Tekenen van naderende bevalling: hoe je kunt weten dat jouw baby binnenkort geboren wordt

Angstig wachten op de komst van je baby? Leer de eerste tekenen van bevalling herkennen, die erop wijzen dat jouw kleintje binnenkort zal verschijnen.

Voor de bevalling de baarmoederhals verzachten
Zelfs ouders die het eerder hebben meegemaakt, kunnen niet altijd zien wanneer de bevalling nadert. Dat komt omdat veel van de vroege tekenen van weeën vaag zijn en gemakkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd: geven die doffe krampen aan dat de baby in positie gaat, of zijn ze het gevolg van die grote burrito die je gisteravond hebt gegeten? Is dat kleine straaltje vloeistof dat je vliezen breken, of lekt het gewoon urine omdat een baby van zeven pond op jouw volle blaas rust? Bekijk deze aanwijzingen die de eerste tekenen van bevalling signaleren om je te helpen erachter te komen wanneer de bevalling echt nadert.

 

Tekenen dat de bevalling slechts dagen op zich laat wachten

Net als je denkt dat je onmogelijk groter kunt worden, kun je de volgende tekenen van bevalling ervaren. Realiseer je dat deze symptomen niet in een bepaalde volgorde voorkomen, en dat er meerdere op dezelfde dag of een paar dagen na elkaar kunnen plaatsvinden. Ze geven aan dat bevalling op komst is.

  • Een toename van vaginale afscheiding, mogelijk bruinachtig of roze van kleur.
  • Het gevoel van de baby die lager in jouw bekkenholte valt. Het gewicht van jouw baby drukt niet langer op jouw middenrif, waardoor je wellicht vrijer kunt ademen.
  • Licht gewichtsverlies.
  • Doffe pijn laag in je rug die komt en gaat.
  • Losse en frequente stoelgang met krampen. Dat is de manier waarop het lichaam de darmen leegt, zodat de baarmoeder goed zal samentrekken. Indigestie en braken voorafgaand aan de bevalling zijn ook mogelijk.
  • Gevoel van het opbouwen van druk of krampen in jouw bekken- / rectumgebied.
  • Verzachting, verdunning of verwijding van de baarmoederhals.
  • Een gevoel van rusteloosheid / verhoogde energie, of een duidelijk gevoel van vermoeidheid. Het gevoel is dat je geen onafgemaakte zaken thuis wilt laten. Als je een piek in de nesteldrang voelt, zorg dan dat je je niet helemaal in het zweet werkt. Je hebt je energie nodig voor de bevalling.

Tekenen dat je binnenkort gaat bevallen

Als je een van onderstaande symptomen ervaart, zal de bevalling waarschijnlijk sneller dan later plaatsvinden.

 

Jouw vliezen breken

Je hebt waarschijnlijk nachtmerries gehad over dit teken van aanstaande bevalling die plotseling plaatsvindt in de kantoorlift of in de bioscoop. Maar slechts een kleine minderheid van de mensen – in één onderzoek slechts 8 procent – meldt dat hun zak met vruchtwater brak voordat ze regelmatige weeën kregen. Zelfs als jouw vliezen breken, voel je waarschijnlijk een kleine hoeveelheid, geen grote stroom, omdat het hoofdje van jouw baby vaak voorkomt dat er te veel vloeistof naar buiten lekt.

Als de zak eenmaal is gescheurd, betekent dit meestal dat de bevalling om de hoek ligt. Tachtig procent van de vrouwen begint spontaan te bevallen binnen 12 uur nadat de vliezen zijn gebroken. En degenen die dat niet doen, zullen waarschijnlijk worden ingeleid omdat het risico op infectie toeneemt zodra de vruchtzak is gescheurd.

 

De “Bloederige Show’

Tijdens de zwangerschap blijft de baarmoederhals gesloten en verstopt met slijm. Het is de manier waarop de natuur jouw baby tegen infectie beschermt. Maar naarmate je vordert in de richting van de bevalling, begint de baarmoederhals uit te zetten en te verzachten ter voorbereiding op de bevalling, waardoor wat zich daar heeft opgehoopt, losraakt. Het slijm, dat tot een theelepel kan meten, wordt verdreven als een klodder (de “slijmprop” genoemd) of als een vloeibaar uitstrijkje. Deze slijmafscheiding kan er bruin (van oud bloed) of roze uitzien als de baarmoederhals dunner en open blijft, waardoor kleine bloedvaatjes langs het oppervlak van de baarmoederhals breken en het slijm doet tintelen. Nadat je de ‘bloederige show’ hebt opgemerkt, kan het tot de bevalling uren, dagen of zelfs weken duren.

 

Je rug doet echt pijn

Als je op veel zwangere vrouwen lijkt, kan jouw rug al maanden pijn doen. Maar als de pijn extreem hevig wordt, kan dit een teken zijn dat je last hebt van “rugweeën”, wat bij bijna een derde van de vrouwen gebeurt. Normaal gesproken daalt een baby het geboortekanaal af met het gezicht tegen de ruggengraat van de moeder gedrukt. Maar in sommige gevallen zakt de baby naar beneden terwijl de schedel de ruggengraat van de moeder raakt. Het resultaat? Constante pijn die kan uitstralen naar de buik, maar zich vooral in de rug concentreert. Of u nu echte rugweeën ervaart of niet, ondraaglijke rugpijn is een zeker eerste teken van naderende bevalling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief