Waarom is vitamine A belangrijk tijdens de zwangerschap?

Overal lees je dat je niet teveel vitamine A binnen mag krijgen wanneer je zwanger bent. Door deze waarschuwingen zien we dat veel zwangere vrouwen vitamine A vermijden en dus te weinig vitamine A binnenkrijgen. Vitamine A is namelijk we nodig voor een gezonde zwangerschap. Sterker nog, het staat tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap heb je zo’n 1.000 microgram vitamine A per dag nodig, een te hoge inname vindt pas plaats bij 3.000 microgram. Er is dus absoluut marge, maar waarom is er zoveel gedoe rond vitamine A?

Overal lees je met grote uitroeptekens en alarmbellen; let op! Eet niet teveel vitamine A als je zwanger bent. Het komt zo vaak voor dat je al snel denkt, vitamine A moet ik volledig mijden. Vervelend want zo komt vitamine A in een kwaad daglicht te staan, terwijl dit wel een belangrijke vitamine is tijdens de zwangerschap. Vitamine A levert namelijk een bijdrage aan de weerstand tegen ziektes en speelt een rol bij de groei van de baby tijdens de zwangerschap. Zo is het belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen, de groei van de botten en de opbouw van de huid van de baby die groeit in jouw buik. Ook speelt het een rol in de ontwikkeling van de organen en het zenuwstelsel. Eigenlijk is vitamine A dus bijna bij alle belangrijke ontwikkelingen van de baby die in je buik groeit noodzakelijk. Er voldoende van binnenkrijgen is dus erg belangrijk.

Toch zijn er ook negatieve gevolgen bij een teveel aan vitamine A tijdens de zwangerschap. Zo kunnen een geboorte afwijking of een beschadiging van de foetus het gevolg zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend en daarom dien je onder de grens te blijven van 3.000 microgram. Eet dus liever geen extreem vitamine A rijke producten of eet het met zeer grote mate. Wat je echt dient te vermijden tijdens de zwangerschap zijn leverproducten. Hier zit namelijk heel erg veel vitamine A in. In 100 gram lever zit namelijk zo ongeveer 11.000 microgram vitamine A. Zo zit je dus al heel snel over de 3.000 microgram grens. Een boterham met leverpastei, leverworst, paté, leverkaas, Berliner of Hausmacher kan je wel eten volgens de meeste websites, maar niet meer dan 1 boterham per dag. Op zo’n boterham zit gemiddeld genomen dan een smeersel met een hoeveelheid van zo’n 350 microgram vitamine A, paté is de koploper met zo’n 750 microgram vitamine A op een boterham.

Naast dat je oplet wat je eet kan vitamine A ook zitten in producten waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan multi-vitamine. Kijk voor gebruik van multi-vitamine of er ook vitamine A in zit. Dit is namelijk af te raden tijdens de zwangerschap. Verder kan je ook denken aan (gezichts)crèmes. Ook hierin zit regelmatig vitamine A. Ondanks dat je het niet eet trekt het wel in je huid en dus in je lichaam. Ook hierin het advies om deze niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en te kiezen voor een product zonder vitamine A.

Producten die rijk zijn aan vitamine A zijn, per 100 gram:

  • Wortelen (bereid) | 1.100 microgram vitamine A
  • Wortelen (vers) | 1.500 microgram vitamine A
  • Wortelsap | 2.700 microgram vitamine A
  • Dadel (geconfijt) | 7.000 microgram vitamine A
  • Chilipeper, pimento (vers) | 1.500 microgram vitamine A
  • Kweepeer | 4.000 microgram vitamine A
  • Suiker Meloen | 1.000 microgram vitamine A
  • Rabarbermoes (gezoet) | 5.000 microgram vitamine A
  • Tuinkers | 3.100 microgram vitamine A