Energiedrank in je zwangerschap

Het drinken van energiedrankjes tijdens je zwangerschap wordt afgeraden. Sinds jaren overspoelen energiedrankjes als Red Bull, Monster en Rockstar de markt. Allemaal zijn ze niet gezond, geven ze je geen energie en bevatten ze veel suiker en cafeïne. Je kan ze dan ook beter laten staan, of je nu zwanger bent of niet.

Energiedrank als je zwanger bent

 

Waarom energiedrank onverstandig is als je zwanger bent

Met het drinken van energiedrank krijgt je lichaam een oppepper. Dat komt door de boost van cafeïne die je binnenkrijgt zoals bij koffie. Vaak gecombineerd met suiker of een andere zoetstof. Hierdoor krijg je met het drinken van energiedrank twee stoffen binnen die je moet matigen tijdens de zwangerschap. Volgens het Voedingscentrum mag je maximaal 1 energiedrankje per dag tijdens je zwangerschap maar in mijn ogen zou het advies moeten zijn om geen enkele energiedrankje te nuttigen. Er zitten namelijk ook geen enkele voordelen aan.

 

Energiedrank bevat teveel cafeïne voor je zwangerschap

Dus elke dag een energiedrankje is volgens het Voedingscentrum niet slecht. Er zit echter veel cafeïne in, en als je dan ook soms een stukje chocolade eet, een kopje koffie in de ochtend drinkt en nog een paar koppen thee de rest van de dag dan zit je al snel over de maximale inname van 100 milligram per dag. Teveel cafeïne tijdens de zwangerschap wordt echter gekoppeld aan miskramen. Daarom zou ik het risico zo laag mogelijk houden en ervoor kiezen om geen energiedrankjes te drinken gedurende de 9 maanden van je zwangerschap.

 

Nadelen energiedrank voor je zwangerschap

Teveel cafeïne uit energiedrankjes is dus niet goed voor je zwangerschap. Maar er is meer reden om energiedrankjes te laten staan als je zwanger bent. In een een blikje van 500 ml Monster Energiedrink zit 56 gram suiker. Bij Rockstar Energiedrink is dit zelfs nog meer. Als volwassen vrouw mag je slechts 50 gram suiker per dag, een blikje overschrijd dit aantal dus al. En dan eet je gedurende de dag nog allemaal voeding waar ook suiker aan toegevoegd is zonder dat je het weet. Daarom mijn advies, laat het staan als je zwanger bent. Je vergroot de kans op zwangerschapsdiabetes wat erg nadelig is voor jezelf. Daarnaast droogt energiedrank je ook uit terwijl je juist zoveel vocht nodig hebt gedurende je zwangerschap.

 

Gevolgen energiedrank tijdens de zwangerschap

Energiedrank heeft niets in zich dat goed is voor jou en ook niet voor jouw ongeboren baby. De cafeïne vergroot de kans op een miskraam, suiker geeft het risico op zwangerschapsdiabetes en een te grote baby. Dit vergroot onder andere de kans op een keizersnede. Daarnaast zorgt de oppepper voor een hogere bloeddruk waardoor er meer zuurstof in jouw bloed terecht komt. Die extra zuurstof gaat naar jou toe en niet jouw baby. Hierdoor werkt je placenta minder goed en dus krijgt je baby minder voeding en minder zuurstof binnen. Dit kan leiden tot een groeiachterstand.

 

Conclusie: stop met energiedrankjes als je zwanger bent

Hoewel het Voedingscentrum zegt dat je 1 blikje energiedrank per dag mag lijkt me dit uiterst onverstandig. Ik denk dan ook dat ze hier ooit nog wel op terug gaan komen. Het bevat teveel cafeïne en teveel suiker voor een gezonde zwangerschap. Als je kijkt naar de dagelijkse inname van alle voeding die je consumeert past een blikje energiedrank er gewoon niet meer tussen om je aan het door het Voedingscentrum zelf gestelde richtlijnen te voldoen. Onbegrijpelijk dus om energiedrank niet op de verboden voedingsmiddelen lijst voor zwangere vrouwen te plaatsen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief