Wat gebeurt er met sperma binnen een zwangere vrouw?

Toen je jonger was, kreeg je waarschijnlijk een gesprek over de bloemetjes en de bijtjes. Wat misschien nog nooit aan de orde is geweest in je seksuele scholing is wat er gebeurt als je seks blijft hebben terwijl de vrouw al zwanger is.

Kun je nog een baby krijgen als je al zwanger bent? Is het goed of veilig om seks te hebben tijdens de zwangerschap? Wat gebeurt er met sperma bij een zwangere vrouw?

Als je of jouw partner zwanger is en je je afvraagt wat voortgezette seksuele relaties kunnen betekenen, hebben we informatie die je nog niet had.

Wat gebeurt er met sperma als je al zwanger bent
 

Waar gaat sperma heen bij een zwangere vrouw?

Veel mensen zijn bang dat het sperma dat tijdens de seks wordt geëjaculeerd, op de een of andere manier invloed zal hebben op de baby in hun buik, of dat ze hun baby zullen verwonden door seks te hebben. (Uit een enquête uit 2014 bleek dat 80% van de mannen bang was dat ze hun toekomstige kind zouden verwonden door de moeder te penetreren.)

Als je je op dit moment zo voelt, kun je een zucht van verlichting slaken. Sperma dat tijdens penetrerende vaginale seks in de vagina terecht komt, is niet schadelijk voor de baby. Het meeste zal eenvoudig via de vaginale opening uit het lichaam worden afgevoerd.

Dankzij de placenta, het vruchtwaterzakje en de slijmprop die de baarmoederhals bedekt, heeft jouw baby een beschermingssysteem dat heel specifiek is over wat erin gaat en eruit blijft. Naast het blokkeren van sperma, wordt jouw groeiende baby beschermd tegen contact met de penis van jouw partner – hoe diep deze ook gaat.

 

Kan een zwangere vrouw nog een baby krijgen?

Naast het feit dat je je kunt ontspannen over waar jouw sperma naartoe gaat tijdens een zwangerschap, kun je opgelucht zijn te weten dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een zwangere vrouw opnieuw zwanger wordt.

Superfetatie is, simpel gezegd, een zwangerschap die begint nadat er al een andere is begonnen.

Klinkt gek? Superfetatie is goed gedocumenteerd bij een verscheidenheid aan andere zoogdieren, maar om een ​​aantal redenen hoogst onwaarschijnlijk bij mensen. In feite zijn er minder dan 10 gevallen gerapporteerd in de medische literatuur. Ooit.

Ten eerste zou een vrouw moeten ovuleren om zwanger te worden, en het ovulatieproces wordt tijdens de zwangerschap in wezen stilgelegd vanwege het vrijkomen van bepaalde hormonen.

Ten tweede, zelfs als een zwangere vrouw zou ovuleren, zou het sperma bij dat ei moeten komen. Maar dankzij de slijmprop wordt het sperma tijdens de vroege zwangerschap geblokkeerd om eitjes te bereiken. (Hoewel dit niet het belangrijkste doel is van de slijmprop, werken de bacterie- en infectieblokkerende eigenschappen ook op het sperma.)

Ten derde, om een ​​levensvatbare zwangerschap te laten plaatsvinden, moet de bevruchte eicel met succes in de baarmoeder worden geïmplanteerd. Dit vereist een hormoonbalans die normaal gesproken niet wordt gevonden tijdens de zwangerschap.

Gezien al deze factoren is superfetatie een buitengewoon zeldzame mogelijkheid. Zodra er een levensvatbare zwangerschap is vastgesteld geeft het lichaam eigenlijk aan dat er geen ruimte is voor een bevruchting.

 

Is sperma veilig voor een zwangere vrouw?

Sperma wordt doorgaans als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen en baby’s. Dat gezegd hebbende, neem dan contact op met jouw arts als je vragen hebt over de algehele veiligheid van seks vanwege eventuele risicofactoren die verband houden met jouw zwangerschap.

Niet alleen is sperma veilig, maar het hebben van seks en contact met sperma voor en tijdens de zwangerschap kan enkele voordelen hebben:

  • Sperma en vaginale seks kunnen de bevalling helpen opwekken als de tijd daar is. Oxytocine, een van de belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij voortschrijdende bevalling, komt vrij tijdens seks en orgasmes bootsen weeën na. Ook kunnen de prostaglandinen in het sperma de baarmoederhals helpen rijpen. (Maar maak je geen zorgen – seks hebben tijdens de zwangerschap zal geen vroege bevalling veroorzaken bij zwangerschappen met een laag risico.)
  • Stemmingsverhogingen en een verhoogde cardiovasculaire bloedstroom zijn veelvoorkomende voordelen voor zwangere vrouwen die seks hebben, en deze kunnen ook worden doorgegeven aan de baby.
  • Een recente recensie bracht de blootstelling vóór de zwangerschap aan het sperma van een specifieke man (zoals dat van een langdurige inwonende partner of echtgenoot) in verband met een lager risico op pre-eclampsie bij nieuwe moeders.

Als je besluit om seks te hebben tijdens de zwangerschap, moet je er rekening mee houden dat seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) nog steeds kunnen worden doorgegeven tijdens de zwangerschap, dus je moet passende bescherming nemen.

Bescherming tegen infectie is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat elke resulterende bekkenontsteking kan leiden tot vroege bevalling, miskraam of andere gezondheidscomplicaties voor zowel moeder als baby.

 

Conclusie

Hoewel jouw kansen om nog een baby te verwekken vrijwel niet bestaand zijn als je zwanger bent, is het nog steeds belangrijk om de andere voordelen en risico’s van seksuele activiteit in overweging te nemen.

Zwangerschap kan op zijn minst jouw libido beïnvloeden en welke posities comfortabel zijn, dus het is belangrijk om open gesprekken met jouw partner te hebben over jouw evoluerende zwangere seksleven.

Als je vragen hebt over de veiligheid van seks tijdens jouw zwangerschap, bespreek deze dan met jouw medische zorgverlener. Hun seksuele voorlichting ging tenslotte veel verder dan alleen leren over de bloementjes en de bijtjes.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief