Eten op vakantie in Italië terwijl je zwanger bent

Je bent zwanger en gaat naar Italië op vakantie. Die twee dingen zijn allebei helemaal geweldig – gefeliciteerd! Maar hoe zit het met eten in Italië als je zwanger bent? Of gewoon rondreizen in het algemeen wanneer je in verwachting bent?

Italie
Er zijn een aantal algemene regels die in alle landen op grote schaal worden gevolgd, maar toen ik in Italië was tijdens de zwangerschap, realiseerde ik me dat er maar weinig absolute waarden zijn in een zwangerschapsdieet. Sommige van de hier aanbevolen regels zijn anders dan in Italië, maar uiteindelijk is het aan jou en je niveau van comfort (evenals eventuele vervelende verlangens of voedselaversies die gepaard kunnen gaan met zwanger zijn).

 

Reizen in Italië terwijl u zwanger bent

Zwanger zijn in Italië is best geweldig. Mensen houden van baby’s, dus ze worden opgewonden als je zichtbaar zwanger bent. Mensen vragen graag hoe lang je moet gaan en proberen te raden of het een jongen of een meisje is.

Er zijn geen belangrijke overwegingen die echt specifiek zijn voor Italië waar je rekening mee moet houden als je hier tijdens jouw zwangerschap naartoe reist. Volg gewoon de aanbevelingen om tijdens het vliegen gehydrateerd te blijven en wees niet verlegen om hulp te vragen bij het tillen van zware voorwerpen zoals jouw bagage wanneer dat nodig is.

Als je je zorgen maakt over jouw gezondheid of je zorgen maakt over de baby, onthoud dan dat spoedeisende hulp in Italië gratis is.

Zwanger zijn hoeft je er niet van te weerhouden om door Italië te vliegen of te reizen. Maar na de 7e maand reis je met een briefje van de dokter dat je vlieggeschikt bent. Misschien wil je ook investeren in een paar compressiesokken voor de vlucht.

 

Eten in Italië terwijl je zwanger bent

Dus welk voedsel is veilig om te eten in Italië terwijl je zwanger bent?

 

Kaas

Niet alle kaas in Italië is gepasteuriseerd, dus je kunt het het beste controleren wanneer je bestelt. (Pasteurisatie is het proces waarbij voedsel / vloeistoffen tot een hoge temperatuur worden verhit om bacteriën te doden). In het Italiaans kun je vragen of de kaas ‘pastorizzato’ is.

Als algemene regel in Italië geldt dat kaas die meer dan acht weken oud is, meestal veilig is om te eten tijdens de zwangerschap, omdat er een laag risico op listeria is. Dat betekent dat alle Parmigiano Reggiano die 12/24/36 maanden heeft gerijpt, helemaal goed is om te gaan. Pecorino, asiago en provolone zijn ook prima. Voor zachte kaas is ricotta ook ok (het is gepasteuriseerd), net als scamorza, caciotta en robiola (maar je kunt het altijd dubbel controleren).

Mozzarella is een lastige. In Nederland is dit vaak gepasteuriseerd te verkrijgen. In Italië is de keuze beter om hem te vermijden. Mozzarella wordt op hoge temperatuur gekookt, maar technisch niet hoog genoeg om als gepasteuriseerd te worden beschouwd. In Italië zijn de regels gewoon wat anders rondom kaas dan in Nederland. Dat gezegd hebbende, er zijn enkele soorten mozzarella gemaakt met gepasteuriseerde melk, dus je kunt het altijd vragen.

Andere kazen die je niet mag eten omdat ze in Italië vaak niet gepasteuriseerd zijn: taleggio, gorgonzola en fontina.

 

Salami en Prosciutto

Salami en prosciutto zijn niet echt gekookt, dus ze worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, vooral als je negatief bent getest op toxoplasmose. In Italië wordt je tijdens de zwangerschap elke maand op toxoplasmose getest, maar je wordt toch verteld om deze allemaal te vermijden. In Nederland komt dit testen eigenlijk helemaal niet voor. Guanciale (het spek van varkenswangen dat wordt gebruikt in carbonara, gricia en amatriciana) kan je ook beter vermijden. Nu we het toch over carbonara hebben, wordt dat pastagerecht meestal niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, omdat het rauw ei in de saus bevat.

 

Vers fruit en groenten

Toen ik zwanger was en uit eten ging in Italië, vroegen obers me meestal of ik wilde dat het “groen” van mijn bord bleef. Dit verraste me in eerste instantie echt, maar de angst hier is onze oude aartsvijand toxoplasmose. Zorg ervoor dat alle rauwe groenten en fruit goed zijn gewassen, of kies voor gekookte groenten en fruit dat gemakkelijk kan worden geschild.

 

Vlees en carpaccio

Bij het bestellen van vlees is het volkomen acceptabel om te vragen dat het “ben cotto” is – doorbakken.

Als je carpaccio op het menu ziet staan, kan het zijn dat je deze tijdens de zwangerschap moet overslaan. Carpaccio is meestal dun gesneden rauw rundvlees, maar het kan ook breder worden gebruikt om te verwijzen naar ander vlees of vis dat rauw wordt geserveerd in flinterdunne plakjes.

Crudi is rauwe vis, wat helaas ook niet aan te raden is. Soms zie je “gambero rosso” op het menu staan. Dit zijn zeer smakelijke rode garnalen die bijna altijd rauw worden geserveerd, ook als dit niet op het menu staat.

Kortom, carpaccio en crudi vermijden tijdens de zwangerschap. En altijd even vragen of het vlees doorbakken is.

 

Wijn

Wereldwijde aanbevelingen zijn om tijdens de zwangerschap geen alcohol te drinken, maar meerdere Italiaanse artsen geven aan dat je een half glas wijn bij de maaltijd kan drinken. Dit hangt af van jouw comfortniveau. Obers zullen waarschijnlijk aanbieden om je wat in te schenken, zelfs als je zichtbaar zwanger bent. Een klein beetje wijn drinken tijdens de zwangerschap is sociaal aanvaardbaar in Italië.

In Nederland zijn we het erover eens dat wijn tijdens de zwangerschap echt niet kan.

 

Koffie

Espresso bevat niet meer cafeïne dan normale koffie – alleen is het meer geconcentreerd. Het wordt aanbevolen om niet meer dan twee kopjes koffie per dag te gebruiken.

 

Gelato en andere desserts

Gelato wordt gepasteuriseerd als het op een moderne machine wordt gemaakt. (Het is ook bijna altijd al gemaakt met gepasteuriseerde melk). Sommige smaken bevatten eieren, dus controleer als je het niet zeker weet of houd je aan sorbetto (fruitsmaken zonder ei of zuivel).

Er zijn echter enkele andere desserts waar je op moet letten, omdat ze rauw eigeel bevatten. Dit is bijvoorbeeld tiramisu. Vraag de obers altijd wat ze hebben zonder ei.

 

Wat te dragen in Italië tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk om comfortabel te zijn in jouw kleding. (Ik bedoel, er zijn zoveel dingen over zwangerschap die je een ongemakkelijk gevoel geven, dus mode zou daar niet een van moeten zijn).

Dat gezegd hebbende, Italiaanse vrouwen hebben een bepaalde stijl tijdens de zwangerschap. La bella figura (een goede indruk maken) doet er nog steeds toe, zelfs met een zwangerschapsbuik. Zwangere vrouwen zie je niet echt rondlopen in de oude hemden van hun man of in wijde joggingbroeken.

Dat gezegd hebbende, hebben veel Italiaanse vrouwen de neiging om waar mogelijk gewone kleding te dragen in plaats van zwangerschapskleding.

Italiaanse stijl heeft de neiging om redelijk in elkaar te zitten en je bent hier om de dolce vita te beleven, dus ik zou echt aanraden om te investeren in een paar schattige zwangerschapsjurken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief