Zwanger? Grana Padano, mag je dat eten?

Je bent zwanger en je wilt weten of je Grana Padano kaas mag eten? Grana Padano is een kaas die je moet controleren voordat je hem eet als je zwanger bent. Dit komt doordat het advies van het voedingscentrum de afgelopen jaren namelijk gewijzigd is. Voorheen mochten harde rauwmelkse kazen wel als je zwanger bent, sinds 2016 eet je alle rauwmelkse kazen liever niet meer gedurende je zwangerschap. Ook harde rauwmelkse kazen.

Zwangerschap en Grana Padano

 

Veilig Grana Padano eten als je zwanger bent

Grana Padano is heerlijk en vaak ook de basis van Parmezaanse kaas. Als je zwanger bent mocht deze kaas vroeger wel en nu niet meer. Het gaat namelijk om een rauwmelkse kaas maar wel een kaas die hard is. Die hardheid zou voorkomen dat de listeria bacterie zich kan vestigen in de kaas. Dit heeft te maken doordat er weinig vocht in de kaas zit en de zuurgraad van de kaas. Als je Grana Padano wilt eten dien je nu te zorgen dat deze gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Of dat je deze gebruikt in een gerecht waarbij je de Grana Padano verhit.

 

Hoe weet je of de Grana Padano veilig is?

Het controleren van de Grana Padano is redelijk eenvoudig. In de supermarkt dient er op de verpakking te staan wanneer de kaas gemaakt is van rauwe melk. Dan staat er ‘rauwe melk’, ‘au lait cru’, ‘
latte grezzo’ of ‘latte crudo’ op de verpakking. Bij kazen die niet voorverpakt te koop zijn is het verstandig om het altijd even na te vragen, zoals bij de kaasboer. Ditzelfde geldt in een restaurant wanneer je een gerecht besteld met Grana Padano. Iedereen zal het je met liefde toelichten zodra ze weten dat je zwanger bent. Juist in het buitenland is dit erg belangrijk. Daar werken ze vaker met rauwmelkse kazen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief