Kaneel als je zwanger bent?

Liever eet je geen kaneel tijdens je zwangerschap. Er zijn namelijk aanwijzingen dat kaneel een negatief effect heeft op de ontwikkeling van jouw ongeboren baby. Je mag dus wel kaneel eten als je zwanger bent maar doe dit met mate. Vergis je ook niet in welke producten kaneel allemaal verwerkt is. Ik leg je graag uit welke producten je wel kan eten en in welke hoeveelheden voor een gezonde zwangerschap.

 

Waarom is kaneel gevaarlijk als je zwanger bent?

Kaneel bevat twee stoffen die kunnen zorgen voor een gevaar tijdens de zwangerschap. Dit zijn safrol en coumarine. Er zijn aanwijzingen dat teveel coumarine kan leiden tot ongeboren afwijkingen. Dit wil je uiteraard voorkomen tijdens je zwangerschap. Safrol is nog een stuk gevaarlijker. Deze kan namelijk de placenta binnendringen en levertumoren ontwikkelen bij je ongeboren kindje. Daarom wordt het gebruik van kaneel afgeraden tijdens de zwangerschap.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat teveel kaneel leidt tot neurologische schade bij jouw ongeboren baby. Ook skeletafwijkingen en het ontstaan van een laag IQ kunnen gevolgen zijn van teveel kaneel tijdens de zwangerschap. Zo zijn er veel kruiden waarbij je moet opletten tijdens een zwangerschap.

 

Welke kaneelproducten moet je in de gaten houden als je zwanger bent?

Nu zal je denken, kaneel dat eet ik eigenlijk nooit. Niks aan de hand dus. Toch zit kaneel verwerkt in redelijk veel producten waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Daarom laat ik je hieronder een lijstje zien aan producten waarin kaneel verwerkt zit. Sommige zijn erg lekker dus goed om te weten dat hier kaneel in zit zodat je hier rekening mee kan houden.

  • Appeltaart (1/4 punt per dag)
  • Kaneelstokjes (3 gram per dag)
  • Kaneelthee (1 kopje per dag)
  • Kruidenkoek (liever helemaal niet)
  • Ontbijtkoek (3 plakjes per dag)
  • Pepernoten (25 gram per dag)
  • Speculaas (4 per dag)
  • Stroopwafels (1 per dag)

Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat ontbijtkoek, pepernoten, stroopwafels of appeltaart kaneel zouden bevatten. Goed om te weten in elk geval als je zwanger bent. Achter de producten heb ik vermeld hoeveel je er per dag van mag om niet teveel kaneel binnen te krijgen. Dit is echter wel het maximum dus eet dit liever niet elke dag.

 

Om het nog ingewikkelder te maken

Kaneel eet je dus met mate als je zwanger bent. Of als je liever geen risico neemt, dan eet je helemaal geen kaneel. Om het nog wat ingewikkelder te maken wil ik ook nog met je delen dat er verschillende soorten kaneel bestaan. De een bevat meer van de schadelijke stoffen dan de ander. Zo is Ceylonkaneel redelijk veilig want het bevat nauwelijks gevaarlijke stoffen. Helaas staat er echter op de verpakking zelden om welke soort kaneel het gaat in de supermarkt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief