Welke salades zijn veilig om te eten als ze zwanger zijn?

Salades zijn een uitstekende manier om de voeding binnen te krijgen die zowel een aanstaande moeder als haar ongeboren kind tijdens de zwangerschap nodig hebben. Alleen welke salades mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Salades tijdens zwangerschap
 
Door gerechten te maken met verse groenten, fruit, noten, zaden, volkoren granen en vis of mager gevogelte, hebben ze toegang tot vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële omega-3-vetzuren ben je goed bezig. Vanwege de gevoeligheid van de foetus voor door voedsel veroorzaakte infecties is een beetje extra zorg nodig tijdens de bereiding van de salade. Veelvoorkomende door voedsel overgedragen infecties die kunnen komen van besmet fruit, groenten of kazen zijn onder andere cyclosporiasis, E. coli, hepatitis, listeriose, novovirussen of gastro-enteritis, salmonellose en bacteriële dysenterie.

 

Veilige slasalades tijdens de zwangerschap

Salades beginnen vaak met donkere, groene bladgroenten en alle sla zijn veilig na het wassen, maar niet allemaal even goed. Om een ​​maximale voedingswaarde te krijgen, moeten groene salades zoals rucola, boerenkool, spinazie, romaine, rode sla en radicchio worden gekozen in plaats van ijsbergsoorten.

Om slagroenten veilig te maken, is het noodzakelijk om deze binnen een paar dagen na aankoop schoon te maken en te gebruiken.

Begin met het wassen van de handen en alle oppervlakken die worden gebruikt om de salade te bereiden in warm zeepachtig water. Was vervolgens de groenten blad voor blad onder stromend water en dep ze droog met schone papieren keukenrol vellen of draai ze in een machine die voor dit doel is gemaakt.

Bewaar de groentes na het schoonmaken, afgedekt in een koelkast die is ingesteld op minder dan 4 graden. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om blootstelling aan door voedsel overgedragen infecties te voorkomen die ernstige complicaties tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken.

 

Salades met meerdere groenten

Veel andere groenten kunnen ook aan een salade worden toegevoegd en aanstaande moeders hoeven zich niet verplicht te voelen om duurdere biologische producten te kopen. Wetenschappers stellen dat commerciële pesticiden die in de landbouw worden gebruikt, geen gevaar opleveren voor een ongeboren kind, vooral niet nadat de groenten zijn gewassen.

Tomaten, waaronder de druiven- en kersensoorten, die in hun geheel kunnen worden toegevoegd na wassen in stromend water en drogen en de grotere vormen zijn even lekker in plakjes of in kleine stukjes gesneden.

Wortelen hoeven alleen maar te worden gewassen en geschild voordat ze aan de salade worden toegevoegd, maar broccoli, bloemkool en selderij moeten in hapklare stukjes worden gesneden, zodat vuil zich tijdens het wassen niet in hun spleten kan verbergen. Na deze extra voorbereiding voeg je vezels en crunch toe aan elke salade.

Wintergroenten zoals pastinaak, rapen en bieten bieden het hele jaar door toegang tot verse, lokaal geteelde producten. Deze moeten worden gewassen en geschild voordat ze worden gekookt, daarna kunnen ze warm of koud aan de salade worden toegevoegd.

 

Salades met vlees, vis of eieren

Eiwitten zijn belangrijk voor een gezonde groei van de foetus en het toevoegen van vis of noten aan een salade verhoogt ook de hoeveelheid omega-3-vetzuren die de ontwikkeling van gezond en lichamelijk al voor de geboorte bevorderen, maar voor de veiligheid moeten eieren, vis en eventueel vlees dat aan salades wordt toegevoegd. volledig worden gekookt. De aanbeveling is om rauwe eieren gedurende 10 minuten te koken en ervoor te zorgen dat rood vlees en gevogelte een temperatuur van respectievelijk 80 graden bereiken.

Omdat rauwe eieren tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden, moeten saladedressings zonder ze worden bereid en in restaurants moeten vrouwen vragen of ze zeker zijn dat ze niet in een saladesaus zitten.

Wetenschappers maken zich zorgen over de niveaus van methylkwikverontreiniging in de wereldwijde watervoorziening en het vermogen ervan om het ongeboren kind te schaden. Omdat zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn vaak onaanvaardbare niveaus van deze gevaarlijke chemische stof bevatten, worden zwangere vrouwen geadviseerd om ze volledig te vermijden.

Tot slot, om Listeria-infectie te voorkomen, mag alleen kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk aan salades worden toegevoegd of tijdens de zwangerschap op enigerlei wijze worden gegeten. Het risico om listeria te krijgen is 10 keer groter voor zwangere vrouwen dan voor de algemene bevolking.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief