Mag pancetta als je zwanger bent?

Ben je dol op pancetta maar heb je vragen omdat je zwanger bent? Dan zit je hier goed en om meteen maar met de deur in huis te vallen; pancetta mag je eten als je zwanger bent indien het gebakken is. Het advies is wel om ervoor te kiezen om het met mate te eten gezien het hoge zoutgehalte. Rauw geeft pancetta kans op een listeria bacterie besmetting.

Zwanger pancetta eten

 

Pancetta rauw eten tijdens de zwangerschap

Het wordt afgeraden om pancetta zo uit de verpakking te eten tijdens de zwangerschap. Door de voorverpakking bestaat de kans op aanwezigheid op de listeria bacterie. Kies er tijdens de zwangerschap dan ook altijd voor om pancetta te bakken voordat je het eet. Dan is de listeria bacterie gedood en kan je het veilig eten.

 

Zoutgehalte pancetta een risico

Dat pancetta heerlijk is zal niemand ontkennen. Een deel van de smaak komt van het hoge zoutgehalte. Teveel zout is voor niemand goed maar juist tijdens de zwangerschap dien je hier extra op te letten. Wanneer je teveel zout binnenkrijgt door bijvoorbeeld te veel en te vaak pancetta te eten vergroot dit de kans op een hoge bloeddruk en dikke enkels. Misschien nog wel belangrijker, teveel zout kan ook bijdragen aan groeiachterstand bij de foetus. Eet dus gerust pancetta maar met mate.

 

Conclusie: Pancetta mag tijdens de zwangerschap indien verhit

Zoals bij praktisch alle rauwe vleeswaren geeft pancetta ook een kans op besmetting met de listeria bacterie. Kies er daarom voor om pancetta altijd te verhitten voordat je het eet. Want je mag inderdaad pancetta eten tijdens de zwangerschap. Kies er alleen wel voor om dit te doen met mate. Dit vanwege het hoge zoutgehalte van pancetta en het risico dat teveel zout meebrengt tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief