkelijker te onderscheiden zijn dan hoge tonen. Dus als je je baby voorleest, leert ze je stem herkennen!

 

Hoe je het gehoor van baby’s in de baarmoeder kunt ondersteunen

Dus wat moet je doen om ervoor te zorgen dat het gehoor van jouw baby zich normaal ontwikkelt? Moet je klassieke muziek spelen via een koptelefoon die tegen je buik wordt gedrukt? Moet je rockconcerten vermijden? In de meeste gevallen is gewoon doorgaan met de geluiden van het normale leven het beste. Er is geen reden om een ​​luidruchtige situatie te vermijden – of het nu gaat om een ​​concert waar je al maanden naar uitkijkt of een bijzonder luidruchtige babyshower.

Lawaai heeft de mogelijkheid om ontwikkelingsschade of gehoorverlies te veroorzaken bij een opgroeiende baby als het luid, langdurig en herhaald is. Dus als je bijvoorbeeld acht uur per dag op een lawaaierige fabrieksvloer werkt, is het de moeite waard om met je baas te praten over de mogelijkheid om tijdelijk over te stappen naar een stillere omgeving.

Je hebt misschien gehoord dat het spelen van klassieke muziek voor je baby in de baarmoeder zijn of haar IQ kan stimuleren of haar een basis kan geven voor een betere opleiding, maar er is geen bewijs dat dit het geval is. Dat gezegd hebbende, het kan ook geen kwaad om je favoriete deuntjes op te zetten – of het nu gaat om klassieke sonates, rock muziek of hardstyle. Je baby leert misschien gewoon van de muziek te houden.

 

Harde geluiden een risico voor het gehoor van je baby

Wat wel van belang is is dat de Universiteit van Gent denkt dat het babygehoor beschadigd kan raken tijdens de zwangerschap. Die aanname doen ze omdat veel baby’s met gehoorproblemen worden geboren. Dit gebeurt bij langdurige luidde muziek of geluiden. De buikwand beschermt maar een beetje in dit geval want die is maar een paar centimeter dik. Daarom kan jouw baby jouw stem ook horen gedurende de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief