Brie eten als je zwanger bent?

Brie die je in de supermarkt koopt kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Zeker wanneer het gaat om een brie in een fabrieksverpakking. Gaat het om een brie die niet in de fabriek is gemaakt dan moet je extra opletten. Sowieso check je bij kaas, ook bij brie, of de kaas gemaakt is van verhitte kaas of gepasteuriseerde kaas. Is dat niet het geval en deze is gemaakt van rauwe melk dan staat er vaak ‘au lait cru’ op de verpakking. Deze brie en andere kazen kan je beter niet eten. Deze kunnen schadelijke bacteriĆ«n bevatten zoals de listeria bacterie.

Kan ik brie eten als ik zwanger ben

 

Brie tijdens zwangerschap

Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. In veel gevallen is deze koemelk gepasteuriseerd en dus veilig voor jouw zwangerschap. In Nederland wel te verstaan. In andere landen wordt er minder vaak met gepasteuriseerde melk gewerkt. Let daarom in het buitenland extra op bij het eten van brie. Vraag om zeker te zijn altijd na of de brie gemaakt is van rauwe melk, ook in Nederlandse restaurants.

 

Waarom brie een risico kan zijn als je zwanger bent

In brie van rauwe melk kunnen ziektemakers aanwezig zijn. De meeste bekende is de listeria of listeriose bacterie. Die gemene bacterie kan leiden tot problemen met de zwangerschap. Denk hierbij aan een vroeggeboorte of een miskraam. Listeria besmetting komt in Nederland zo’n 40 tot 60 keer per jaar voor.

 

Conclusie: eet brie als je zwanger bent maar lees altijd het label op de verpakking

Hoewel brie in de Nederlandse supermarkt vrijwel altijd van gepasteuriseerde melk is gemaakt is het verstandig om altijd het label te checken. Zeker als je zwanger bent. Hierop vind je terug of de brie is gemaakt van rauwe melk of gepasteuriseerde melk. Neem geen risico en lees altijd het label of vraag het voor de zekerheid even na. Je draagt de toekomst in jouw buik.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief