Zwanger? Gorgonzola eet je alleen wanneer deze gepasteuriseerd is

Tijdens de zwangerschap is er een hele rij aan voeding die je niet meer mag eten. Vooral bij kazen moet je opletten, zo ook bij Gorgonzola. Deze kaas eet je alleen wanneer deze gemaakt is van gepasteuriseerde melk of wanneer deze verhit is geweest zoals op een pizza. Een zwangerschap komt met een grote verantwoordelijkheid en kennis is macht.

Zwangerschap en gorgonzola

 

De meeste gorgonzola in Nederland is gepasteuriseerd

In Nederland kan je de meeste kazen uit de supermarkt gewoon eten als je zwanger bent. Deze meeste kazen zijn namelijk gepasteuriseerd in onze supermarkten. Check wel altijd het label als je een kaas, zoals gorgonzola koopt. Als er gepasteuriseerd op staat is het veilig, als er ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ op staat dan is het niet veilig gedurende je zwangerschap.

 

Gorgonzola op het kaasplankje in een restaurant of het buitenland

In het buitenland zijn de regels voor voedingsmiddelen anders en ook de zwangerschapsvoorschriften. Hier kom je dan ook veel vaker kazen tegen die geproduceerd zijn met rauwe melk. Extra oppassen geblazen dus als je in het buitenland Gorgonzola koopt. In Nederland is het risico op gorgonzola van rauwe melk het grootste wanneer je deze bij de kaasboer, boer of restaurant koopt. Daar wordt nog weleens gewerkt met gorgonzola gemaakt van rauwe melk.

 

Gorgonzola op een pizza betrouwbaar gedurende je zwangerschap

Er zijn altijd uitzonderingen en gorgonzola op een pizza is er zo eentje. De verhitting van de pizza en dus de gorgonzola dood eventuele bacteriƫn. Daarmee wordt het veilig om een pizza met gorgonzola te eten tijdens je zwangerschap. Ongeacht of de gorgonzola gepasteuriseerd is of niet. Dit geldt ook voor andere gerechten waar de gorgonzola in verwerkt is die langdurig worden verhit.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief