Zwangerschapsmisselijkheid: 19 tips die je kunnen helpen

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Het overkomt namelijk zo’n driekwart van de zwangere vrouwen. Soms blijft het beperkt tot brandend maagzuur, soms een misselijk gevoel maar soms komt het ook echt tot overgeven. Daarom 19 tips die helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Misselijkheid tijdens je zwangerschap
 

Hoe lang last van misselijkheid tijdens de zwangerschap?

De duur van de misselijkheid als je zwanger bent verschilt per persoon. Meestal is het hoogtepunt van de misselijkheid tijdens de zwangerschap rond de 9e week van de zwangerschap. Rond de 14e week van de zwangerschap is de helft van de zwangere vrouwen echter klachtenvrij. Na 20 weken heeft nog slechts 10% last van misselijkheid en helaas blijft het voor sommigen de gehele zwangerschap. De misselijkheid kan de gehele dag voorkomen, dus niet alleen de welbekende ochtendmisselijkheid.

 

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

De oorzaak van de zwangerschapsmisselijkheid is nog niet volledig duidelijk. Er wordt gedacht aan de hormonen die door jouw lichaam gieren tijdens de zwangerschap. Daarbij kan vermoeidheid ook een rol spelen evenals aanleg door erfelijkheid. Hoewel de oorzaak niet volledig duidelijk is zijn er gelukkig wel zwangerschapsmiddeltjes die kunnen helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Tijdens onze zwangerschap was er gelukkig geen enkele sprake van zwangerschapsmisselijkheid.

 

 1.  Zorg dat je voldoende eet en drinkt op een dag. Hierdoor blijft de zuurtegraad op niveau en is de kans op misselijkheid kleiner.
 2. Eet meerdere keren per dag in kleinere hoeveelheden in plaats van een grote hoeveelheid in korte tijd.
 3. Aquarius zou volgens sommige huisartsen kunnen helpen tegen misselijkheid gedurende de zwangerschap. Let wel op, welke smaak van Aquarius je kiest. De één is beter voor je zwangerschap dan de ander.
 4. Bij ochtendmisselijkheid wil het wel eens werken om al wat te eten voordat je op staat. Dus je eerste beschuitje eet je bijvoorbeeld alvast in bed.
 5. Kies niet voor pittige of vette maaltijden.
 6. Vermijd cafeïne en laat dus koffie, thee, chocolademelk en chocolade staan.
 7. Voel je je misselijk eet dan de binnenkant van een pistoletje of stokbroodje. Dit werkt als een spons en neemt je maagzuur op.
 8. Melk drinken kan ook de zuurtegraad in jouw maag neutraliseren.
 9. Neem altijd een citroen mee in je tas. Zodra je je misselijk voelt krab je de schil open en ruik je eraan. Dit wil wel eens helpen om de misselijkheid te verminderen.
 10. Zuur werkt sowieso goed, zuig als je misselijk bent bijvoorbeeld op een zuur snoepje of drink wat citroenlimonade.
 11. Gember is een ander zwangerschapsmiddeltje dat wel eens wil werken. Een kop gemberthee bijvoorbeeld. Of gemberpillen die je bij de apotheek verkrijgbaar zijn.
 12. Verse pepermunt thee is ook een mogelijkheid die zwangerschapsmisselijkheid kan verminderen.
 13. Kamille thee is een andere thee die goed kan helpen tegen misselijkheid.
 14. Kauwen of zuigen op een ijsklontje kan de klachten verminderen.
 15. Eet meer voeding waarin vitamine B6, vitamine K en magnesium aanwezig zijn. Uiteraard kan je ze ook als supplement slikken.
 16. Ik ben geen voorstander van cola tijdens de zwangerschap maar als je echt niet anders kan dan kan cola je wellicht helpen of als het helpt, de minder slechte keuze, kindercola.
 17. Rust, ontspanning en slaap zijn ook belangrijk als je zwanger bent. Een tekort hieraan kan zorgen voor stress en meer last van misselijkheid.
 18. Polsbandjes die je kan kopen bij de drogisterij (acupressuur) willen ook wel eens helpen.
 19. Wanneer je het echt niet meer weet dan kan je ook de mogelijkheden van acupunctuur onderzoeken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief