Wat is ovulatie en hoe gebeurt het?

Het is belangrijk om de ovulatiecyclus te begrijpen wanneer je probeert zwanger te worden. Hier is een overzicht van hoe ovulatie werkt en wanneer je mag verwachten dat ovulatie optreedt.

Ovuleren
 
Ovulatie vindt plaats wanneer de eierstokken een volwaardig ei afgeven en het door de eileider reist om op bevruchting te wachten. Vrouwen worden het meest waarschijnlijk op de dag van de eisprong en de vijf dagen ervoor. Daarom is het essentieel om deze belangrijke fase van de menstruatiecyclus te begrijpen wanneer je probeert zwanger te worden. Hier is alles wat je moet weten over ovulatie.

 

Wat is ovulatie?

Elke maand bereidt jouw lichaam zich voor op de mogelijkheid dat je zwanger kunt worden door een hormoon te activeren dat follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt genoemd. Dit FSH-hormoon zorgt ervoor dat eieren rijpen in individuele follikels in jouw eierstokken. Elke follikel produceert een ander hormoon, oestrogeen genaamd, dat een bepaald niveau moet bereiken om ovulatie te laten plaatsvinden.

Wanneer voldoende oestrogeen is aangemaakt – meestal ergens tussen de 12 en 18 dagen nadat jouw cyclus begint – veroorzaakt dit de afgifte van een derde hormoon, luteïniserend hormoon. Luteïniserend hormoon is wat wordt gedetecteerd in jouw urine als je de ovulatie volgt met een ovulatietest. Het stijgt 24-36 uur vóór de eisprong en zorgt ervoor dat jouw eicel uit de meest volwassen follikel barst. Het vrijkomen van het ei staat bekend als ovulatie.

Nadat het uit de eierstok is gehaald, komt het rijpe ei de eileider binnen. Het blijft ongeveer 12-24 uur in het voortplantingsstelsel, gedurende welke tijd sperma aanwezig moet zijn om bevruchting te laten plaatsvinden.

 

Wat gebeurt er na de ovulatie?

Na de eisprong begint de pas lege follikel – nu het corpus luteum genoemd – weer een ander hormoon aan te maken, progesteron, dat voorkomt dat jouw lichaam tijdens de cyclus meer eicellen afgeeft.

Als het ei niet wordt bevrucht: het zal na ongeveer 12 tot 24 uur uiteenvallen en ofwel opnieuw in het lichaam worden opgenomen, of verdwijnen met de menstruatie. Het corpus luteum functioneert nog ongeveer 12 tot 16 dagen, waarna de progesteronspiegel daalt, je menstruatie begint en de cyclus helemaal opnieuw begint.

Als het ei wordt bevrucht: het zal de komende week of zo door de eileiders naar de baarmoeder reizen, waar het zich in het baarmoederslijmvlies zal ingraven en het verbazingwekkende proces van ontwikkeling tot een baby begint. Jouw progesteronspiegel blijft hoog, daarom verdwijnt jouw menstruatie wanneer je zwanger bent.

 

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

De kansen van een vrouw om zwanger te worden zijn het hoogst op de dag van de eisprong, evenals de 24 uur ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen in het voortplantingsstelsel overleven dus een vrouw kan zwanger worden door tot vijf dagen vóór de eisprong onbeschermde seks te hebben.

 

Wanneer vindt ovulatie plaats?

Net zoals menstruatiecycli variëren tussen vrouwen, is ook het tijdstip van ovulatie onvoorspelbaar. Als vuistregel geldt echter dat de eisprong waarschijnlijk 14 dagen vóór het begin van jouw volgende menstruatie plaatsvindt.

Over het algemeen hoef je alleen maar jouw cycluslengte te nemen en 14 dagen af ​​te trekken. Als je bijvoorbeeld een normale cyclus van 28 dagen heeft, ovuleer je waarschijnlijk 14 dagen in jouw cyclus (de eerste dag is de eerste dag van jouw laatste menstruatie). Als jouw cyclus echter 30 dagen lang is, zal de ovulatie waarschijnlijk rond dag 16 plaatsvinden.

Vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen ovulatie verwachten van 11 tot 21 dagen in hun cyclus. Ovulatiecalculators en vruchtbaarheidskits kunnen helpen om de verwarring te verhelpen, of je kunt naar de dokter gaan voor geavanceerde vruchtbaarheidstesten. Hij kan progesteronspiegels in het bloed nemen of de ovulatie controleren met een bekkenecho.

 

Kan ik zien wanneer ik ovuleer?

Ongeveer een vijfde van alle vrouwen ervaart pijn in de onderbuik wanneer de eisprong optreedt. Het kan dof, krampachtig of zelfs scherp van aard zijn en kan minuten tot twee dagen aanhouden. Gevoelige borsten of ongemak komen ook vaak voor. De meeste vrouwen hebben een vaginale afscheiding die helder en enigszins elastisch is (probeer het tussen twee vingers uit te rekken) in de dagen voorafgaand aan de eisprong.

Als je de ovulatie wilt volgen, heb je een paar verschillende opties. Ovulatie-voorspellingskits kunnen bijvoorbeeld helpen bij het detecteren van de luteïniserend hormoon-piek die voorafgaat aan het loslaten van het ei, terwijl het in kaart brengen van jouw basale lichaamstemperatuur kan worden gebruikt als een marker voor ovulatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief