Kaas eten tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent is er heel vaak de vraag wat je wel en niet mag eten. Kaas is een van de producten waar veel vragen over bestaan. Het eten van kaas tijdens de zwangerschap is erg belangrijk maar je moet wel oppassen welke kaas je wel of niet eet. Sommige kazen kunnen namelijk een bedreiging zijn voor de baby in jouw buik.

 

Waarom kaas eten belangrijk is als je zwanger bent

Volgens recent onderzoek van onder andere de Universiteit van Maastricht blijkt dat meer dan de helft van de zwangere vrouwen te weinig calcium binnenkrijgen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de baby in jouw buik. Een tekort aan calcium kan leiden tot de ontwikkeling van zwakke botten, een te laag geboortegewicht, vroeggeboorte en zelfs tot een miskraam.

Daarom speelt calcium een belangrijke rol in een gezonde zwangerschap. Calcium kan je halen uit zuivelproducten zoals kaas en melk maar ook noten kunnen tijdens de zwangerschap een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van calcium.

Maar goed, kaas zit in heel veel verschillende maaltijden en de vraag is dan ook welke kaas wel goed voor jou en je baby is en welke niet.

 

Welke kaas kan je beter laten staan tijdens je zwangerschap?

Zoals gezegd is kaas dus een belangrijk onderdeel van een gezonde zwangerschap. Toch worden er vaak kanttekeningen geplaatst bij het eten van kaas en dat is niet zonder reden. Hoewel kaas gezond voor je is is er ook een risico. Het risico is namelijk dat je besmet wordt met de listeria monocytogenes. Deze bacterie is een gevaar voor de baby in jouw buik. Deze bacterie komt voor in kaas gemaakt van rauwe kaas.

Gebruik tijdens jouw zwangerschap dan ook geen rauwe kaas in jouw maaltijden.

 

Kaas gemaakt van rauwe melk is een gevaar voor jouw ongeboren baby

Kaas gemaakt van rauwe melk komt hoofdzakelijk uit andere landen. In Nederland wordt nauwelijks kaas gemaakt van rauwe melk. Deze producten zijn te herkennen aan de informatie die op hun label staat. Je ziet hier bijvoorbeeld ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op staan. Dit moet meteen een rode vlag zijn voor mensen die zwanger zijn. Deze kaas kan je dan ook beter in de schappen van de supermarkt laten liggen.

 

Welke kaas eet je tijdens je zwangerschap?

Goed, rauwe melk kazen laat je dus staan. Welke kazen kan je dan wel eten? Gepasteuriseerde kazen kan je wel eten tijdens je zwangerschap. Dit zijn kazen die gemaakt zijn van melk die voldoende verhit zijn om de bacterie te neutraliseren. Zoek daarom in de supermarkt naar kazen waarop het etiket staat dat de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt of ‘au lait pasturisé’.

 

Onveilige kazen tijdens je zwangerschap

Nu duidelijk is dat kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk veilig is en kaas gemaakt van rauwe melk onveilig is is het tijd om de verschillende kazen onder de loep te nemen. Vooral zachte kazen zijn een risico voor zwangere vrouwen.

Daarom kan je beter extra oppassen wanneer je een van de volgende kazen gaat eten of kopen:

  • Artavaggio
  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Gex
  • Blue Stilton
  • Boursault
  • Brie
  • Cabrales
  • Camembert
  • Chaumes
  • Fourme d’Ambert
  • Gorgonzola
  • Kernhem
  • Larzac
  • Magor
  • Mont Briac
  • Mont Charentais
  • Munster
  • Roombrie
  • Roquefort
  • Taleggio

Zorg er daarom altijd voor dat je de herkomst van de kaas onderzoekt. Een etiket in de supermarkt kan uitkomst bieden maar zorg ook dat je er naar vraagt wanneer je in een restaurant gaat eten of bij vrienden.

 

Veilige kazen die je eet wanneer je zwanger bent

Gepasteuriseerde kazen zijn dus veilig om te eten. Om je hierbij te helpen hebben we ook een lijstje van veilige kazen voor je opgesteld. Deze kazen kan je met een gerust hart eten tijdens je zwangerschap.

  • Bûche de Chèvre
  • Burrata
  • Cantal
  • Cheddar
  • Crème fraîche
  • Emmentaler
  • Feta
  • Fromage frais
  • Gruyère
  • Heksenkaas
  • Hollandse kaas
  • Hüttenkäse
  • Kruidenroomkaas
  • Kwark
  • Manchego
  • Mascarpone
  • Merlijn
  • Monchu
  • Mozzarella
  • Parmezaanse kaas
  • Paturain
  • Peccorino
  • Philadelpia
  • Port Salut
  • Ricotta
  • Roomkaas
  • Smeerkaas

Uiteraard kan je altijd een dubbelcheck doen om vast te stellen dat deze kazen op juiste wijze zijn geproduceerd voor zwangere vrouwen.

 

Kazen die weer net even anders zijn

En dan heb je ook nog kazen die net weer even anders zijn dan je gewend bent. Mozzarella is bijvoorbeeld een kaas die van rauwe melk is gemaakt. Die zou je dus niet mogen eten wanneer je zwanger bent. Toch is de mozzarella die in de meeste supermarkten verkocht wordt toch veilig voor zwangere vrouwen. Deze is op juiste wijze bewerkt zodat de listeria bacterie onschadelijk gemaakt is. In een restaurant kan je dit altijd even dubbelchecken bij de ober maar misschien kan je hem daar beter even laten staan.

Geitenkaas is ook een mooi voorbeeld. Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk en zover bekend is er in geitenkaas nog nooit de listeria bacterie ontdekt. Dit maakt geitenkaas dan ook veilig, zelfs wanneer deze niet gepasteuriseerd is. Echter waarom zou je het risico nemen? Er is voldoende gepasteuriseerde geitenkaas te koop in de winkels.

 

Pizza, kaasfondue en verwarmde kazen

Sowieso kan je bij twijfel er altijd nog voor kiezen om de kaas te verwarmen. Een temperatuur van hoger dan 70 graden overleefd de bacterie niet. Dus een pizza met 4 soorten kaas is geen enkel probleem.

Ook kaasfondue is een optie tijdens de zwangerschap. Uiteraard kies je voor de versie die gemaakt is zonder de toevoeging van wijn. Kaasfondue kan een lekkere en gezellige maaltijd opleveren zelfs tijdens je zwangerschap.

 

Rauwe melk kaas gegeten tijdens je zwangerschap?

Toch rauwe melk kaas gegeten tijdens je zwangerschap? Dan is het verstandig even langs de verloskundige of huisarts te gaan. Het kan voorkomen dat er antibiotica wordt voorgeschreven om je ongeboren baby te beschermen.

Je hoeft je niet direct de grootste zorgen te maken. Listeria bacterie besmetting komt niet vaak voor, zelfs niet wanneer je rauwe melk kaas hebt gegeten tijdens je zwangerschap. Maar je kan het beter voor zijn dan een pechvogel achteraf zijn. We hebben het natuurlijk wel over het wonder van een nieuw kinderleven.