Waarom is vitamine B4 belangrijk tijdens de zwangerschap?

Vitamine B4 is ook wel bekend als choline en ondanks dat je er niet veel over hoort is het wel een voedingsstof die heel belangrijk is en waar je tijdens de zwangerschap een verhoogde behoefte aan hebt. Vitamine B4 wordt tijdens de zwangerschap namelijk veel opgeslagen in de placenta. Vitamine B4 is namelijk nodig voor een goede ontwikkeling van de ongeboren baby.

Ondanks dat in Nederland niet vaak wordt gesproken over vitamine B4 gebeurt dat in Amerika wel. Sterker nog, de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) eist zelfs dat het wordt toegevoegd aan voeding van pasgeboren baby’s die niet gemaakt is van koemelk. Dit komt omdat een tekort aan vitamine B4 een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de baby die in je buik groeit. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een zwangere vrouw is 450 mg maar bij veel overzichten van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen zie je vitamine B4 niet terug.

Dat vitamine B4 belangrijk is in de zwangerschap blijkt wel uit het feit dat het de kans verkleint op aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip en een open ruggetje. In Nederland wordt echter alleen gewezen op voldoende foliumzuur om dit te voorkomen. Een tekort aan vitamine B4 tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op het geheugen van jouw kindje. Vitamine B4 heeft namelijk invloed op het concentratievermogen, geheugen en leervermogen van een pasgeboren baby maar ook al wanneer de baby in de baarmoeder zit. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine B4 een positief effect kan hebben op het voorkomen van schizofrenie. Echter dient dit nog verder onderzocht te worden. Daarnaast vergroot een tekort aan vitamine B4 de kans op hartafwijkingen.

Uit onderzoek bleek dat het eten van voldoende vitamine B4 in het 3e trimester van de zwangerschap ervoor zorgt dat je baby minder kans heeft op stress gerelateerde aandoeningen in zijn leven. Denk hierbij aan diabetes en hoge bloeddruk. Dit komt doordat vitamine B4 een positief effect heeft op stress tijdens de zwangerschap. Hiermee is vitamine B4 een essentiële voedingsstof tijdens de zwangerschap. Het beïnvloed de ontwikkeling van de baby en de hersenen van de baby met een impact voor de lange termijn. Het heeft onder andere invloed op het lange termijn geheugen

Het eten van suikerrijke voeding heeft een negatief effect op je vitamine B4 waardes. Eet hier dus niet teveel van maar ook een teveel aan vitamine B4 is niet goed. De aangegeven bovengrens is 3.500 mg. Dit betekent dat je hieronder dient te blijven, ook tijdens de zwangerschap. Dit kan namelijk bloeddruk verlagend werken en duizeligheid of flauwvallen veroorzaken.

Voeding die rijk is aan vitamine B4 is:

 

  • Amandelen
  • Bacon
  • Bonen
  • Eieren
  • Kabeljauw
  • Kip
  • Melk
  • Pinda’s
  • Quinoa
  • Sla
  • Soja
  • Spek
  • Tofu
  • Varkensvlees

Meld je aan voor onze nieuwsbrief