Zwanger? Wortels? Lekker!

Ik denk dat er niemand in Nederland twijfelt of je wel of geen wortels mag eten als je zwanger bent. Wortels zijn gezond voor jou en jouw ongeboren baby. Was of schil de wortel altijd goed voordat je ze eet en je kan ze met een gerust hart eten tijdens je zwangerschap. In deze blog vertel je waarom wortels zo gezond zijn voor jou tijdens je zwangerschap.

 

Wortels zijn als je zwanger bent een goede bron aan vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby. Zoals je wellicht weet zeggen veel grootmoeders dat er nog nooit een konijntje is geweest met een brilletje op, dus moet het wel goed zijn voor je ogen om wortels te eten. Het heeft natuurlijk niks te maken met het zicht van konijnen maar wortels zijn inderdaad goed voor de ontwikkeling van de ogen van de baby in jouw buik. Vitamine A helpt hier namelijk bij. Eigenlijk zit er in de wortels betacaroteen. Je lichaam zet de betacaroteen om in vitamine A.

 

Wortels hebben veilige betacaroteen voor zwangeren

Veel vitamine A is afkomstig van dierlijke producten. Teveel vitamine A afkomstig van dieren kan schadelijk zijn voor jouw baby. Het vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. Echter moet je dan wel 10x zoveel eten als normaal. Het fijne is dat dit bij wortels dus totaal anders is. Je lichaam zet alleen betacaroteen om in vitamine A wanneer het lichaam het nodig heeft. De rest voert het af.

 

Waar wortels nog meer goed voor zijn tijdens de zwangerschap

Vitamine A is nog voor veel meer dingen goed dan alleen voor de ontwikkeling van de ogen van jouw baby. Het helpt namelijk ook zorgen voor een goed werkende placenta. De placenta is natuurlijk essentieel omdat jouw ongeboren baby hier zijn bouwstoffen uithaalt. Daarmee zorgt het ook voor een gezond geboortegewicht van jouw baby. Uiteindelijk voorkomt voldoende vitamine A ook de kans op een vroeggeboorte.

 

Voel je gezond tijdens je zwangerschap door wortels te eten

In wortels zitten ook flavonoïden. Flavono wat? Flavonoïden zijn antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor ontstekingen in jouw lichaam. Antioxidanten strijden juist tegen de vrije radicalen. Daarmee houden ze je gezond tijdens je zwangerschap en dat is fijn. Je lichaam heeft het namelijk al druk genoeg met het maken van nieuw leven.

 

Nog meer goed wortel nieuws voor zwangere vrouwen

Wortels zitten vol met vezels. Goed om constipatie te voorkomen, zoals je weet komt dit vaak voor tijdens de zwangerschap. Het eten van rauwe wortels helpt trouwens ook om je tanden gezond te houden. Doordat je lichaam steeds meer voedingsstoffen onttrekt aan je lichaam voor jouw ongeboren baby is de kans dat jouw gebit meer risico’s loopt. Rauwe wortels eten schrapen tandplak van je tanden en versterken je tandglazuur.

De kalium in wortels houden je bloeddruk laag. Zo voorkom je zwangerschapshypertensie. Daarnaast zitten in wortels ook andere gezonde vitamines en mineralen voor als je zwanger bent. Denk aan calcium, foliumzuur, fosfor en magnesium.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief