Mag ik mortadella eten als ik zwanger ben?

Qua broodbeleg verandert er nogal wat tijdens de zwangerschap. Sommige vleeswaren en kazen mag je niet langer eten. Mortadella is een van de producten die je nog wel mag eten tijdens de zwangerschap. Althans volgens het Voedingscentrum. Maar als je je verdiept in het productieproces kom je tot ingrediƫnten waar je op zijn minst vraagtekens bij zet. Mijn advies? Lees alles en beslis vervolgens zelf of je mortadella wilt eten gedurende de zwangerschap. Het is namelijk een lastige keuze.

Mortadella tijdens zwangerschap

 

Mortadella tijdens de zwangerschap

Het eten van mortadella is dus toegestaan tijdens de zwangerschap volgens het Voedingscentrum. Deze Italiaanse grote worst is gemaakt van verhit varkensvlees. De verhitting is de reden dat het is al veilig wordt aangemerkt voor vrouwen die zwanger zijn. Dit lekkere broodbeleg wordt verder gekruid met zwarte peper, mirtebessen en pistache. Nu blijken er juist bij de mirtebessen vraagtekens te zijn. En er zijn verschillende varianten van mortadella waar schijnbaar alcohol in gebruikt wordt. Meer informatie is dus gewenst.

 

Mortadella uit Bologna

Traditioneel gezien komt mortadella uit Bologna en deze wordt inderdaad gekruid met zwarte peper, mirtebessen en pistache. Het interessante hiervan is dat mirtebessen niet opgenomen zijn in het advies van het Voedingscentrum. Er zijn namelijk websites die aangeven dat je mirte, en dus ook mirtebessen, beter kan vermijden tijdens de zwangerschap. Dus wat is wijsheid?

 

Mortadella uit Prato

Er zijn ook varianten van Mortadella op de markt. Zo heb je de Toscaanse specialiteit mortadella uit Prato. Deze wordt gekruid met gekneusde knoflook en wordt gekleurd met alchermes. Alchermes is een Italiaanse likeur, Dit maakt deze versie van mortadella direct ongeschikt gedurende de zwangerschap. Zeker wanneer je je beseft dat alcohol tijdens verhitting nooit volledig verdampt.

 

Mortadella van Amatrice in Lazio

De laatste versie van mortadella is die van Amatrice. Deze variant wordt licht gerookt. Nu moet ik toegeven dat ik niet weet of dit ook het volledige verhittingsproces is. Mocht dat wel het geval zijn dan is ook deze mortadella toch een risico. Andere gerookte worsten worden immers om exact die reden afgeraden tijdens de zwangerschap.

 

Conclusie: Mortadella is vooral een keuze gedurende de zwangerschap

Het eten van mortadella lijkt dus een veilige keuze gedurende de zwangerschap. Althans als je het Voedingscentrum volgt. Wanneer je echter dieper inzoomt op de bestandsdelen zoals mirtebessen, Italiaanse likeur en het drogen van het varkensvlees dan vraag je je af of het echt veilig is tijdens de zwangerschap. Het antwoord heb ik simpelweg niet. Wellicht verdient dit nog meer aandacht en nog meer onderzoek. Het is daarom vooral een keuze. Er zijn vele andere vormen van broodbeleg die veilig zijn. Misschien verstandig om het daarbij te houden tijdens de zwangerschap. Mortadella kan daarna sowieso weer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief