Spek eten tijdens zwangerschap verhoogt intelligentie baby

Het eten van spek tijdens de zwangerschap werd altijd afgeraden, maar nu zijn er aanwijzingen dat het eten van spek en eieren tijdens de zwangerschap ook positieve punten met zich meebrengt. Er zit namelijk een stofje in wat de ontwikkeling van de hersenen van je baby beïnvloed tijdens de zwangerschap.

Uit onderzoek is gebleken dat het eten van spek en eieren tijdens de zwangerschap de intelligentie van de baby verhoogt. In het onderzoek kwam namelijk naar voren dat er in varkensvlees en eieren choline zit. Choline zou bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Choline zou daarin het geheugen verbeteren door het acetylcholine gehalte te verhogen. Er was al bekend dat choline de prestatie van mensen in intelligentie en geheugentesten verbetert. Nu blijkt dus dat choline ook van invloed is in de baarmoeder. Door choline te eten zouden de hersendelen die een belangrijke rol spelen bij het geheugen en het oproepen van herinneringen.

Het eten van spek is natuurlijk altijd iets geweest dat werd afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met het hoge gehalte zout waardoor je kans hebt op een hoge bloeddruk. Daarnaast is er uit een ander onderzoek gebleken dat worst en spek wordt behandeld met nitriet om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Nitriet zou mogelijk kankerverwekkend zijn en daarom wordt er geadviseerd hier minder van te eten tijdens de zwangerschap. Toch blijkt nu dat het eten van spek ook voordelen met zich meebrengt. Nu wordt er echter niet aangeraden om elke ochtend te ontbijten met spek, maar zo nu en dan moet kunnen. Gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is het belangrijkste en dat blijkt nu dus ook voor spek.

Naast spek en eieren zijn er meerdere voedingsproducten waarin choline aanwezig is. Denk hierbij aan vis, mager vlees, varkensvlees, biefstuk, kip, peulvruchten, groenten, granen, melk, noten en pinda’s. Het is dus niet nodig om spek te gaan eten en wellicht wil je dan liever kiezen voor een van de andere producten als je ziet wat voor minder positieve zaken er aan het eten van spek kleven. In Nederland is er nog geen minimale waarde aan choline vastgesteld voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is in Amerika wel gedaan, 425 mg per dag voor een niet-zwangere vrouw. Tijdens de zwangerschap zal dit dus nog hoger liggen. Choline is iets wat absoluut nodig is tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief