Geslachtsvoorspelling: heb ik een meisje of een jongen?

Kijk of je kunt voorspellen welk geslacht je baby zal hebben. Overigens gebruiken we hier het woord geslacht omdat mensen dit woord vaak gebruiken als ze het hebben over het geslacht van hun kind. De twee zijn echter niet hetzelfde. Een kind krijgt bij de geboorte meestal een geslacht toegewezen op basis van biologische kenmerken, zoals hun geslachtsdelen. Maar hun geslachtsaanduiding komt mogelijk niet overeen met de genderidentiteit (op basis van gevoelens en gedragingen) die ze later aannemen.

Geslacht baby voorspellen
Je zult ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar het geslacht van jouw baby, zelfs als je wacht tot de geboorte om erachter te komen. Is er echt een manier om te voorspellen of je een jongen of een meisje krijgt?

Het blijkt dat er wat onderzoek is dat suggereert dat een paar een iets grotere kans heeft om een ​​zoon of dochter te verwekken op basis van bepaalde factoren, zoals het seizoen waarin je zwanger werd of of jij of jouw partner een stressvolle baan heeft.

Houd er rekening mee dat veel van het wetenschappelijke bewijs hier gering is, en een deel ervan wordt fel bediscussieerd door experts. Maar het is nog steeds leuk om te raden. Lees verder om te zien wat de statistieken over jouw zwangerschap zeggen.

 

Tekenen dat je een jongen krijgt

De kans is iets groter dat je een jongen krijgt ​​als:

Jij en jouw partner getrouwd zijn of wonen samen

Een groot onderzoek naar gegevens van 48 miljoen geboorten in de Verenigde Staten wees uit dat gehuwde paren meer kans hebben om zonen te baren.

Een ander onderzoek onder 86.000 ouders toonde aan dat paren die samenwoonden toen ze zwanger werden, iets meer kans hadden op een jongen.

Iets meer dan de helft (51,5 procent) van de paren die samenwoonden toen ze zwanger werden (of op het moment van hun eerste prenatale afspraak), had een jongen, vergeleken met 49,9 procent van degenen die apart woonden. De auteurs van het onderzoek hadden geen theorie over waarom samenwonen resulteerde in meer jongens.

Je woont nog geen jaar samen

Als je relatie nog nieuw en opwindend is, is de kans groter dat je veel seks hebt – en frequente seks kan mannelijk sperma een klein voordeel geven.

Waarom? Mannelijk sperma is lichter en heeft kleinere koppen en kortere staarten. Hierdoor zwemmen ze gemakkelijker door het iets minder gastvrije slijm in je vagina aan het begin en het einde van je vruchtbare venster. Sommige deskundigen denken dat het waarschijnlijker is dat vrouwelijk sperma het ei bereikt in het midden van jouw vruchtbare periode.

Dus als je regelmatig seks hebt, heb je een grotere kans om seks te hebben tijdens zowel het begin als het einde van je vruchtbare periode, wanneer mannelijk sperma een klein voordeel heeft.

Je eet goed

Een studie verdeelde 740 Britse vrouwen in groepen op basis van hun calorie-inname. Van de vrouwen met de hoogste dagelijkse inname (ongeveer 2.413 calorieën) had 56 procent jongens. Van de vrouwen met de laagste inname (ongeveer 2.283 calorieën) had slechts 45 procent jongens.

Een andere studie keek naar 68 miljoen geboorten en ontdekte dat vrouwen die tijdens de zwangerschap meer aankwamen, vaker jongens kregen.

Mannelijke foetussen zijn kwetsbaarder en statistisch gezien is de kans kleiner dat ze verwekt worden of een zwangerschap overleven als er te weinig voedsel is. Vrouwelijk sperma is robuuster en babymeisjes zijn in het begin van de zwangerschap sterker, dus in slankere tijden kunnen ze misschien beter overleven.

Je bent in de zomer zwanger geworden

In sommige landen worden in de zomer meer jongens verwekt en in de winter meer meisjes.

Dit kan zijn omdat er in de winter meer virale en bacteriële infecties zijn. Omdat mannelijk sperma en embryo’s kwetsbaarder zijn, zijn ze mogelijk minder goed bestand tegen het oplopen van een infectie door de moeder dan vrouwelijke embryo’s.

Je hebt zwangerschapsdiabetes

Vrouwen die jongens dragen, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Precies waarom is niet duidelijk, maar het is mogelijk dat mannelijke foetussen interfereren met de celfunctie die het glucosemetabolisme beïnvloedt.

 

Tekenen dat je een meisje krijgt

De kans is iets groter dat je een meisje krijgt ​​als:

Je bent ouder dan 35 jaar en de aanstaande vader is ouder dan 40 jaar

Hoe ouder de vader en moeder, hoe groter de kans dat vrouwelijk sperma de eicel bevrucht. Dit kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen bij de vrouw naarmate ze ouder wordt. En oudere mannen produceren minder mannelijk sperma.

Of het kan zijn dat oudere stellen vaker seks hebben midden in de vruchtbare periode, wanneer vrouwelijk sperma de voorsprong heeft op mannelijk sperma.

De kans op een dochtertje is iets groter als je last hebt van hevige ochtendmisselijkheid

Een overzicht van 13 onderzoeken wees uit dat 55 procent van de baby’s van vrouwen die ernstige ochtendmisselijkheid hadden gehad, meisjes waren. Dit werd vergeleken met 49 procent in de controlegroep die er geen last van had. Sommige deskundigen denken dat dit te wijten is aan hoge niveaus van het hormoon oestrogeen, dat verband houdt met ochtendmisselijkheid.

Het is erg warm – of koud – waar je woont

Een onderzoek naar Japanse geboorten van 1968 tot 2012 wees uit dat er meer meisjes werden verwekt tijdens een bijzonder hete zomer in 2010 en opnieuw tijdens een extreem koude winter in 2011.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat warme temperaturen verband lijken te houden met meisjesbaby’s. En uit een wereldwijd onderzoek naar geboortegegevens bleek dat er meer meisjes in de tropen (de regio rond de evenaar) worden geboren dan waar ook ter wereld.

Een theorie is dat extreme weersomstandigheden stress veroorzaken. Naast de oncomfortabele temperaturen, hebben zeer warme of koude plaatsen vaak een slechte voeding, veel vervuilende stoffen en onvoldoende of overmatig zonlicht. Dergelijke stress is vooral moeilijk voor mannelijke foetussen, die kwetsbaarder zijn dan vrouwelijke foetussen in de eerste maanden van de zwangerschap.

Jouw baan is stressvol

Vrouwen die buitenshuis werken in mentaal stressvolle banen, hebben meer kans op een meisje. Uit een onderzoek naar meer dan 16.000 geboorten in een Brits ziekenhuis bleek dat 53 procent van de vrouwen met een baan die als zeer stressvol werd beschouwd, een dochter had. Ter vergelijking: 46 procent van de vrouwen met banen die als minder stressvol worden beschouwd, had een dochter.

De baan van de aanstaande vader omvat vervuilende stoffen of stress

In een paar onderzoeken is gekeken naar het beroep van de vader en het geslacht van de baby. Ze ontdekten dat vaders met banen die stress of vervuilende stoffen met zich meebrengen, uiteindelijk met meer meisjes lijken te eindigen.

Hoewel het kleinschalige studies waren die alleen naar bepaalde beroepen keken, hadden vaders met de volgende banen meer meisjes dan gemiddeld:

  • professionele chauffeur
  • diepzeeduiker
  • onderzeeër sonartechnicus
  • korenmolen werknemer
  • krachtige piloot

Je bent zwanger geraakt na een hormonaal geïnduceerde ovulatie

Sommige onderzoeken die zijn uitgevoerd onder vrouwen die hormonen gebruikten om de eisprong op te wekken, laten zien dat de kans op een meisje iets groter is als er kunstmatige hormonen, zoals clomifeen, bij betrokken zijn. Andere experts zijn echter niet overtuigd.

Je hebt al twee of meer kinderen

Het is mogelijk dat hoe meer kinderen je hebt, hoe groter de kans dat je een meisje krijgt. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat hoe meer zwangerschappen je hebt, hoe hoger jouw niveaus van het hormoon gonadotrofine zijn. Sommige deskundigen hebben beweerd dat deze hogere hormonale niveaus verband kunnen houden met een verhoogde kans op een meisje.

Je bent over je uitgerekende datum

Moeders die meisjes krijgen, hebben de neiging om iets langere zwangerschappen te hebben. Jongens worden eerder geboren voor hun uitgerekende datum. Na 40 weken is de kans echter iets gunstiger voor een meisje.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief