10 tips om te ontspannen tijdens de zwangerschap

Het is normaal dat je een beetje gestrest raakt als je zwanger bent. Hier zijn enkele ideeën voor hoe je kunt ontspannen en voor jouw emotionele welzijn kunt zorgen.

Ontspannen tijdens de zwangerschap
 
Je zult waarschijnlijk veel aan jouw hoofd hebben tijdens de zwangerschap. Omgaan met jouw symptomen en veranderende levensstijl, evenals het dagelijks leven, kan soms overweldigend zijn.

Jouw mentale welzijn tijdens de zwangerschap is net zo belangrijk als jouw fysieke gezondheid, dus probeer zowel voor jouw geest als voor jouw lichaam te zorgen. Hier zijn tien tips om jou te helpen ontspannen tijdens de zwangerschap:

 

1. Neem elke dag tijd voor jezelf

Doe iets wat je leuk vindt en dat alleen voor jou is. Neem een ​​warm bad, relax met wat muziek, sluit je ogen, masseer zachtjes je buik – wat je ook een vredig gevoel geeft.

 

2. Praat met iemand die je vertrouwt

Je hoofd leeg maken en jouw zorgen bespreken met een begripvolle en betrouwbare vriend, familielid of collega, kan het verschil maken. Praat over hoe je je voelt.

 

3. Blijf elke dag actief

Door te bewegen komt endorfine vrij die je humeur zal verbeteren. Je hoeft geen aerobicslessen te volgen of naar de sportschool te gaan. Probeer gewoon actief te blijven in jouw dagelijkse leven. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen of rekoefeningen doen. Dit kan stress verminderen en is ook goed voor je ongeboren baby.

 

4. Rust uit als dat nodig is

Het is moeilijk om je opgewekt te voelen als je uitgeput en ongemakkelijk bent, dus zorg ervoor dat je de tijd neemt om uit te rusten als je kunt.

 

5. Vraag om praktische hulp van familie of vrienden

Kunnen ze een maaltijd voor je koken, helpen met de boodschappen of voor je kinderen zorgen? Familie en vrienden zijn er om je te ondersteunen, dus wees niet bang om hulp te vragen.

 

6. Wees realistisch over hoeveel je kunt doen

We maken ons allemaal schuldig aan het nemen van te veel uit angst iemand in de steek te laten. Nee zeggen kan lastig zijn, maar nu moet je voor jezelf zorgen. De mensen om je heen zullen het begrijpen als je nee moet zeggen.

 

7. Eet gezond

Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet houdt je gezond en helpt jouw ​​baby te groeien en zich te ontwikkelen.

 

8. Wees op de hoogte

Als je je ergens zorgen over maakt, overleg dan met jouw verloskundige of arts over jouw mogelijkheden en waar je ondersteuning kunt krijgen.

 

9. Ontmoet andere zwangere vrouwen of nieuwe ouders in lokale groepen of op online forums

Vraag jouw verloskundige wat er ter plaatse beschikbaar is. Door jouw gevoelens te delen met andere mensen die soortgelijke ervaringen hebben, kun je je minder geïsoleerd voelen.

 

10. Geloof de hype niet

Het lijkt misschien alsof alle anderen de hele tijd gelukkig zijn en ermee omgaan, maar iedereen zal voor zijn eigen uitdagingen staan. Veel vrouwen voelen zich slecht tijdens de zwangerschap of na de bevalling, maar veel mensen verbergen hun echte gevoelens, vooral in het openbaar.

 

Wanneer je hulp kunt krijgen

Je emotioneel voelen tijdens de zwangerschap komt vaak voor vanwege hormoonveranderingen. Maar het is belangrijk om hulp te vragen als je je vaker verdrietig voelt dan gelukkig.

Bespreek met jouw verloskundige of huisarts hoe je je voelt als je je langer dan een paar weken neerslachtig voelt. Ze kunnen je helpen manieren te vinden om voor jouw emotionele gezondheid te zorgen, inclusief het krijgen van extra hulp en behandeling indien nodig.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief