Mag ik papaja eten tijdens de zwangerschap?

De papaja heeft ongekende gezondheidsvoordelen. Het is vezelig, bevat veel mineralen en vitamines en geeft je huid een glans als geen ander. Dat heb je altijd geweten en je hebt altijd op deze heerlijke vrucht vertrouwd om je te helpen. De dingen zijn echter veranderd nu je zwanger bent en je allerlei verhalen hoort over de papaja waardoor je een beetje op je hoede bent voor deze betrouwbare vriend. Je weet niet meer zeker of je door moet gaan met het eten van papaja uit angst de gezondheid van jezelf en de baby in gevaar te brengen.

papaja
 

Papaja tijdens de zwangerschap

Het meeste onderzoek toont aan dat het prima is om papaja te consumeren tijdens de zwangerschap, zolang het maar rijp is. Een rijpe papaja bevat veel mineralen en andere voedingsstoffen die zowel voor de moeder als voor de baby enorm gunstig zijn. Onrijpe papaja bevat daarentegen een stof die latex wordt genoemd en waarvan volgens sommige onderzoeken bekend is dat deze verband houdt met samentrekkingen van de baarmoeder. Dit is mogelijk schadelijk voor jouw kansen om zwanger te worden, en als je al zwanger bent, zal dit de baby schaden door te beginnen met bevallen wanneer het moment nog niet daar is, wat resulteert in miskramen en doodgeboorten. Het mag ook niet worden gegeten met de schil. Er is de heersende overtuiging dat papaja miskramen veroorzaakt, maar er zijn geen onderzoeksgegevens om dat afdoende te bewijzen, en het is hoogstwaarschijnlijk een mythe.

Rijpe papaja heeft echter een aantal grote gezondheidsvoordelen.

 

Geneest spijsverteringsstoornissen

Elke zwangere vrouw moet dit probleem minstens één keer tijdens de negen maanden onder ogen zien. Constipatie, diarree en een overvloed aan andere spijsverteringsproblemen doen zich voor tijdens de zwangerschap terwijl het lichaam zich aanpast aan de veranderingen die binnenin plaatsvinden. Een vrucht als papaja helpt enorm bij het verlichten van dergelijke spijsverterings- en gastro-intestinale problemen. Een rijpe papaja heeft een zeer hoog vezelgehalte, waardoor het verteringsproces veel soepeler verloopt. Bovendien is er een enzym in papaja dat papaïne wordt genoemd, wat plantaardige pepsine is. Dit enzym helpt bij het genezen van indigestie, wat vaak voorkomt tijdens de zwangerschap.

 

Bevat foliumzuur

Een rijpe papaja is een geweldige bron van foliumzuur, een van de belangrijkste voedingsstoffen die een zwangere vrouw in haar lichaam moet krijgen. Foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van de wervelkolom en het zenuwstelsel van de foetus en voorkomt de kans op afwijkingen in de ontwikkeling van de wervelkolom, zoals spina bifida.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het eten van papaja tijdens de zwangerschap, zelfs bij rijpe papaja.

 

Controleer op allergieën

Je zult waarschijnlijk niet allergisch zijn voor iets dat in een rijpe papaja zit. Het zou echter een beetje anders zijn als het gaat om een ​​rauwe of halfrijpe papaja. De latex in de rauwe papaja kan niet alleen abortussen veroorzaken, maar het kan ook aanleiding geven tot behoorlijk ernstige latexallergieën, waardoor je in een anafylactische shock terecht kunt komen. Dat is nog een reden waarom je de papaja goed moet controleren voordat je hem eet.

Let overigens goed op. Papaja is veilig om te eten tijdens de zwangerschap volgens het voedingscentrum.

 

Hoe te eten

Als je tijdens de zwangerschap papaja gaat eten, zorg er dan voor dat degene die je eet, volledig rijp is. Het is rijp wanneer het een beetje zacht is; op die manier weet je zeker dat het zeker een beetje voorbij de bloei van zijn leven is. De papaïne in rijpe papaja is vrij laag en het is tot nu toe niet bekend dat het de zwangerschap op enige negatieve manier beïnvloedt. Eet het in kleine hoeveelheden, samen met ander fruit om de effecten enigszins te compenseren. Als je last hebt van verstopping, eet dan niet te veel papaja; dat kan extra druk uitoefenen op jouw systeem, wat leidt tot gescheurde bloedvaten en zelfs de kleine kans op een miskraam.

 

Op de laatste dagen van de zwangerschap

De latex waarvan bekend is dat het samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaakt die bevalling veroorzaken, komt ergens op de laatste dagen van de zwangerschap als een zegen. Voor sommige vrouwen komt de uitgerekende datum zonder symptoom van een bevalling, en soms verwijdt ze zelfs en wordt ze helemaal klaar voor de bevalling zonder enige merkbaar effect. Papaja staat bekend om zijn weeën opwekkende eigenschappen, en artsen zullen dergelijke vrouwen adviseren papaja te consumeren om de bevalling op gang te brengen.

Kortom, er valt niets te zeggen dat je papaja absoluut moet vermijden gedurende die negen maanden. Ja, rauwe papaja is zeker een strikt nee-nee, maar dat betekent niet dat je niet een paar kleine plakjes van een volledig rijpe papaja kunt eten. Ze zijn voedzaam, heerlijk en vrij gemakkelijk te eten, dus er is geen reden waarom je er niet met mate van zou moeten eten tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief