Mag je feta kaas als je zwanger bent?

Feta kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk mag je eten als je zwanger bent. De feta kaas wordt praktisch altijd gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, soms een beetje geitenmelk. Wees tijdens je zwangerschap verstandig en vraag het altijd even na of lees het label in de supermarkt.

Is feta kaas toegestaan als je zwanger bent

 

Heerlijk! Griekse feta kaas die je kan eten als je zwanger bent

Ook tijdens de zwangerschap kan je je wanen aan de Griekse kust van een van de vele eilanden. Geniet van de heerlijke smaak van feta als je zwanger bent. Je mag het gerust eten zolang je kiest voor feta kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dus kom maar op met die Griekse salade.

 

Feta gemaakt van rauwe melk

Alleen wanneer de feta kaas gemaakt is van rauwe melk heb je pech. Ongepasteuriseerde melk is namelijk gevaarlijk voor je zwangerschap. De bacteriƫn die hierin aanwezig kunnen zijn kunnen zorgen voor complicaties tijdens de zwangerschap. Gelukkig komt dit in Nederland zelden voor.

 

Liseria bacterie in rauwmelkse feta kaas

De grootste ziektemaker in rauwmelkse kaas is de listeria bacterie. Deze komt in Nederland gelukkig niet zo vaak voor. Zo’n 40 tot 60 keer per jaar maar als je het oploopt tijdens je zwangerschap is dat wel echt een risico. De reden dat de kans dat je in Nederland de listeria bacterie oploopt zo klein is is omdat we hier veelal werken met gepasteuriseerde melk bij de productie van kazen. In het buitenland ligt dit anders. Vraag daar altijd na of de feta kaas van rauwe melk is gemaakt. Ook in Nederland zou ik geen risico nemen. Lees de labels op de verpakkingen altijd even door en vraag het na bij de kaasboer of wanneer je gaat eten in een restaurant of bij vrienden. Zodra de feta kaas langere tijd verhit is (boven de 70 graden) kan het overigens sowieso geen kwaad meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief