Hoe je jouw huisdieren kan voorbereiden op de komst van de baby

Je huisdier zal binnenkort plaats moeten maken voor een nieuwe aanwinst in het gezin. Jouw huisdier blijft natuurlijk een belangrijk onderdeel van het gezin maar de omgang met een nieuw gezinslid kan spannend zijn. Hier lees je hoe je de overgang kunt vergemakkelijken.

Huisdieren voorbereiden op komst baby als je zwanger bent
 
De kans is groot dat jouw huisdieren je al doorhebben. Naarmate jouw buik groeit, zullen jouw dieren waarschijnlijk een idee krijgen van wat er aan de hand is. Ze zijn tenslotte ook baby-makers. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet jaloers zullen zijn, vooral niet als ze tot nu toe de ‘baby’s’ in je leven zijn geweest. Probeer deze tips om te voorkomen dat jouw honden, katten of andere beestjes te gestrest raken als de baby thuiskomt.

 

Maak wat herrie

Baby’s komen met allerlei nieuwe geluiden. Door je babyschommel of speelgoed dat geluiden maakt aan te zetten (of zelfs opnames van huilende baby’s af te spelen), kunnen je huisdieren zich voorbereiden op de nieuwe soundtrack van je huis.

 

Introduceer geuren

Probeer ze te laten ruiken aan de nieuwe dingen die je voor de baby koopt (luiers, lotions, poeders) om aan de nieuwe aroma’s te wennen.

 

Start nieuwe regels

Bereid ze voor op nieuwe regels, zoals wijzigingen in waar en wanneer ze in huis zijn toegestaan.

 

Negeer ze soms

Aangezien je waarschijnlijk veel minder tijd aan jouw huisdieren besteedt als de baby eenmaal in de buurt is, kun je ze helpen zich aan te passen door nu langzaam aan minder tijd met ze door te brengen. Het is misschien verleidelijk om zoveel mogelijk knuffeltijd te hebben voordat de baby arriveert, maar geleidelijke verandering is veel gemakkelijker voor een dier dan ze ineens te negeren wanneer je je baby mee naar huis neemt. Je partner kan ook helpen door een sterkere band met de huisdieren aan te gaan, door een beetje aandacht te herverdelen in plaats van de huisdieren helemaal minder aandacht te geven.

 

Breng de baby’s binnen

Door vrienden uit te nodigen om met hun nieuwe kinderen langs te komen, kunnen jouw huisdieren wennen aan het hebben van een baby in huis, en krijg je de kans om te zien hoe jouw huisdieren op baby’s reageren. Zorg ervoor dat je ze nauwlettend in de gaten houdt.

 

Stop nu met slechte gewoonten

Train jouw huisdieren om niet op de wieg te springen, zonder toestemming op jouw schoot te springen (dat is waar de baby zal zijn), of om potentieel schadelijk gedrag te vertonen, zoals springen of knabbelen. Sommige moeders gebruiken aluminiumfolie of dubbelzijdig plakband op de wieg en commode om katten te trainen om er niet op te springen.

 

Bezoek de dierenarts

Vergeet niet om jouw dieren door de dierenarts te laten controleren voordat de baby komt, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn en bij zijn met de vaccinaties. En vergeet niet om de zorg voor jouw huisdieren te regelen terwijl jij van de baby gaat bevallen.

Tot slot, ontspan en vertrouw erop dat alles goed komt. Het is misschien even wennen, maar iedereen zal snel genoeg wennen aan de nieuwe toevoeging aan de familie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief