Mozzarella eten als je zwanger bent?

Het lijkt soms wat ingewikkeld om te bepalen welke kaas je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Gelukkig zijn we hier om het makkelijker voor je te maken. Mozzarella mag je eten als je zwanger bent. Althans, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten, maar mozzarella is in de Nederlandse supermarkt goed voor jouw ongeboren baby.

 

Welke mozzarella is gezond tijdens jouw zwangerschap?

Je kan gepasteuriseerde kaas eten wanneer je zwanger bent. Deze pasteurisatie zorgt ervoor dat de listeria bacterie niet overleefd en daarmee de kaas veilig is om te eten tijdens je zwangerschap.

Mozzarella die verkocht wordt in Nederlandse supermarkten is praktisch altijd verhit tijdens het bereidingsproces. Dit geldt voor zowel mozzarella en buffelmozzarella. Zodoende kan je mozzarella en buffelmozzarella gewoon eten als je zwanger bent.

 

Mozzarella in het buitenland eten als je zwanger bent

In Nederland is eigenlijk alle mozzarella veilig te eten tijdens je zwangerschap. Uiteraard check je altijd even de ingrediëntenlijst om zeker te weten dat de mozzarella niet gemaakt is van rauwe melk. Let echter wel op wanneer je mozzarella eet tijdens je zwangerschap in het buitenland. De kans is in het buitenland groter dat het gaat de mozzarella gemaakt is van rauwe melk. Dit is overigens ook iets dat je het beste kan navragen wanneer je in een restaurant gaat eten, ook in Nederland.

Ben je in het buitenland check dan of deze woorden op de verpakking staan. Dit zijn woorden die aangeven dat de mozzarella van rauwe melk is gemaakt:

  • Frans: ‘au lait cru’
  • Italiaans: ‘latte crudo’
  • Spaans: ‘leche cruda’
  • Duits: ‘Rohmilch‘

Eet dus alleen mozzarella tijdens je zwangerschap wanneer deze verhit is, zoals bijvoorbeeld op een pizza, of gepasteuriseerd is.

 

Waar komt mozzarella vandaan?

Mozzarella is een Italiaanse kaas die zacht is van structuur. Deze kaas wordt van oudsher gemaakt van buffelmelk. Vandaag de dag wordt mozzarella steeds meer gemaakt van koemelk doordat er duurder buffelmelk is. Mozzarella wordt veelal gebruikt in Italiaanse gerechten zoals pizza, pasta en salades.

 

Waarom je mozzarella eet tijdens je zwangerschap

Het eten van mozzarella is in de meeste gevallen dus compleet veilig voor jou en het kindje in jouw buik. Buiten dat mozzarella lekker is bevat het ook voedingsstoffen die jouw ongeboren baby helpen ontwikkelen.

Calcium is een van de voedingsstoffen die tijdens je zwangerschap belangrijk zijn. Mozzarella is rijk aan calcium zoals vele andere zuivelproducten. 40 gram mozzarella bevat namelijk 160 milligram calcium.

Er zijn overigens wel verschillen tussen mozzarella gemaakt van koemelk en van buffelmelk. Zo bevat mozzarella gemaakt van buffelmelk meer fosfor, vitamine A en calcium dan mozzarella gemaakt van koemelk. Mozzarella van koemelk bevat daarentegen weer meer kalium. Allemaal belangrijke bouwstoffen voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief