Mag je burrata als je zwanger bent?

Burrata is een kaas en zoals met alle kazen tijdens de zwangerschap draait het erom of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt of niet. Verhitting is essentieel als het gaat om kazen. Zeker nu het voedingscentrum zijn advies heeft aangepast; ook harde kazen gemaakt van rauwe melk zijn inmiddels een risico. Alhoewel er gezegd wordt dat harde kazen een zuurgraad hebben waarin de listeria bacterie niet kan overleven.

Zwanger burrata eten, mag dat?

 

Burrata eten als je zwanger bent in Nederland

Het kopen van burrata in een Nederlandse supermarkt als zwangere vrouw is bijna altijd veilig. Check voor de zekerheid toch altijd even de verpakking, is er gebruik gemaakt van gepasteuriseerde melk? Het is namelijk niet zo dat deze romige mozzarella altijd gemaakt is met gepasteuriseerde melk. Bij de kaasboer of in een restaurant is het wijs om het altijd na te vragen. In sommige gevallen wordt burrata namelijk wel gemaakt van ongepasteuriseerde melk en dat is een risico voor jouw zwangerschap.

 

Burrata tijdens de zwangerschap in het buitenland

Wanneer je op vakantie bent of om een andere reden in het buitenland verblijft is het nog veel belangrijker om goed op te letten. Daar wordt veel vaker gewerkt met rauwe melk om kazen te maken zoals burrata. Het navragen gaat soms moeizaam, zeker ook omdat er in het buitenland vaak andere richtlijnen gelden. Zo vinden ze in Italiƫ de hele rauwe melk discussie onzin. Mijn persoonlijke advies, eet geen burrata in het buitenland als je zwanger bent.

 

Listeria bacterie in kazen

De listeria bacterie is en blijft een risico voor zwangere vrouwen. Dit is ook de reden waarom je op moet letten met kazen tijdens de zwangerschap. Zo geldt ook voor burrata. Door de melk te verhitten boven de 70 graden wordt de melk gepasteuriseerd. De listeria bacterie kan bij deze temperatuur niet overleven en dat maakt het veilig voor zwangere vrouwen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief