8 voordelen van dadels tijdens de zwangerschap en hoe ze de bevalling vergemakkelijken

Dadels zijn veilig en gunstig voor de moeder en haar baby. De suikers in dadels worden afgebroken en leveren energie zonder een significante stijging van de bloedsuikerspiegel in het lichaam te veroorzaken. Bovendien kunnen ze ook jouw zoetekauw bevredigen.

Dadels
 
Omdat dadels meestal gedroogd worden geconsumeerd, hebben ze meer calorieën, net als elk ander fruit, dus het is belangrijk om ze met mate te consumeren (een handvol zou voldoende moeten zijn).

Lees alles over het consumeren van dadels tijdens de zwangerschap en hoe dat jou en de baby kan helpen.

 

Hoe helpt het eten van dadels bij de bevalling?

Studies tonen aan dat het eten van dadels tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap positieve effecten kan hebben op de bevalling. Bewijs uit gerandomiseerde controleproeven heeft aangetoond dat het consumeren van dadels kan helpen bij het rijpen van de baarmoederhals, wat de duur van de bevalling kan verkorten, waardoor de behoefte aan oxytocine en prostaglandines om bevalling op te wekken wordt verminderd.

Een hoog suikergehalte in dadels kan energie leveren tijdens de bevalling en het kan helpen om samentrekkingen van de baarmoeder te bevorderen door de gevoeligheid van de baarmoeder voor oxytocine te vergroten. Het eten van dadels kan de bevalling verlichten en de kans op bloedingen na de bevalling verminderen.

 

Voordelen van dadels tijdens de zwangerschap

Hier zijn een paar specifieke voordelen van het eten van dadels tijdens de zwangerschap:

 • Energie geven: tijdens de zwangerschap heb je meer energie nodig dan normaal. Elke dag een handvol dadels consumeren, levert de vereiste suikers op, samen met andere voedingsstoffen.
 • Verlichting van constipatie: Omdat dadels rijke bronnen van vezels zijn, houden ze het spijsverteringsstelsel gezond en helpen ze zwangerschapsgerelateerde obstipatie te verlichten. Ze maken de buik vol, verlagen het cholesterolgehalte en helpen een gezond gewicht te behouden.
 • Eiwitten produceren aminozuren: dadels kunnen een bepaalde hoeveelheid eiwitten aan het dieet leveren, wat nodig is om aminozuren op te bouwen die nodig zijn voor de groei van het lichaam.
 • Helpt bij het voorkomen van geboorteafwijkingen: Dadels zijn een goede bron van foliumzuur. Foliumzuur voorkomt aangeboren afwijkingen die verband houden met de hersenen en het ruggenmerg. De WHO beveelt foliumzuur supplementen en inname van foliumzuurrijk voedsel voor en tijdens de zwangerschap aan om aangeboren handicaps te voorkomen.
 • Vitamine K voor de baby: baby’s worden geboren met een lage vitamine K, wat helpt bij de stolling en botontwikkeling. Als de moeder tijdens en na de zwangerschap dadels consumeert, kan de baby een deel van deze vitamine via moedermelk binnenkrijgen.
 • Bevat ijzer: Dadels bevatten een bepaalde hoeveelheid ijzer en kunnen helpen bij het voorkomen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap. IJzer houdt de hemoglobinewaarde in het lichaam vast en versterkt zowel de immuniteit van jou als die van je baby.
 • Handhaaft de water-zoutbalans: dadels bevatten kalium, dat de water-zoutbalans handhaaft, de bloeddruk reguleert en spierkrampen voorkomt. Het tekort aan dit mineraal kan het risico op bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte verhogen.
 • Botten en tanden bij de baby: Magnesium is een ander essentieel mineraal omdat het helpt bij de vorming van tanden en botten bij de baby. Het reguleert ook jouw bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Dadels helpen bij het voorkomen van magnesiumtekort tijdens de zwangerschap, wat anders het risico op chronische hypertensie, pre-eclampsie, placenta-disfunctie en vroegtijdige bevalling zou kunnen verhogen.

 

Wanneer moet je dadels eten tijdens de zwangerschap?

Dadels kunnen in elk stadium van de zwangerschap worden gegeten. Je hoeft alleen maar voorzichtig te zijn met de hoeveelheid die je eet.

 • In het eerste trimester is constipatie een veelvoorkomend probleem, en dadels helpen dit te voorkomen. Het is echter goed om ze in het begin van de zwangerschap met mate te eten, vooral als je problemen hebt met de bloedsuikerspiegel of streptokokken van groep B.
 • In het tweede trimester loop je een hoog risico om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Je moet de mening van jouw arts volgen wanneer je van plan bent deze in jouw dieet op te nemen.
 • In het derde trimester kan het eten van dadels jouw bevalling korter en gemakkelijker maken. Zwangere vrouwen kunnen zes dadels per dag eten vanaf de 36e week, dat wil zeggen vier weken voor de geschatte uitgerekende datum.

Sommige vrouwen vermijden dadels in de zomer, omdat wordt aangenomen dat ze warmte produceren en de maag of lichaamstemperatuur van streek maken. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

 

Bijwerkingen van het eten van te veel dadels tijdens de zwangerschap

Dadels hebben geen bijwerkingen als ze met mate worden ingenomen. Als u ze echter te veel eet, kunnen ze leiden tot:

 • Overmatig zwangerschapsgewicht
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes
 • Tandbederf bij slechte mondhygiëne

 

Hoe dadels te eten tijdens de zwangerschap?

Dadels kunnen op veel manieren worden gegeten.

 • Smoothie: Dadels met yoghurt kunnen een geweldige smoothiecombinatie zijn
 • Siroop: Meng dadels en wat melk in een blender en besprenkel het met ijs, tarwewafels, toast of havermout
 • Zoetstof: het kan een uitstekende vervanging zijn voor suiker in melk of sappen
 • Taartkorst: Pureer dadels en noten in een blender en meng met taartkorstdeeg
 • Salade dressing: Vul dadels met pindakaas en meng erdoor een salade naar keuze
 • Koekjes en repen: voeg koekjes, muffins of repen toe voor een taaie textuur
 • Gevulde dadels: verwijder de pit en voeg noten naar keuze toe met pindakaas
 • Wraps: Dadels, kip of tonijn en andere groenten gewikkeld in een tarwepita of tortilla zijn geweldig
 • Dadelparfait: Meng dadels en al je favoriete fruit om een ​​lekkere parfait te maken

Er zijn talloze soorten dadels, zoals rood, zwart, zacht, droog en meer, die wereldwijd worden verkocht. Zachte dadels zijn erg zoet en zijn rijk aan vocht. Halfdroge dadels zijn minder zoet en taaier. Droge dadels worden meestal gebruikt bij het bakken en worden meestal niet rauw gegeten. Droge, zachte of een andere textuur, dadels vormen gezonde en heerlijke snacks.

 

Veel Gestelde Vragen

 

1. Is het veilig om Medjool-dadels te consumeren tijdens de zwangerschap?

Medjool-dadels zijn rijke bronnen van verschillende voedingsstoffen en vitamines die essentieel zijn voor zwangere vrouwen. Ze zijn een uitstekende bron van koolhydraten en vezels en hebben een laag vetgehalte. Ze zijn rijk aan vitamines, waaronder niacine, foliumzuur, pyridoxine, pantotheenzuur, thiamine, riboflavine en vitamine A en K.

Deze spelen allemaal een vitale rol bij de stofwisseling en helpen bij de groei en ontwikkeling van de baby. Dadels zijn ook een goede bron van mineralen zoals kalium en ijzer. Ze kunnen helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en hoge bloeddruk, waardoor het risico op cardiovasculaire problemen wordt verminderd. Dadels zijn over het algemeen rijk aan antioxidanten en kunnen kankergroei voorkomen.

 

2. Kun je tijdens de zwangerschap Chinese rode dadels eten?

Chinese rode dadels, ook bekend als Jujube-fruit, bevatten veel ijzer en helpen daarom bloedarmoede bij zwangere vrouwen en baby’s te voorkomen. Ze verbeteren de voedingskwaliteit van de moedermelk en voorkomen bloedingen na de bevalling.

Hoewel dadels een schat aan goedheid zijn, moet je de mening van jouw arts over hoe, wanneer en hoeveel je moet consumeren om bijwerkingen te voorkomen. Dadels kunnen een uitstekend alternatief zijn voor suiker als je jouw suikerinname tijdens de zwangerschap wilt verminderen, zonder jou als zoetekauw teleur te stellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief