Kunnen zwangere vrouwen zeewier of zeewiersalade eten?

Tegenwoordig is het moeilijk om de pakjes knapperige zeewiersnacks, umami-kruiden en sushirolletjes te missen als je zwanger bent. Zeewier is de afgelopen jaren enorm gestegen als voedseltrend, en dat is niet voor niets.

Zeewiersalade tijdens zwangerschap
 
De nautische groene bladgroente is een budgetvriendelijke snackkeuze, verhoogt de smaak in maaltijden en is rijk aan essentiële vitamines en mineralen, vooral die belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling van de foetale groei.

 

Maar kan er tijdens de zwangerschap te veel van het goede zijn?

Zeewier is een rijke bron van voedingsstoffen zoals jodium, waardoor het een goede keuze is tijdens de zwangerschap. Sommige soorten zeewier kunnen echter een teveel aan jodium bevatten en moeten met mate worden gegeten als je zwanger bent.

Van de nori die wordt gebruikt voor het inpakken van sushi en de groene variant die in salades wordt aangetroffen tot taai bruin zeewier dat in soepen wordt gebruikt, lees verder om erachter te komen welke soorten zeewier veilig zijn, wanneer en hoe je ze kunt eten en hoeveel zeewier je veilig kunt eten tijdens de zwangerschap.

 

Is zeewier veilig tijdens de zwangerschap?

Zeewier is een vrij algemene term die verwijst naar zeealgen, ongeacht de kleur of het officiële subtype van de soort. Zeewier wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor consumptie tijdens de zwangerschap. Hoewel zeewier veel voedingsvoordelen kan hebben voor zwangere vrouwen, mogen sommige soorten zeewier alleen met mate worden gegeten.

Het zeewier dat we in winkels zien worden verkocht, is gecategoriseerd op basis van de officiële wetenschappelijke plantenfamilie waartoe het behoort, in plaats van de kleur, maar je moet weten welke dat is om het veilig te eten tijdens de zwangerschap.

De kleurclassificatie is mogelijk niet de kleur die je daadwerkelijk ziet. Verwerking en kleurstoffen voor levensmiddelen kunnen worden gebruikt om de kleur te veranderen.

Hier is een gids voor elk type en hoe veilig ze zijn om te eten tijdens de zwangerschap:

 

Bruin zeewier

Bruin zeewier is het belangrijkste type om op te letten tijdens de zwangerschap, omdat het een veel hoger jodiumgehalte heeft in vergelijking met rode en groene soorten. Voorbeelden van bruin zeewier zijn:

 • Arame (ook wel ‘zee-eik’ genoemd)
 • Wakame
 • Kelp
 • Spoelvormig
 • Kombu – vaak gebruikt om Japanse Dashi-bouillon te maken
 • Hijiki – die mogelijk ook hogere arseengehaltes heeft dan normaal

Hoewel jodium zeker nodig is tijdens de zwangerschap, kan te veel jodium leiden tot een slechte schildklierfunctie, wat ook kan leiden tot een slechte foetale schildklierfunctie. Om deze reden bevelen zowel de British Dietetic Association als Food Standards Australia / New Zealand zwangere vrouwen aan om niet meer dan één portie van ongeveer 32 gram bruin zeewier per week te eten.

Hoe je zeewier bereidt, kan ook van invloed zijn op de hoeveelheid jodium die je consumeert, aangezien kokend zeewier zoals kelp de hoeveelheid jodium met wel 90% kan verminderen, hoewel dit wordt overgebracht naar de bouillon waarin het wordt gekookt.

Vooral kelp bevat grotere hoeveelheden jodium dan andere soorten zeewier. Zwangere vrouwen moeten supplementen met kelp vermijden. Kelp in voedsel kan nog steeds tot een keer per week worden gegeten.

 

Rood zeewier

Rood zeewier kom je misschien vaak tegen, ook al ziet het er groen uit. Rood zeewier omvat:

 • Nori – de platte vellen die worden gebruikt voor het maken van sushi en onigiri
 • Dulse – een taai roodbruin zeewier dat wordt gebruikt in stoofschotels en soepen
 • Paars wasvat
 • Iers mos

Houd er rekening mee dat groene nori ofwel rood zeewier met kleurstof is of een groen zeewier dat doet alsof het nori is.

Rood zeewier is veilig tijdens de zwangerschap en kan vaker worden gegeten dan bruin zeewier. Het heeft ook veel voordelen tijdens de zwangerschap, die we later in dit artikel zullen behandelen.

 

Groen zeewier

Groen zeewier omvat:

 • Ulva of zeesla – meestal gebruikt om salades en soepen te maken
 • Zee druiven
 • “Groene kaviaar” – gewoon een bijnaam, het is eigenlijk geen kaviaar

Net als rood zeewier is groen zeewier ook veilig voor de zwangerschap en kan het verschillende voordelen bieden voor zwangere vrouwen.

 

De voordelen van het eten van zeewier tijdens de zwangerschap

Met een overvloed aan gezondheidsvoordelen is zeewier een geweldige aanvulling op jouw dieet tijdens de zwangerschap. Het eiwit dat aanwezig is in sommige zeewieren, zoals spirulina en chlorella, bevat alle essentiële aminozuren.

Zeewier is een uitstekende bron van vitamine B12, wat vooral cruciaal is als je veganist of vegetariër bent, aangezien het een van de weinige niet-dierlijke bronnen is. Het zit ook vol met vitamine C en helpt bij de opname van ijzer dat aanwezig is in zeewier.

Zeewier is een goede bron van verschillende mineralen, waaronder calcium, koper, jodium, magnesium, fosfor, kalium en zink.

Het jodiumgehalte in zeewier, voornamelijk bruin zeewier, bevordert een gezonde schildklieractiviteit, terwijl het ijzer essentieel is voor de hemoglobineproductie tijdens de zwangerschap.

Zoals eerder vermeld, kan bruin zeewier het beste worden beperkt tot één keer per week, hoewel het jodium dat het bevat nog steeds essentieel is tijdens de zwangerschap.

Adequate inname van jodium helpt neurologische stoornissen bij de zich ontwikkelende baby te voorkomen en heeft een positieve invloed op de cognitieve vaardigheden van de baby. Bruin zeewier heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die gewrichts- en spierpijn helpen verminderen.

Zeewier is een goede bron van antioxidanten en omega-3-vetzuren, die helpen bij de ontwikkeling van het foetale brein.

Zeewier is ook een uitstekende bron van vezels, waarvan bekend is dat ze helpen bij veelvoorkomende zwangerschapskwalen zoals obstipatie en andere spijsverteringsproblemen.

Een onderzoek onder Japanse vrouwen bevestigde dat consumptie van zeewier tijdens de zwangerschap het risico op depressieve symptomen bij vrouwen aanzienlijk zou kunnen verminderen.

 

Hoeveel kwik zit er in zeewier?

Over het algemeen is de hoeveelheid kwik in zeewier vrij laag, en daarom zou het tijdens de zwangerschap geen probleem moeten zijn.

Dat gezegd hebbende, de hoeveelheid kwik in zeewier varieert afhankelijk van het soort zeewier dat het is. Een studie gepubliceerd in Nature ontdekte bijvoorbeeld dat het kwikgehalte in rode zeewieren aanzienlijk lager is dan in bruine.

Biologisch zeewier bevat de minste hoeveelheid kwik en andere giftige elementen, dus misschien wil je tijdens de zwangerschap biologisch zeewier kiezen.

Een ander onderzoek uit 2010 testte 426 monsters van in de winkel gekocht eetbaar zeewier op hun kwikgehalte. Uit het onderzoek bleek dat het gemiddelde kwikgehalte van zeewier van voedingskwaliteit 0,01 mg / kg droog gewicht was.

Het vonnis? Zeewier bevat wel kwik, maar in vrij kleine hoeveelheden.

De algemene kwikgehaltes in zeewier zijn volgens de WHO veilig voor menselijke consumptie, zelfs in plaatsen zoals Korea, waar zeewier dagelijks wordt geconsumeerd.

Dat betekent dat zelfs als je veel zeewier eet, je niet genoeg kwik binnenkrijgt om significante gezondheidsrisico’s voor jou en jouw baby op te leggen.

Even terzijde, bepaalde zeewieren, zoals hijiki en kombu, bevatten sporen van arseen, maar nogmaals, deze zijn meestal niet hoog genoeg om tijdens de zwangerschap zorgwekkend te zijn, hoewel je ervoor kunt kiezen om ze te vermijden.

 

Kunnen zwangere vrouwen zeewiersalade eten?

Zeewiersalades kunnen een goede aanvulling zijn op jouw zwangerschapsdieet vanwege de overvloed aan voedingsstoffen die ze bieden.

Zeewiersalades worden meestal gemaakt met wakame, hoewel sommige hijiki, kelp, ogonori of red dulse zeewier gebruiken. Hiervan behoren de eerste drie tot de categorie van bruin zeewier – degenen die matig moeten worden gegeten tijdens de zwangerschap.

Dit betekent dat het waarschijnlijk het beste is om zeewiersalade tijdens de zwangerschap maximaal één keer per week te eten als het is gemaakt met een van deze zeewieren.

Zeewiersalade bevat niet alleen weinig calorieën, maar het is ook een geweldige bron van vitamine A, B, C, E en K. Zeewiersalade is zelfs een van de weinige vegetarische voedingsmiddelen die rijk is aan vitamine B12.

Als je zwanger bent en een plantaardig dieet volgt, kan zeewiersalade extra voordelen hebben, omdat het bijna zes gram eiwit bevat in elke 8 ons rauwe portie, samen met een gezonde dosis foliumzuur, die is cruciaal voor zwangere vrouwen.

Het zou ook een geweldige bron van vetzuren zijn voor zwangere vrouwen die een plantaardig dieet volgen, aangezien de meeste omega-3-supplementen op visolie zijn gebaseerd.

Houd er echter rekening mee dat zeewiersalade ook erg veel natrium kan bevatten. 1 kopje zeewiersalade kan wel de helft van de ADH voor jouw natriuminname opleveren: 900-1200 mg, dus controleer dit als je een natriumarm dieet volgt.

 

Zeewiergerechten en zwangerschapsveiligheid

 

Zeewier Snacks

Het kan een uitdaging zijn om te bepalen van welk type zeewier de verpakte zeewiersnacks zijn gemaakt.

In de meeste gevallen staat op de verpakking alleen “zeewier”, wat helaas niet erg handig is als je als zwangere vrouw oplet voor bruin zeewier.

Geroosterde zeewiervellen en -chips zijn meestal nori, dulse of kombu. Als je het niet zeker weet, kan het een goed idee zijn om je tussendoortjes te beperken tot één keer per week.

Zeewiersnacks zijn veilig voor zwangere vrouwen om te consumeren; de enige reden waarom je jouw inname mogelijk moet matigen, is als jouw arts een natriumarm dieet heeft aanbevolen.

Zeewier bevat van nature natrium (zoals bijna elk voedingsmiddel ter wereld), maar toegevoegd zout kan leiden tot hoge bloeddruk, vooral als je al wordt beschouwd als “risicovol”.

Het beperken van zout tijdens de zwangerschap is voor de meeste vrouwen niet nodig, maar het is verstandig om de voedingsrichtlijnen te volgen. Zeewiersnacks zijn zeer gemakkelijk te veel te consumeren, dus houd hier rekening mee.

 

Zeewier in soep

Zeewier komt het meest voor in miso-soep en andere soortgelijke Aziatische gerechten.

De hoeveelheid zeewier in soep is meestal vrij klein, dus het is meestal veilig om tijdens de zwangerschap te eten. Dit is meestal groen zeewier, maar kan soms ook bruin zeewier zijn, zoals kelp.

Miso-soep heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder foliumzuur en gefermenteerde ingrediënten, die gunstig zijn voor de darmen.

 

Zeewier in Sushi

Het zeewier dat in sushi wordt gebruikt (zoals handrolls, maki of temaki) is bijna altijd nori en is daarom veilig tijdens de zwangerschap.

Nori, of sushi-zeewier, is ook erg voedzaam, zonder dezelfde hoge niveaus van jodeïne die bruin zeewier heeft.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief