Mag je taleggio eten als je zwanger bent?

De Italiaanse kaas taleggio is een gewassenkorstkaas. Als je een liefhebber bent vraag je je waarschijnlijk direct af of je taleggio nog mag eten zodra je merkt dat je zwanger bent. En het is voor veel kazen vrijwel altijd hetzelfde, zorg dat je kiest voor een gepasteuriseerde versie van de kaas.

taleggio
 

Taleggio tijdens de zwangerschap

Kaas moet als je zwanger bent gepasteuriseerd zijn. Taleggio wordt door de populariteit zowel gemaakt met gepasteuriseerde en rauwe melk. Je zult dus per taleggio kaas moeten kijken of deze geschikt is voor zwangere vrouwen.

 

Wat is taleggio?

Taleggio is een Italiaanse gewassenkorstkaas uit Taleggio in de Val Taleggio, nabij Bergamo in Lombardije. Taleggio heeft een beschermde oorsprongsbenaming en wordt al sinds de 11e eeuw gemaakt. Taleggio heeft meestal een vierkante vorm van ongeveer 20 cm, maar is soms ook groter. Je kunt uiteraard op veel plekken zo’n kaas ook in kleiner gewicht kopen. De donker-oranjeroze korst van de kaas is als ze jong is, vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met donkere groeven. Er mogen in Taleggio geen scheuren in zitten. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.

 

Recepten met taleggio

De kaas werkt goed als vulling voor pasta’s, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Maar is ook populair als een echte Italiaanse rode schimmelkaas op een borrelplankje.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief