Choline is erg belangrijk tijdens de zwangerschap

Misschien heb je nog nooit van choline gehoord, maar het is ontzettend belangrijk. Niet alleen tijdens de zwangerschap overigens maar gedurende je gehele leven. Choline, ook wel bekend als vitamine b4, heeft invloed op jouw hersenen en ook op die van de ontwikkeling van je ongeboren baby. Dus ja, choline maakt je baby slimmer en daarmee is het belangrijk tijdens je zwangerschap.

 

Waarom choline belangrijk is in de zwangerschap

Choline heeft dus invloed op jouw hersenen en de ontwikkeling van de hersenen van jouw de baby in jouw buik. Choline is namelijk een van de weinig stoffen die door de hersenbarriĆØre kan dringen en zo de hersenen helpt om goed te functioneren.

Choline heeft daarnaast invloed op het cholesterolgehalte in jouw lichaam. Een tekort aan choline komt helaas regelmatig voor en dit kan leiden tot spierschade, leverstoornissen en een verminderde geheugenfunctie.

Een belangrijke voedingsstof dus. Helaas jarenlang is choline onderschat en zelfs vandaag de dag wordt er zelden over gesproken.

 

Effecten van choline tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent wil je het beste voor het kindje in jouw buik. Choline helpt bij de hersenontwikkeling en alleen daarom is het een belangrijke voedingsstof tijdens jouw zwangerschap. Choline doet echter meer dan dat.

Een tekort aan choline tijdens het begin van jouw zwangerschap vergroot de kans op neurale buisdefecten. Denk bijvoorbeeld aan een hazenlip. Verder beschermd choline de baby in jouw buik tegen de effecten van prenatale stress en eventuele blootstelling aan alcohol.

Een tekort aan choline kan zelfs leiden tot zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

De hersenen zijn uiteraard zeer complex en choline heeft niet op de gehele hersenen invloed. Het richt zich vooral op de hippocampusfunctie. Dit is het deel van de hersenen dat gaat over het geheugen en de mogelijkheid om te leren. Daarbij speelt choline inname ook een rol bij het ontwikkelen van het aandachtsvermogen.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid choline voor zwangere vrouwen is 480 milligram per dag. Wanneer je koffie drinkt tijdens je zwangerschap is dit nog hoger.

 

In welke etenswaren zit choline?

Het is dus belangrijk om voldoende choline binnen te krijgen maar waar vind je dat? Geen gekke vraag aangezien maar weinig mensen weten van het bestaan van choline.

Je vind choline in de volgende producten:

 • Eieren
 • Melk
 • Pindakaas
 • Pinda’s
 • Sojabonen
 • Kip
 • Biefstuk
 • Bonen
 • Zalm
 • Bloemkool
 • Erwten
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Kabeljauw
 • Quinoa

Om dagelijks voldoende choline binnen te krijgen kan je bijvoorbeeld 5 grote hardgekookte eieren eten. In een groot hardgekookt ei zit namelijk 113 milligram choline. Maar goed, dit is niet echt gevarieerd en waarschijnlijk ook niet vol te houden tijdens de zwangerschap. Afwisseling is en blijft dus belangrijk qua voeding.

 

Choline onderzoek onder zwangere vrouwen

Om duidelijk te maken hoe belangrijk choline is, is er onderzoek naar choline gedaan onder zwangere vrouwen. In het derde trimester van de zwangerschap werd een groep vrouwen dagelijks voorzien van 480 milligram en een andere groep van 930 milligram choline. Vervolgens werden de geboren kinderen op diverse leeftijden getest.

Hieruit werd onomstotelijk vastgesteld dat de kinderen uit de groep van 930 milligram choline per dag sneller reageerden op tests en een snellere herseninformatieontwikkeling hadden.

De vraag is nu dan ook of een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 480 milligram niet veel te laag is. Je kan er uiteraard zelf mee spelen en tot een dagelijkse inname van 3.500 milligram is dit volkomen veilig.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief